Сб, 2024-04-20, 09:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 13 » Путін подобається китайцям. Газ - інша річ
16:09
Путін подобається китайцям. Газ - інша річ
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/

Російський прем'єр видається керівникам КНР свого роду спокійним островом: він не заводить мови про правову державу і демократію, а говорить про справи, критикує США і звинувачує долар у паразитизмі, пишуть ЗМІ за підсумками візиту Путіна до Пекіна. При цьому угода щодо газу від 2006 року буксує через ціну: китайці не бажають платити, як "буржуї" із Західної Європи.

Російський прем'єр-міністр Володимир Путін у середу залишив Китай, завершивши дводенний візит, в ході якого було заявлено про тісні політичні зв'язки між двома країнами, пише The Christian Science Monitor. Путін підписав угоди на загальну суму 7 млрд доларів у різних сферах, від видобутку корисних копалин до дослідження космосу, проте основною причиною занепокоєння Пекіна залишається застопорений газовий контракт, йдеться в статті Пітера Форда.

Договір 2006 року, за умовами якого Росія буде протягом 30 років поставляти в Китай по 68 млрд кубометрів газу на рік, пробуксовує через цінове питання. Російський "Газпром" хоче постачати газ за тією ж ціною, що й споживачам Західної Європи, - Китай же каже, що це занадто дорого. "У Китаї інші ринкові умови, - стверджує Чень Южун з Китайського інституту міжнародних досліджень. - Китай може імпортувати російський газ тільки за тією ціною, яку в змозі платити народ".

"Китайцям подобається Володимир Путін, - пише Sueddeutsche Zeitung. - Російський прем'єр видається керівникам КНР свого роду спокійним островом, на нього можна покластися, незважаючи на нерідкі між сусідами конфлікти на фінансовому ґрунті. Але головне, на відміну від західних візитерів, Путін не заводить мови про правову державу і демократію, про всі ті речі, що роблять управління країною настільки складним. Натомість російський прем'єр вважає за краще концентруватися на реальних цифрах і говорити про справи", - пише автор публікації.

У середу голова КНР Ху Цзіньтао зустрічав "старого доброго друга китайського народу" в Пекіні. "І це незважаючи на недавнє погіршення у відносинах через крадіжку російських авіаційних технологій та арешт у Росії ймовірного військового шпигуна з Китаю".

Єдиним фронтом виступають колись конкуренти проти промислово розвинених західних держав з їхнім "всезнайством", йдеться в статті. Одночасно росіяни активно підтримують прагнення Китаю позбавити долар США статусу провідної світової валюти, хоча на сьогодні, як зазначає автор, розрахунки між Китаєм і Росією здійснюються в доларах США.

Путін скористався першою після призначення кандидатом у президенти поїздкою, щоб позначити основні напрямки своєї майбутньої зовнішньополітичної стратегії, що полягає у зміцненні зв'язків з Китаєм задля протидії впливу США, пише La Vanguardia. На думку кореспондента, це поворот на Схід у порівнянні з політикою, що проводиться президентом Медведєвим, який намагався поліпшити відносини з Вашингтоном на шкоду Пекіну. Вже вчора в інтерв'ю китайським ЗМІ Путін дав це зрозуміти, високо оцінивши російсько-китайську співпрацю і розкритикувавши Америку за те, що вона "паразитує на монопольному становищі долара".

"Путін завжди використовував цю стратегію демонстрації хороших відносин між Москвою і Пекіном як спосіб протидіяти міжнародному пануванню Вашингтона. Китайські керівники - чи то з ввічливості, чи то зі стратегічних міркувань - зазвичай відповідають на подібні жести взаємністю", - пише автор.

"Путін надто хоче розвивати двосторонні відносини в енергетичній сфері, адже недарма Росія - провідний світовий виробник енергоресурсів, а Китай - їхній головний споживач. Однак це завдання непросте, адже Пекін робить ставку на диверсифікацію постачальників, і в китайському нафтовому імпорті Росія має частку лише 6%, відстаючи від Саудівської Аравії, Анголи, Ірану та Оману", - йдеться у публікації.

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 910 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ