Чт, 2024-03-28, 19:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Червень » 21 » Проект нової Конституції: президенту світить імпічмент
11:56
Проект нової Конституції: президенту світить імпічмент
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Автори проекту реформування Конституції запропонували істотно спростити процедуру імпічменту президента. Згідно з документом, підставою для зміщення з поста глави держави буде вважатися "вчинення ним злочину", а не державної зради, як передбачає чинний закон, пише "КоммерсантЪ-Україна".

При цьому, для того щоб ініціювати імпічмент, знадобиться 150 голосів народних депутатів, а не 226, як тепер. Висунути обвинувачення главі держави зможуть 300 народних депутатів з урахуванням висновку Конституційного суду, при цьому автори документа пропонують вилучити положення про необхідність висновку Верховного суду в зв'язку з процедурою імпічменту, "оскільки це суперечить принципу безсторонності суду".

Водночас проект концепції передбачає монополію президента на призначення суддів. "Пропонується виключити з Конституції положення про обрання суддів безстроково Верховною Радою, враховуючи, таким чином, рекомендації Венеціанської комісії щодо необхідності усунення парламенту як політичного органу від процедури призначення та обрання суддів, - йдеться в документі. - Повноваження з призначення суддів на посади та їх звільнення, а також переведення суддів повинні здійснюватися на підставі та згідно з поданням Вищої ради юстиції президентом".

Крім того, документ пропонує передати Верховній Раді контроль над призначенням Кабінету міністрів. Глава держави зможе вносити в парламент тільки подання щодо формування Кабміну, при цьому безпосереднє призначення членів уряду буде здійснюватися народними депутатами.

За задумом авторів концепції, вирішальна роль у формуванні Кабінету міністрів повинна належати Верховній Раді. Парламент також пропонують наділити правом припиняти повноваження членів уряду. Єдиним важелем впливу на парламент буде право президента розпустити Раду, якщо вона у встановлений законом строк не сформує Кабінету міністрів.

У разі прийняття викладених у документі рекомендацій глава держави може втратити контроль над призначенням і звільненням генпрокурора (його пропонується призначати на сім років), голови СБУ, голови Антимонопольного комітету, голови Фонду держмайна та голови Національного банку. Їхні кандидатури президент також буде зобов'язаний погоджувати з парламентом.

Питанню виборчих прав громадян у проекті концепції також приділено значну увагу. Розділ чинної Конституції України "Вибори. Референдум" пропонується замінити розділом "Безпосереднє народовладдя". У ньому передбачається запровадження інституту народної законодавчої ініціативи та інституту народного вето, що дозволяє проводити референдум для скасування прийнятих парламентом законів. Обов'язковому затвердженню на референдумі підлягають також міжнародні угоди України з питань зміни території або входження України до міждержавного об'єднання з делегуванням суверенних прав. Згідно з концепцією, рішення, прийняте на референдумі, не підлягає додатковому затвердженню в інших органах влади.

Слід зазначити, що в проекті приділяється окрема увага забезпеченню гарантій "стабільності розвитку і функціонування виборчого законодавства". "Слід закріпити положення про те, що питання виборчого права регламентуються законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради і не може бути змінено за рік до дня проведення виборів",- йдеться в документі.

Проект концепції реформування Основного закону має бути представлено на закритому засіданні Конституційної асамблеї у п'ятницю, 21 червня. Згідно з проектом порядку денного сьогоднішнього засідання, концепцію внесення змін до Конституції буде винесено на всенародне обговорення. Пропозиції до документу експерти повинні внести до 1 вересня.

Зазначимо, що Венеціанська комісія під час 95-ї пленарної сесії 14 червня ухвалила висновки щодо змін до Конституції України. Вони стосуються вдосконалення конституційних основ правосуддя в Україні. Запит на отримання такого висновку був направлений до Венеції головою Конституційної Асамблеї Леонідом Кравчуком.

У згаданому висновку Венеціанська комісія зазначила, що в цілому запропоновані зміни відповідають багатьом рекомендаціям, які були зроблені нею раніше і надані українській владі протягом минулих років.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 864 | Додав: adminA | Теги: імпічмент, президенту, Проект нової Конституції
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ