Ср, 2024-04-24, 16:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 7 » Провладних новин побільшало, а телеканали все менше говорять про політику
21:43
Провладних новин побільшало, а телеканали все менше говорять про політику
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Провідні українські телеканали скорочують кількість політичних новин і збільшують дисбаланс в подачі новин від влади та опозиції, повідомляє "Кореспондент".

Про це повідомили представники Академії української преси, представляючи свій Моніторинг новин провідних каналів українського телебачення: грудень-жовтень 2011 рік.

Президент Академії української преси Валерій Іванов зазначив, що в порівнянні з 2004 роком, ситуація зі свободою слова зараз набагато краща, але радіти цьому факту не дають дві обставини.

Перша, за його словами, це скорочення кількості політичних новин у вечірніх випусках новин провідних телеканалів. Іванов не відкидає, що це пов'язано зі спробою "відвести заполітизоване українське суспільство в бік розважального контенту". Друга обставина - дисбаланс за рівнем подачі інформації від влади та опозиції. "І те, що канал (Перший національний), який повинен стати в майбутньому громадським телебаченням, є лідером цього дисбалансу, це огидно. Тому ситуація зі свободою слова є стабільно важкою", - сказав президент АУП.

Виконавчий директор Інституту масової інформації Наталія Костeнко поінформувала про результати контент-аналізу новин прайм-тайму семи провідних українських телеканалів - Інтер, 1+1, Новий канал, ТРК Україна, СТБ, ICTV і Перший національний - за останні шість місяців поточного року.

За її словами, новини в порівнянні з попередніми періодами спостережень (починаючи з 2002 року) стали менш політичними. Провідні канали тепер значно менше цікавлять новини політики, але значно більше стало новин про кримінал, про біди і катастрофи. У середньому три чверті новин у 2011 році стосується України і тільки кожне п'яте повідомлення - політичне. Найменше політичних новин на 1+1, найбільше - на ICTV, а новин, не пов'язаних з Україною, найбільше на Інтері, СТБ, Першому. Повідомлень про кримінальні злочини більше, ніж про економічну ситуацію, екологічні проблеми і здоров'я населення.

Костeнко розповіла, що дослідження засвідчило значну варіативність між каналами на подання двох точок зору на політичні події: в середньому тільки кожне десяте повідомлення на Першому національному з двома точками зору, а на Новому каналі - це кожне третє повідомлення.

За її словами, на всіх каналах розподіл уваги й синхрону (прямих слів людини) в новинах - на користь представників влади і правлячої коаліції. Зокрема, найменш збалансований розподіл уваги й синхрону на Першому, у вересні та жовтні частка синхрону опозиції найбільшою була на ТРК Україна.

За словами Костeнко, 67% всіх згадувань про політиків стосується представників влади і правлячої коаліції, 26% - опозиції та 7% - інших політиків. Частіше про осіб із влади та коаліції говорили в жовтні на Інтері та 1+1 - 72%, а про опозиційних політиків - на ICTV (34%) та СТБ (28%).

Костeнко розповіла, що увага до президента Віктора Януковича становила 17% (у вересні 12%, в червні 11%, в квітні 15%, в лютому 7%), до Володимира Литвина - 9% (у вересні 5%), до прем'єр-міністра Миколи Азарова - 8% (у вересні 6%, в червні 7%, в квітні 8%), до Юлії Тимошенко - 5% (у вересні 8%).

Дослідження проводилося Академією української преси за участю вчених Інституту соціології НАН України методом контент-аналізу новин прайм-тайму семи провідних українських телеканалів. Проект здійснюється за підтримки Міжнародного фонду Відродження.

Варто відзначити, що керівник представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра просить телеведучого Савіка Шустера надати йому можливість представити позицію ЄС у його телешоу. Але Савік Шустер стане ведучим російського телеканалу РБК-ТВ. Чи продовжить він роботу в українському "Шустер Live" - невідомо.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 917 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ