Сб, 2024-04-27, 01:58


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Липень » 15 » Науковці зафіксували передачу небезпечного вірусу від мавпи. ВІДЕО
17:23
Науковці зафіксували передачу небезпечного вірусу від мавпи. ВІДЕО
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Науковці ідентифікували новий вірус, що викликав спалах смертельно небезпечної пневмонії серед мавп у каліфорнійському центрі вивчення приматів, і встановили, що він може передаватися людині й далі між людьми. Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Plos Pathogens, передає РИА "Новости".

У травні 2009 року в каліфорнійському Національному центрі вивчення приматів стався спалах швидкоплинної пневмонії, що супроводжувалася гепатитом серед південноамериканських мавп - червоних стрибунів (Callicebus cupreus). У 23 мавп із 65 розвинулася пневмонія і гепатит, і 19 з них, попри лікування, померли. Один зі співробітників центру і члени його сім'ї також заразилися.

Група науковців під керівництвом Чарльза Чу з університету Каліфорнії у Сан-Франциско ідентифікувала вірус, що викликав спалах. Це виявився раніше невідомий аденовірус, що отримав позначення TMAdV (titi monkey adenovirus), один з типів ДНК-вірусу, який може вражати багато хребетних, враховуючи приматів і людей.

"Загалом, як вважалося раніше, аденовірусна інфекція є специфічною для кожного виду", - пишуть науковці. Попередні дані свідчили, що кожен тип аденовіруса може вражати тільки "свій" вид. Людські аденовіруси не розмножуються у клітках мавп без спеціальних вірусів-помічників і не заражають гризунів і навпаки.

Проте цього разу вірус перетнув видовий кордон. Дослідження показало, що співробітник центру, що перебував у близькому контакті із зараженими мавпами й отримав гостре респіраторне захворювання, заразився саме вірусом TMAdV. Крім того, він заразив тим самим вірусом членів своєї сім'ї, які не контактували з мавпами.

Багато специфічних для певного виду вірусів, зокрема, вірус пташиного грипу здатні заражати людей, проте передаватися від людини до людини вони вже не можуть. Проте TMAdV в даному випадку показав здатність поширюватися серед людей: родичі співробітника центру захворіли.

Автори роботи зазначають, що мавпи не можуть бути природним резервуаром вірусу, інакше він не викликав би такого різкого спалаху хвороби. Людські аденовірусні інфекції призводять до загибелі приблизно 18% хворих. "Відкриття TMAdV, аденовіруса, здатного заражати і людину, і мавп, свідчить, що необхіден моніторинг аденовірусів як потенційних джерел міжвидових спалахів хвороб", - підсумовують автори статті.

Разом з тим, Чу зазначає, що немає причин побоюватися пандемії Tmadv, як у випадку з іншими вірусами, що перейшли видовий кордон. Аналіз 81 випадково вибраного зразка донорської крові у США показав, що лише у двох зразках є антитіла до цього вірусу. "Вірус перейшов до людської популяції достатньо давно і з того часу циркулює на достатньо низькому рівні", - каже Чу, слова якого цитує Naturenews.

Зараження людини пташиним грипом вперше зареєстрували у Гонконзі 1997 року під час спалаху грипу у свійської птиці. Захворіло 18 людей, 6 померли. Було виявлено штам вірусу - H5N1, встановлено, що вірус передавався від птахів людині.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я на 2011 рік, 307 людей загинули від пташиного грипу.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1029 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ