Сб, 2024-04-20, 03:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Червень » 17 » Профспілки Туреччини оголосили національний страйк
11:20
Профспілки Туреччини оголосили національний страйк
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Дві провідні профспілки Туреччини, KESK і DISK, проведуть 17 червня національний страйк. У спільній заяві організацій мовиться, що страйк проводиться на знак протесту проти розгону опозиціонерів у парку Гезі в центрі Стамбула, передає Lenta.ru з посиланням на Reuters.

KESK (Конфедерація профспілок державних службовців), в якій перебувають близько 240 тисяч осіб, виступила із закликом до страйку зовсім нещодавно. Разом з DISK (Конфедерацією прогресивних профспілок), у якої більше трьохсот тисяч членів, до акції приєднаються ще три профспілкових об'єднання, які представляють інтереси медиків, інженерів і дантистів.

Розгін демонстрантів з парку Гезі, де тривалий час збиралися супротивники уряду Реджепа Таїпа Ердогана, вчинено ввечері в суботу, 15 червня. Уночі проти неділі, 16 червня, тисячі маніфестантів спробували пройти до парку і прилеглої до нього площі Таксим, проте їх зупинила поліція, яка застосувала сльозогінний газ.

У неділю спроби опозиціонерів пройти до центру міста тривали, проте поліція і далі використовувала газ і повністю блокувала доступ на Таксим. При спробі пройти через площу затримано п'ятьох турецьких журналістів, у яких не виявилося із собою службових документів.

Тим часом увечері в неділю за кільке кілометрів від центру Стамбула десятки тисяч людей зібралися на демонстрацію на підтримку Ердогана. Виступаючи перед присутніми, прем'єр-міністр заявив, що вважав своїм обов'язком очистити парк Гезі від опозиціонерів. "Я казав, що терпець увірвався, це було нестерпно", - пояснив глава уряду.

Одночасно з проурядовим мітингом сутички опозиційних демонстрантів з поліцією тривали не тільки в Стамбулі, а й в Анкарі. У турецькій столиці влада також використовувала сльозогінний газ.

Раніше стало відомо, що губернаторство Анкари заборонило проведення будь-яких демонстрацій у середмісті. У свою чергу, губернатор Стамбула заявив, що в жодному разі не допустить демонстрантів на площу.

Масові протести в Туреччині почалися наприкінці травня. Приводом для їхнього початку стало рішення влади країни вирубати парк Гезі в центрі Стамбула і на його місці побудувати торговельний центр і відновити старі військові казарми. Та вже невдовзі екологічні гасла змінилися політичними, і демонстранти почали вимагати відставки уряду. Масові акції слідом за цим почалися і в інших містах країни.

Влада жорстко відреагувала на виступи демонстрантів, застосовуючи для розгону акцій водомети і сльозогінний газ. У більшості випадків спроби розгону закінчувалися сутичками маніфестантів з поліцією. За офіційними даними, в них загинули чотири людини, достеменної кількості потерпілих не називалося, однак її оцінювали у кілька тисяч.

Вранці 13 червня Ердоган висунув протестувальникам ультиматум, зажадавши від них залишити парк і площу протягом доби. В противному випадку, заявив прем'єр, "сили безпеки будуть діяти інакше". Напередодні влада також закликала демонстрантів "негайно" звільнити територію парку Гезі, проте жодних дій тоді не вчинила.

14 червня прем'єр-міністр Туреччини почав екстрені переговори з представниками демонстрантів, які протестують у стамбульському парку Гезі. Це сталося після того, як мітингарі відмовилися виконати ультиматум уряду.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 884 | Додав: adminA | Теги: національний страйк, Профспілки Туреччини
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ