Пт, 2024-04-19, 09:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2009 » Вересень » 18 » Путін скасував зустріч із Тимошенко: не хоче, щоб думали, ніби Росія її підтримує
12:32
Путін скасував зустріч із Тимошенко: не хоче, щоб думали, ніби Росія її підтримує
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Візит до України прем'єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна, анонсований на жовтень, не відбудеться. Путін відмовився надто часто зустрічатись з прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, щоб не створювати видимість її підтримки офіційною Москвою в період президентської виборчої кампанії, пише сьогодні "КоммерсантЪ-Украина".

Водночас президент Віктор Ющенко отримав можливість активізувати взаємини з Росією - не виключено, що він поїде на саміт СНД до Кишинева, де зможе зустрітися з президентом Росії Дмитром Медведєвим. Ця зустріч може стати першою очною - після серпневого "обміну люб'язностями", коли лідери двох держав звинуватили один одного у погіршенні російсько-українських відносинах.

"Остаточне рішення з цього питання ще не ухвалено, але Секретаріат президента серйозно розглядає можливість участі Віктора Ющенка у кишинівському саміті. Це дозволить дати новий імпульс у взаєминах з країнами співдружності, повноцінному введенні в дію зон вільної торгівлі в рамках СНД і залученні Росії до проектів у рамках "Східного партнерства", - повідомило джерело в дипкорпусі.

Заяви про те, що Путін відвідає Україну у жовтні, прозвучали 1 вересня під час спільної прес-конференції Путіна і Тимошенко за підсумками їхньої зустрічі в Гданську (Польща). Прем'єри двох країн пообіцяли, що проведуть у Харкові засідання комітету з економічного співробітництва очолюваної ними російсько-української міждержавної комісії.

"Дуже важливо, що наступна наша зустріч відбудеться у жовтні - так, як ми і планували", - сказала тоді Тимошенко.

"Юлія Володимирівна запросила російську делегацію до Харкова у жовтні. До цього часу ми підготуємося ґрунтовно, обговорюватимемо ці питання (торговельно-економічної співпраці. - Прим.ред.) не на ходу, а на українській землі", - підтвердив її слова прем'єр Росії.

Впродовж останніх двох тижнів велася активна підготовка цієї зустрічі. Про це говорили і посол України в Російській Федерації Костянтин Грищенко, і прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, який підтвердив 9 вересня, що візит російської делегації до Харкова заплановано на "початок жовтня".

Проте, як стало відомо, кілька днів тому апарат російського прем'єра повідомив апарат Тимошенко про відмову від досягнутих домовленостей.

Джерела стверджують, що рішення не їхати до Харкова було ухвалено з урахуванням президентської виборчої кампанії - в Москві вважають неприпустимим дуже часті контакти прем'єра Росії з одним із майбутніх кандидатів у президенти України - Тимошенко.

"Часті візити Володимира Володимировича до України могли б тлумачити як знаки зайвої підтримки офіційною Москвою одного з кандидатів у президенти. Ми вважаємо неприпустимими створювати видимість такої підтримки. Враховуючи, що у листопаді ми поїдемо на РГУ (рада голів урядів. - Прим.ред.) СНД, проведення ще однієї зустрічі з пані Тимошенко буде зайвим", - пояснило джерело, проінформоване про ухвалене в Москві рішення.

Воно підкреслило, що засідання економічного комітету не скасовується, а лише переноситься і буде проведено разом із засіданням РГУ СНД, яке відбудеться у Ялті 19-20 листопада.

Прес-секретар Путіна Пєсков підтвердив, що анонсований візит до Харкова може бути відкладено на листопад і перенесено до іншого міста.

"Поки зарано говорити і про місце, і про точну дату зустрічі. Ми виходимо з того, що у Путіна і Тимошенко дуже напружений графік, і зараз нам потрібно ці графіки якось сумістити, - заявив Пєсков.

"Ми все-таки хочемо переконати Путіна не скасовувати домовленості. Зараз ведуться переговори щодо цього", - повідомило джерело в апараті українського уряду.

Під час президентської виборчої кампанії у 2004 році Путін, тоді ще президент Росії, двічі - 28 жовтня і 12 листопада - відвідав Київ, де зустрівся з прем'єр-міністром і кандидатом у президенти Віктором Януковичем. Тоді ці поїздки були сприйняті як передвиборні і дозволили говорити про підтримку Януковича офіційною Москвою.

Сьогодні, за декілька місяців до президентських виборів, які мають відбудуться 17 січня 2010 року, деякі наголошують на повторній спробі Москви підтримати Януковича, на що вказує і його проросійськість.

Тим часом, прихильники чинного президента запідозрили у зайвій проросійськості і українського прем'єра. При цьому, незважаючи на явні відмінності Тимошенко від Януковича (приміром, у мовному плані: Янукович виступає за просування російської мови, а Тимошенко наполягає, що українська - єдина мова, яка може бути державною), останнім часом зустрічі двох прем'єрів почастішали і стали конструктивнішими.

Так, наприклад, під час зустрічі в Гданську прем'єр-міністри Росії і України досягли домовленості щодо взаємних поступок у сфері газу. Путін погодився з тим, що Київ оплачуватиме тільки спожиті обсяги газу. В обмін Тимошенко погодилася піти на поступки Москві в питанні ставок на транзит газу.

Мало того, Тимошенко мала побувати в Москві і в серпні, щоправда - неофіційно, але відтак цю інформацію спростували. І замість поїздки до РФ Тимошенко залишилася в Україні.

Цікаво, що за даними соцопитувань, головна боротьба за президентське крісло розгортатиметься між Тимошенко і Януковичем. Але на думку експертів, долю України вже вирішено наперед, оскільки у випадку перемоги будь-кого з цих кандидатів, зовнішню політику України буде переглянуто: західний вектор інтеграції буде ослаблено, а відносини з РФ будуть покращуватися.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1486 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ