Пт, 2024-04-26, 00:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Вересень » 5 » Рада повертається з канікул - 5 вересня. Огляд преси
10:32
Рада повертається з канікул - 5 вересня. Огляд преси
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Сьогодні Верховна Рада виходить на роботу після затяжних літніх канікул. На 11 ранку заплановано засідання Погоджувальної ради, де керівництво парламенту і глави комітетів погоджують порядок денний на найближчі парламентські тижні і цілу сесію. А вже у вівторок, 6 вересня, відбудеться повноцінне пленарне засідання. Завітає на нього і Петро Порошенко - о 11:30 він виступить перед нардепами з щорічним посланням.

Президент очікує від Ради швидкого ухвалення законів, які дозволять Україні отримати третій транш кредиту МВФ вже цієї осені. У цьому списку - більше 10 законів щодо децентралізації, судової та реформу поліції, приватизації. Що вже було анонсовано - відразу після щорічного послання президента депутати мають намір дати дозвіл на арешт судді Чауса, у якого при обшуку в городі знайшли банки з грошима. Доведеться Раді розглянути справи і по іншим 762 суддям, яких закінчився так званий 5-річний випробувальний термін, і депутати повинні вирішити їх подальшу долю.

З чим можуть виникнути проблеми, так це з прийняттям багатостраждального закону про спецконфіскації вкрадених Януковичем грошей і внесенням правок до закону про електронне декларування, якими хочуть закрити доступ громадськості до готівці та майну третіх осіб, які пов'язані з чиновниками.

Цього року президент зосередиться на важливості прийняття Радою залишилися 14 законопроектів (які не були прийняті на минулій сесії), щоб вже до кінця осені Україна отримала частину третього траншу кредиту МВФ - 1 млрд доларів з 1,7 млрд доларів. У числі цих 14 законопроектів також документи про розширення списку об'єктів до приватизації: з закладених в бюджет на цей рік 17 млрд грн від приватизації надійшло лише 42 млн грн. Уже в найближчі місяці Раді потрібно буде проголосувати і енергетичні закони: проект про незалежного регулятора і ринку електроенергії.

До кінця осені парламентарії повинні дати новий поштовх реформі поліції - у вересні-жовтні МВС вийде на Верховну Раду з пакетом законодавчих ініціатив. По-перше, будуть просити нардепів змінити закон про Нацполіції, щоб оголосити внутрішній конкурс на детективів серед слідчих та оперативників. Як заявляють в МВС, якщо Рада проголосує поправки у вересні, на формування "інституту" детективів в структурі поліції піде 6 місяців.

Також МВС буде переконувати депутатський корпус збільшити їм бюджетне фінансування. За інформацією джерел в Нацполіції, спочатку на наступний рік запитували 40 млрд грн. Після довгих дискусій з Мінфіном попередньо зійшлися на 27 млрд. Ця сума бюджетних витрат на поліцію дасть можливість підвищити мінімальні оклади до 8 тис грн з сьогоднішніх 4 тис грн (у дільничних).

Як і з законами МВФ, які Рада не встигла розглянути і прийняти до літніх канікул, не впоралися парламентарії і з законами щодо децентралізації, які повинні були розглянути 14 липня. Саме цей день в парламенті охрестили днем ​​децентралізації. За словами віце-прем'єра Геннадія Зубка, в Раді чекають голосування більше 10-ти законопроектів. Один з них - проект закону про добровільне приєднання громад до вже об'єднаним. Адже восени ми повинні вийти ще на 70 об'єднань до сьогоднішніх 177 вже існуючих об'єднаним громадам, які також потребують ресурсів і повноважень. Також, за словами Зубка, законопроекти стосуються спрощення процедури надання адміністративних послуг, щоб громади могли збирати кошти в свої бюджети.

Також Кабмін дуже просить Раду вже у вересні внести зміни до Бюджетного кодексу, щоб об'єднані навесні цього року громади змогли отримати медичні та освітні субвенції вже у вересні-жовтні, а не в січні 2017 року. До того ж, досить багато суперечок з так званої медичної та освітньої децентралізації та прав на землю, розпорядження якої Рада хоче передати в компетенцію органів місцевого самоврядування.

Після закону про спецконфіскації вкрадених Януковичем і Ко близько 50 млрд грн, ще одним найбільш спірним і скандальним питанням на осінній сесії ризикує стати розгляд поправок до закону про електронне декларування. У Дмитра Шимківа не вийшло зайти в систему е-декларацій, щоб заповнити свою декларацію про доходи та майно, - вона не розпізнала електронний цифровий підпис, який використовується в Адміністрації президента. Розробники пообіцяли усунути перешкоди і відкрити доступ співробітникам Адміністрації. Але, щоб таких проблем більше не виникало, Дмитро Шимків пропонує змінити закон про електронне декларування в частині авторизації користувача і підписи електронної декларації.

Експерти радять не рубати з плеча і дочекатися, коли у Верховній Раді зареєструють законопроект зі змінами до закону про електронне декларування, а вже потім кричати "зрада".

"Тут є два варіанти: або закон дійсно хочуть поліпшити, щоб його виконання стало більш ефективним, або нівелювати його позитивні норми. Якщо ці зміни дійсно будуть спрямовані на те, щоб спростити шляхи реєстрації (декларантів в системі - Авт.), ми будемо це вітати. Чиновники швидше внесуть свої декларації в електронному вигляді і громадськість, і правоохоронні органи отримають до них доступ і зможуть моніторити їх стиль життя. Але якщо ці зміни будуть направлені на те, щоб нівелювати дію закону, а тут вони можуть зробити три речі: звузити обсяги декларування (забрати близьких родичів); щоб декларація в онлайні було видно тільки для членів НАПКА і правоохоронців; скасувати кримінальну відповідальність за брехню в декларації (два роки в'язниці - Авт.). Такі зміни ми вітати не будемо", - сказав глава Центру "Ейдос" Віктор Таран. Про це пише Христина Зеленюк у статті "Головні завдання Ради: закони МВФ, продовження реформ поліції, судів і приватизація" в газеті "Сегодня".

Чергову пленарну сесію Верховної Ради депутати зустрічають не в кращому настрої: конфлікт між прокуратурою і НАБУ не вичерпаний, гривня знову подешевшала, коаліція і далі перебуває в стані кота Шредінгера, а Батьківщина з РПЛ заявляють про продовження блокування трибуни, яким вони займалися майже весь липень.

Друга половина літа пройшла в тренді обговорення можливості позачергових парламентських виборів, їх вимагала Юлія Тимошенко, їй вторив Опозиційний блок. Незважаючи на запевнення президента Петра Порошенка про неможливість проведення виборів, навіть депутати його фракції в Раді говорять про ймовірність такого сценарію навесні 2017 року. Саме тому ця осінь цілком може стати останньою для Верховної Ради 8-го скликання.

Нардеп від БПП Світлана Заліщук першочерговим завданням вважає антикорупційну тему. "Відібрати монополію у одній провладної сили і передати в незалежний орган. Надати право автономного прослуховування для НАБУ. Також важливий запуск Антикорупційного суду як продовження ланки НАБУ-САП-Суд. Інакше всі антикорупційні розслідування будуть розвалюватися в суді", - вважає вона.

На думку представника "Народного фронту" Леоніда Ємця, головними завданнями для Ради є зняття недоторканності з судді Миколи Чауса, антикорупційний суд і поправка закону про люстрацію - введення змін щодо суддів Конституційного суду, кандидатів в президенти і депутатів.

В "Самопомочі" на перше місце ставлять перегляд підходів і відносини до бізнесменів. "Потрібно надати можливість підприємцям платити податок з дивідендів, а не з прибутку. Тоді бізнесмени зможуть збільшувати оборотний капітал, розвивати бізнес, - заявила депутат Олена Сотник. - Це треба робити під час бюджетного процесу, обговорення і визначення фінальної версії бюджету".

Тим часом в "Батьківщині" турбуються про бюджет на 2017 рік. "Бюджет - це квінтесенція держполітики та стратегії розвитку. Я особисто, як і фракція Батьківщина, будемо контролювати і домагатися того, щоб не погіршилася соціальна підтримка населення і були забезпечені можливості для обороноздатності. Стипендії, допомога для інвалідів та інше не можна різати так, як зараз. Давайте затягнемо паски корупціонерам, а не народу", - заявив нардеп Олексій Рябчин. Про це пише Ілля Лукаш в статті "Остання осінь? З чим зібралися парламентські фракції в новий політичний сезон" у виданні "Новое время".

Уже завтра після двомісячних літніх канікул до роботи приступлять народні депутати. Після звернення президента Петра Порошенка до Верховної Ради спікер Андрій Парубій відкриє п'яту сесію парламенту.

"Одним з головних питань нової сесії стане підтвердження існування коаліції. Так би мовити, а чи був хлопчик? Гостро будуть ставити питання, скільки в коаліції народних депутатів, - прогнозує політолог Олексій Якубін. - У коаліції на це питання не поспішатимуть відповідати, переводячи розмову на інші теми".

Експерти переконані, що з великою часткою ймовірності коаліція до Нового року доживе, але не без допомоги депутатських груп "Воля народу" і "Відродження".

"Дві депутатські групи, які існують, будуть ситуативно голосувати з двома фракціями коаліції. Коаліція буде триматися на взаємній небажанні йти на дострокові парламентські вибори", - говорить глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

У кулуарах парламенту обговорюють, що життєздатність коаліції залежить і від того, посиляться чи відцентрові рухи всередині фракції БПП і "Народний фронт". У пропрезидентській партії деякі депутати перебувають лише номінально. Сергій Лещенко і Мустафа Найєм використовують парламентський "парасольку" БПП, щоб вести агітаційну кампанію за свою нову партію. У "Народному фронті" наростає конфлікт між трьома групами впливу: Арсенія Яценюка, Арсена Авакова і Олександра Турчинова.

"Аваков замишляє самостійну політичну гру. Він шукає виходи на президента і нового главу його Адміністрації, свого земляка Ігоря Райнін. Якщо діалог встановиться, в нашій фракції відбудеться розкол", - говорить один з "фронтовиків".

Скандальним буде і визначення, а хто в країні опозиція. На це претендують "Батьківщина", Радикальна партія і Опозиційний блок. За словами політологів, якусь клінічну смерть належить подолати депутатським групам "Воля народу" і "Відродження".

"Запускалася інформація, що свою депутатську групу на новій сесії сколотять представники "УКРОПу". Дуже малоймовірно. "УКРОП" переживає не найкращі часи. Поки їм навіть не вдалося знайти яскраву" говорить голову "для своєї потенційної депгрупи", - міркує директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

З огляду на внутрішньофракційні особливості, приймати закони народним депутатам буде вкрай складно. Обговорення близько 80% законопроектів ризикує супроводжуватися скандалами, заблокованої трибуною і демаршами.

В середині вересня посилиться протистояння по "бюджетної" лінії. За словами Віктора Небоженка, до 15 вересня народні депутати повинні побачити бюджетну резолюцію, але не побачать. Уряд зволікатиме, пише Олена Галаджій в статті "Осінні скандали Ради: битви за коаліцію, бюджет і тарифи" в газеті "КП в Украине".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 758 | Додав: adminA | Теги: рада, преса, 5 вересня, з канікул
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ