Пт, 2024-03-29, 16:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2009 » Листопад » 26 » Рада не дала Тимошенко "антигрипозний" мільярд: вето президента встояло
22:03
Рада не дала Тимошенко "антигрипозний" мільярд: вето президента встояло
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Верховна Рада сьогодні, 26 листопада, на своєму позачерговому засіданні не подолала вето президента України Віктора Ющенка на закон про надання 1 млрд грн на боротьбу з епідемією грипу. За подолання вето проголосував лише 231 народний депутат (при необхідних 300) із 316 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

За подолання вето проголосували майже в повному складі фракції БЮТ, КПУ та Блоку Литвина.

З фракції "Наша Україна – Народна самооборона" "за" проголосувало 32 народних депутати. Фракція Партії регіонів не голосувала за дане рішення в повному складі.

Також депутати з ініціативи БЮТ направили до Бюджетного комітету ВР на доопрацювання цей закон. Сьогоднішнє засідання Ради закрито.

Напередодні голосування прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що у Національного банку України є один 1 млрд грн для подолання епідемії грипу, і це підтверджує сам НБУ.


Тимошенко наголосила, що після виступу представника президента Олександра Шлапака необхідно було заслухати і доповідь голови Бюджетного комітету ВР щодо довідки Національного банку про наявність цих коштів як прибутку Нацбанку.

"Що, президент і Шлапак не читали цього заключення Національного банку? Ці гроші - не емісія, а Національний банк офіційно підтвердив, що це є реальний прибуток Нацбанку, який і мусить лягти в основу подолання сьогодні епідемії грипу", - сказала Тимошенко.

Крім того, за словами прем’єр-міністра, голова НБУ Володимир Стельмах подав до Ради Нацбанку документи на узгодження перерахування цього мільярду в бюджет для подолання епідемії. "Це всі документи відкриті. Але сьогодні відбувається свідома діяльність проти кожної людини в Україні", - сказала вона.

Як повідомлялося, 3 листопада Верховна Рада надала 1 мільярд гривень на боротьбу з епідемією грипу. "За" проект у першому читанні проголосувало 229 депутатів, у цілому – 401. Гроші будуть надані Міністерству здоров'я, а не уряду. Пропозиція надати кошти уряду не була підтримана депутатами ПР і частини НУ-НС, які заявили, що Тимошенко їх пустить на виборчі цілі. Гроші мали взяти з коштів спрямованих на підготовку й проведення Євро-2012.

Пізніше президент України застосував право вето до закону про надання 1 млрд гривень на боротьбу з грипом. Про це повідомив перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак. За його словами, Ющенко повернув закон у Верховну Раду зі своїми пропозиціями.

Шлапак підкреслив, що президент у жодному випадку не виступає проти надання цих коштів. Йдеться про його незгоду з тим, звідки повинні бути надані гроші.

Зокрема, за словами Шлапака, Ющенко вважає, що такого роду витрати не повинні покриватися за рахунок емісійних коштів Національного банку.

Президент пропонує на 1 млрд гривень збільшити дефіцит державного бюджету на 2009 рік і звернутися до банківської системи і НБУ з проханням допомогти профінансувати цей дефіцит.

24 листопада стало відомо, що фракція Партії регіонів на позачерговому засіданні Верховної Ради України у четвер, 26 листопада, скоріше за все, не голосуватиме за подолання вето президента України на закон про надання 1 млрд грн для боротьби з епідемією грипу.

"Думаю, що один мільярд гривень не можна викидати на епідемію, якої не існує. Треба, щоб гроші були передані на підвищення зарплат та пенсій. Тому, скоріш за все, в четвер ми не будемо голосувати за подолання вето президента", - сказала Ганна Герман.

ВООЗ прогнозує до 240 тисяч смертей в Україні від грипу

Прем'єр-міністр України, виступаючи на позачерговому засіданні Верховної Ради повідомила, що Всесвітня організації охорони здоров'я прогнозує від 34 тисяч до 240 тисяч смертей в Україні від епідемії грипу.

"Для того, щоб підготуватися до другої і третьої хвилі пандемії потрібен не мільярд, потрібні десятки мільярдів", - сказала Тимошенко. Вона уточнила, що друга хвиля епідемії очікується в середині грудня 2009 року - початку січня 2010 року.

Тимошенко висловила здивування тим, що президент протягом 15 днів не підписував і не ветував закон, хоча знав, що не завізує цей документ.

"Якщо у нього були інші думки про надання 1 млрд грн, то чому він зразу не вніс це до Верховної Ради? Я ще раз хочу підкреслити, що сьогодні, використовуючи таку світову біду як епідемія, президент просто хоче ввести надзвичайний стан, а для цього йому потрібно добитися, щоб епідемія розгулялася на повну потужність", - сказала вона.

Тимошенко зауважила, що сьогодні усі фракції, крім фракції Партії регіонів, відклали в бік свої політичні амбіції і боротьбу у президентських виборах.

"А Янукович працює за принципом: чим гірше в країні, тим більше підстав для звинувачення прем’єр-міністра - його головного конкурента на президентських виборах", - сказала вона.

"Чому не проголосував Янукович? Тому що між Януковичем і Ющенком повна змова. Ви десь бачите, щоб Янукович критикував Ющенка, а Ющенко критикував Януковича? Вони на цьому намагаються спільно виграти президентські перегони", - заявила прем’єр.

За її словами, нинішнє голосування "є перевіркою якості наших політиків, нашого президента, лідера опозиції, журналістів на моральність".

"Бо якщо тільки прем’єр буде кричати про захист людей, а інші – перекручувати і передьоргувати, руйнувати, тоді у нас немає громадянського суспільства, об’єктивних ЗМІ, бо і ви зобов'язані вивчити ситуацію, а не констатувати, коли в селах почнуть помирати люди", - заявила прем’єр.

"Сьогодні Верховна Рада обеззброїла мене як прем’єра у боротьбі за підготовку України до наступних хвиль епідемії. Кожне життя з цього моменту і перед Богом, і перед людьми знаходиться на совісті кожного депутата, який не натиснув на кнопку", - додала вона.

Тимошенко висловила жаль, що "все це стало цинічним, безвідповідальним і продажним".

За словами прем’єра, вона була переконана у підтримці Партії регіонів у подоланні вето президента. "І я була повністю розгублена, коли вони не проголосували", - додала Тимошенко.

Бюджетний комітет радив подолати вето

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету рекомендував парламенту подолати вето президента на закон про надання 1 млрд грн на боротьбу з грипом. Про це заявив на засіданні парламенту голова комітету Микола Деркач.

Він нагадав, що президент України пропонує визначити джерело покриття додаткових видатків державного бюджету, збільшивши обсяги внутрішніх державних запозичень на 1 млрд грн з відповідним корегуванням граничного розміру дефіциту державного бюджету та граничного розміру державного боргу.

Разом з тим Деркач наголосив, що Головне науково-експертне управління у своєму висновку зазначило, що пропозиція президента не містить належного обґрунтування доцільності та можливості збільшення бюджетних видатків саме за рахунок збільшення дефіциту держбюджету та держборгу.

Він зазначив, що в умовах фінансової кризи це може призвести до виникнення суттєвих загроз для фінансової системи країни загалом та сектору державних фінансів в першу чергу.

БЮТ ініціюватиме ухвалення нового закону про надання коштів на боротьбу з грипом

Фракція БЮТ на найближчому пленарному засіданні Верховної Ради ініціюватиме ухвалення нового закону щодо надання 1 млрд грн на боротьбу з грипом. Про це повідомили у прес-службі Блоку Юлії Тимошенко з посиланням на народного депутата від БЮТ Олега Ляшка.

"Цей законопроект буде поданий на заміну того, який депутати сьогодні провалили", - повідомив він, додавши, що до вівторка, 1 грудня, Бюджетний комітет доопрацює і подасть на розгляд у сесійну залу даний законопроект.

Ляшко також наголосив, що відмова депутатів Партії регіонів і НУ-НС підтримати подолання вето президента на закон про виділення коштів для боротьби з епідемією грипу є "політичним і безвідповідальним рішенням".

"На жаль, ми зіткнулися з безвідповідальністю колег по відношенню до України, бо одні слухають президента, який ніяк не придумає як зашкодити уряду, а інші - пишуть законопроекти, які ґрунтуються на якихось соціологічних дослідженнях", - сказав Ляшко.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1325 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ