Чт, 2024-04-18, 05:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 26 » Путін у Києві утрясе харківські домовленості
15:39
Путін у Києві утрясе харківські домовленості
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Прем'єр Росії Путін у понеділок, 26 квітня, здійснить робочий візит до України. Очікується, що він зустрінеться з прем'єр-міністром України Азаровим і президентом Януковичем.
Візит відбудеться напередодні запланованої на вівторок ратифікації угоди про продовження перебування російського флоту в Криму.

Зустрічі повинні пройти у першій половині дня, передає ИТАР-ТАСС.

У Києві вважають, що візит Путіна пов'язаний у першу чергу з доопрацюванням тих документів, які вже підписані президентами. Що стосується флоту, то наприкінці цього тижня в Москві відбудеться засідання підкомісії з питань функціонування ЧФ РФ та його перебування на території України українсько-російської міждержавної комісії. Як повідомив російський посол в Україні Михайло Зурабов, сторонам належить підготувати документи, що стосуються порядку використання інфраструктури і земель.

Раніше українська сторона наполягала на тому, що "об'єкти навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки мореплавства є держвласністю України, не підлягають оренді і ніколи не передавалися в користування російській стороні". Російські суди ухвалили кілька рішень з цього приводу, проте російська сторона відмовилася їх виконувати. Зараз і це питання, і проблема заміни плавзасобів і озброєнь, що є у складі Чорноморського флоту, можуть бути вирішені на найвищому політичному рівні.

Верховна Рада має розглянути договір про продовження перебування Чорноморського флоту в Севастополі вже завтра. На думку експертів, присутність Путіна додасть впевненості українським депутатам. Без уваги, вважають вони, не залишаться і домовленості по газу, пише сьогодні NEWSru.com з посиланням на російські ЗМІ.

Завтра у Верховній Раді розглядатимуть угоду про базування російського Чорноморського флоту (ЧФ) в Севастополі. У вівторок же документ обговорять і в Держдумі РФ.

За словами голови Адміністрації українського президента Сергія Льовочкіна, у Раді є необхідна кількість голосів для ратифікації договору щодо ЧФ РФ.

На думку голови київського Центру досліджень політичних цінностей Олеся Донія, присутність Путіна в Києві - сигнал для депутатів Ради, які ще вагаються щодо ухвалення рішення. "Підписані Медведєвим і Януковичем угоди про флот та поставки російського газу дуже вигідні для Росії і надто невигідні для України, - вважає експерт. - Москва боїться, що українська опозиція зірве ратифікацію".

Заступник голови московського Центру політичних технологій Олексій Макаркін вважає, що Путін у Києві роз'яснить позицію російської сторони щодо української газотранспортної системи.

"Україну дуже хвилює проект "Південний потік", і напередодні ратифікації угоди по флоту Януковичу було б комфортно отримати сигнал - офіційний чи ні - з боку Кремля, - зазначає Макаркін. - Та й для пропрезидентської Партії регіонів газове питання означає немало".

Страхи оточення Януковича мають підстави: у суботу, під час візиту Путіна до Австрії, був підписаний договір про її участь у "Південному потоці", який піде в обхід України. Вже у 2015 році газопровід планується ввести в дію.

Політолог Олексій Гарань також не виключає, що під час переговорів у Києві йтиметься і про розвиток попередніх домовленостей, досягнутих у Харкові, зазначає "Німецька хвиля". .

"Ми знаємо, що у росіян були великі апетити. Можливо, вони хочуть-таки об'єднань авіабудівних комплексів Росії і України", - каже політолог.

Він також не виключає, що угоду про продовження терміну перебування Чорноморського флоту в Криму у вівторок можуть і не ратифікувати, хоча в коаліції і достатньо голосів.

Гарань зазначив, що процедура ратифікації угоди передбачає розгляд у комітетах, чого не дотримано, що дає можливість домагатися денонсації цього рішення.

Разом з тим політолог Віктор Небоженко прогнозує, що угоду щодо продовження терміну перебування Чорноморського флоту у Криму у вівторок буде ратифіковано українським парламентом. Вуличні ж акції протесту, на його думку, зараз неефективні.

21 квітня Медведєв і Янукович підписали в Харкові угоду про продовження присутності ЧФ у Криму на 25 років - до 2042 року (нині чинна угода діє до 2017 року). В обмін Росія погодилася надати знижку на поставки газу Україні - 30%, але не більше 100 доларів на 1 тисячу кубометрів. Також офіційно скасовуються штрафи за недобір палива, які, втім, жодного разу не застосовувалися на практиці. За 10 років пільгові ціни дозволять Україні зекономити близько 40 млрд доларів (3 млрд у 2010 році і по 4 млрд у кожному наступному). За словами Медведєва, знижка буде враховуватися як орендна плата за базування ЧФ.

Путін вважає, що домовленості по флоту і по газу стали свідченням "довіри, почуття ліктя" Москви і Києва. Він упевнений, що "все це буде створювати базу, фундамент російсько-українських відносин, на цій базі можна дуже багато чого зробити".

У неділю глава уряду України заявив, що відновлення довіри Росії до України та її керівництва - головний результат харківських домовленостей. Він також виключив дочасне розірвання Україною договору про перебування Чорноморського флоту Росії в Криму: "Смію вас запевнити, що Верховна Рада ніколи такого рішення не схвалить, тому що рішення, яке ухвалили ми, в інтересах українського народу".

За його словами, це жодною мірою не порушує національні інтереси України. "Ви запитайте у жителів Севастополя, вони "за" чи "проти". Запитайте жителів Криму, запитайте взагалі більшість населення. Їм що, Чорноморський флот заважає чимось? Кому він заважає?" - сказав Азаров.

Він зазначив, що вся критика на адресу укладених між Україною та Росією домовленостей щодо Чорноморського флоту є несерйозною. "Я не бачу серйозності в тих, як це сказати краще, лементах опозиції", - додав прем'єр. За його словами, домовленості є вигідними насамперед економіці. "Жодна розсудлива людина не піде на розрив досягнутих з Росією домовленостей", - підкреслив Азаров.

При цьому угода про постачання газу на вигідних для України умовах не вимагає затвердження місцевим парламентом. А ось договір про ЧФ РФ для набуття ним чинності повинні ратифікувати парламенти країн.

Українська опозиція виступає проти цього кроку. Вона почала масові акції протесту проти підписаної угоди.

Екс-прем'єр країни Юлія Тимошенко вчора під час акції біля будівлі Ради закликала своїх прихильників до повалення влади . "Чим скоріше буде повалена нова влада, тим менше вона встигне завдати шкоди власній державі, міжнародній репутації України", - зазначила вона.

Завтра опозиціонери посилять пікети біля парламенту. Раніше Тимошенко пообіцяла, що, повернувшись до влади, розірве всі домовленості з Росією. Екс-президент Віктор Ющенко закликав проводити акції громадянського опору проти російсько-українських угод.

Путін їде до Азарова, щоб зустрітися з Тимошенко, стверджують ЗМІ

Офіційно про причини приїзду Путіна в Україні нічого невідомо. Що дає право російським і українським ЗМІ висловлювати власні думки і, посилаючись на власні джерела, давати ту чи іншу інформацію.

Цілком можливо, що Путін в ході візиту до Києва може зустрітися з лідером української опозиції. Про це пише газета "Сегодня" , посилаючись на свої джерела в російських дипломатичних колах.

"Путін ж пробуде у нас (у Києві - ред.) лише півдня. Є один момент, який може продовжити візит. Як повідомило нам джерело в російських дипколах, Путін може запропонувати Юлії Тимошенко зустрітися з ним", - пише видання.

Водночас експерти у Києві пояснюють, що новий візит необхідний також для якісної підготовки чергової зустрічі глав держав. Передбачається, що травневі угоди Медведєва і Януковича будуть не менш сенсаційними, ніж документи по газу і флоту, підписані главами держав у квітні.

Чиновник, близький до українського уряду, ще наприкінці минулого тижня розповів, що зараз почалася підготовка до підписання угод про розмежування кордонів у Керченській протоці.

Зазначимо, що чіткість і визначеність державних кордонів є одним з обов'язкових умов долучення України до ЄС.

Сторони безуспішно намагалися вирішити цю проблему з 1996 року. Конфліктність питання полягала в тому, що позиція української сторони ґрунтувалася на радянських картах, в яких була відображена лінія адміністративного кордону між Кримською областю УРСР і Краснодарським краєм РРФСР. У такому разі Керч-Єнікальський канал, яким судна проходять в тому числі й до кількох російських портів, відійшов би Україні. Російська сторона з цим не згодна, акцентуючи увагу на тому, що при СРСР не було чіткого адміністративного розмежування морської акваторії, оскільки існувало тільки поняття внутрішніх територіальних вод.

Хоч протягом багатьох років питання було заморожено в конфліктній точці, однак у березні цього року, після візиту до України міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, ЗМІ повідомили, що Київ пом'якшив свою позицію.

Як припускають російські ЗМІ, українська сторона у травні може погодитися з російським формулюванням про статус Керченської протоки як загальних внутрішніх територіальних вод. Тим більше, що Янукович недавно підтвердив свою зацікавленість у ще одному раніше замороженому спільному проекті - будівництві моста через Керченську протоку. Це дозволило б майже на 400 км скоротити шлях з країн Європи до Сочі. У березні Янукович сказав, що керівництво України і РФ в терміновому порядку вирішить питання про створення перспективного транспортного коридору між портами "Керч" і "Кавказ", що не тільки полегшить підготовку до Олімпіади-2014, а й даватиме зиск двом країнам у майбутньому.

Тим часом столична ДАІ попереджає водіїв про тимчасові обмеження у русі транспорту чрез приїзд сьогодні до Києва прем'єр-міністра Росії. Як повідомили в Управлінні ДАІ Києва, зокрема, тимчасові обмеження діятимуть орієнтовно з 18.50 по шляху проходження кортежу офіційної делегації з аеропорту "Бориспіль" до центру міста, і у зворотному напрямку близько 21 години.

Крім того, зазначили в ДАІ, між українською і російською сторонами заплановані переговори, які будуть проходити в приміщенні Кабінету міністрів на вул. Інститутській, а також зустріч Путіна з Януковичем на вул Банковій.

З огляду на це, Державтоінспекція міста рекомендує водіям по можливості планувати свої поїздки таким чином, щоб утриматися від відвідування центральній частині міста ввечері з 19.00 до 21.30.

Але якщо така необхідність все ж виникла, то водіям слід бути уважними, неухильно дотримуватися сигналів регулювальників, вимог дорожніх знаків, а також не залишати транспорт з порушенням правил паркування, підкреслили в Управлінні ДАІ.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1183 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ