Пт, 2024-03-29, 06:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Листопад » 15 » Рада схвалила закон Порошенка про повернення коштів ошуканим вкладникам
18:27
Рада схвалила закон Порошенка про повернення коштів ошуканим вкладникам
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Верховна Рада України затвердила запропонований президентом Петром Порошенком закон про відшкодування фізичним особам через систему гарантування вкладів фізичних осіб збитків, заподіяних зловживаннями в сфері банківських і інших фінансових послуг (№5390).

Законопроект у вівторок 15 листопада за основу і в цілому підтримали 285 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Зазначимо, що за півгодини до цього фінансовий комітет на своєму засіданні прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді схвалити цей документ.

"Нарешті влада звернула увагу на постраждалих вкладників. У нашому комітеті ми провели десятки розширених нарад та комітетських слухань. І знаєте, що найгірше? Жодний із державних органів не запропонував якогось виходу із ситуації. І лише в останню хвилину під акції протесту внесли законопроект", – заявив голова комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка, передали в його прес-службі.

Він нагадав, що ще влітку за ініціативи президента було створено робочу групу з цього питання.

"Але вона зібралася лише зараз. Коли ми обговорювали цю ситуацію на слуханнях у комітеті, керівники НБУ навіть не з’явилися! А відповідальність за ці афери лежить на них в першу чергу! Куди дивилося управління банківського нагляду, коли пенсіонерам давали підписувати фальшиві угоди з якимись фінансовими компаніями замість банку?" - заявив Рибалка.

За його словами, президентський проект у першу чергу спрямований на вирішення проблеми вже ошуканих людей, але депутати працюють, аби не допустити подібних ситуацій у майбутньому.

Він наголосив, що потрібно системно вирішувати ці питання, і фінансовий комітет ухвалив Стратегію розвитку банківської системи на найближчі роки, щоб оновити довіру населення до банківської системи. За словами голови профільного комітету, на основі Стратегії запропоновано законопроекти про зміни у роботі Нацбанку та системи гарантування банківських вкладів.

Так, раніше, 11 листопада, президент Порошенко під час зустрічі з представниками вкладників банку "Михайлівський" заявив, що вніс у Раду як невідкладний даний законопроект.

Відповідно до законопроекту, при виконанні функцій повіреного, агента або посередника щодо залучення коштів банк зобов'язаний попередньо ознайомити клієнтів у письмовій формі про нерозповсюдження на такі кошти гарантій щодо відшкодування коштів Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

У пояснювальній записці до законопроекту можна почути думку, що така система дозволить уникнути зловживання довірою вкладників з використанням банків. Зокрема, йдеться про схему, коли в приміщеннях банку фізособам пропонується укладати договори позики з небанківськими фінустановами через повіреного, яким виступає банк. При цьому відкривається банківський рахунок, з якого в подальшому кошти перераховуються на рахунки небанківських установ.

За даними ФГВФО, з використанням такої схеми були обкрадені за посередництва банку "Михайлівський" 14 тис. фізосіб на суму понад 1,5 млрд грн. При цьому понад 45% фізосіб, які постраждали від схеми, - старші за 55 років.

Законопроектом також передбачається, що до вкладу прирівнюються кошти, залучені від фізособи як позику або вклад до небанківської фінустанови через банк, який виступив повіреним і на день набрання чинності даного законопроекту віднесений до категорії неплатоспроможних, якщо банк не проінформував дану фізособу під розпис про поширення на його кошти гарантій, передбачених законом про систему гарантування вкладів. В такому випадку фізособа прирівнюється до вкладника і отримує право на відшкодування коштів.

Законопроектом передбачено доручення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб ретельно вивчити документи по кожній фізособі, яку прирівняно до вкладника, і не пізніше 20 робочих днів з дня набрання чинності законом почати виплату відшкодування коштів.

Документ було розроблено за участю Нацбанку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства фінансів, правоохоронних органів.

Нагадаємо також, що 23 травня Національний банк України повідомив про ухвалення рішення про віднесення банку "Михайлівський" до категорії неплатоспроможних через проведені банком сумнівні операції з депозитами фізичних осіб.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1197 | Додав: adminA | Теги: рада, ошукані вклади, кошти, закон Порошенка
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ