Ср, 2024-04-24, 01:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Квітень » 2 » Райдужні прогнози не збулися: про ядерну війну доводиться думати - InoPressa
20:00
Райдужні прогнози не збулися: про ядерну війну доводиться думати - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Учора Обама привітав лідерів десятків країн на саміті з ядерної безпеки. Бойкот Росії став цебром крижаної води: здавалося б, теракти в Європі актуалізували тему доступу терористів до ядерних матеріалів. ЗМІ стурбовані "тупиковою ситуацією в російсько-американських переговорах про контроль над озброєннями", а також "планами США з модернізації ядерного арсеналу, що можуть спровокувати нову гонку озброєнь".

У четвер Барак Обама привітав у Вашингтоні лідерів десятків країн, які прибули на саміт з ядерної безпеки, проте держава з найбільшим у світі ядерним арсеналом - Росія - в ньому участі не бере, пише Foreign Policy.

"Російський бойкот саміту - наслідок розширення тріщини у відносинах Москви і Вашингтона, і ця обставина підірвала зусилля США із забезпечення охорони радіоактивних матеріалів, фактично зруйнувала перспективи двостороннього контролю над озброєннями і навіть підвищила ризик ядерної конфронтації", - зазначають журналісти.

Співпраця США та Росії стала наріжним каменем проривних заходів, які протягом двох десятиліть вживалися, аби убезпечити збройові запаси по всій території колишнього Радянського Союзу і запобігти викраденню матеріалів, які можна застосовувати для створення атомних і більш брутальних "брудних" бомб, мовиться в статті. Ця співпраця скінчилася - до великої тривоги США.

Відсутність Москви на саміті показує, як розбіжності між Росією і США, викликані її вторгненням в Україну, поширилися на сферу ядерних озброєнь і ядерної безпеки, нарікають автори.

Через загрозу з боку "Ісламської держави" на цьому ядерному саміті у Вашингтоні - четвертому з моменту вступу Обами на посаду - у фокусі уваги будуть заходи, яки країни можуть вжити, "щоб перешкодити найнебезпечнішим [терористичним] мережам світу отримати найнебезпечнішу в світі зброю", написав Обама в листі, опублікованому в середу в The Washington Post.

"Росія стверджує, що не потребує допомоги Америки, щоб охороняти свої ядерні матеріали. Однак експерти висловлюють побоювання, що через її дедалі більші економічні труднощі, зокрема планів 5-процентного скорочення оборонного бюджету, можуть постраждати охорона і моніторинг ядерних об'єктів", - йдеться в статті.

"Крім застою в ініціативах з ядерної безпеки, тупикова ситуація склалася і в російсько-американських переговорах про контроль над озброєннями: вперше за десятки років у двох сторін немає жодної програми і вони не ведуть жодних переговорів про нову угоду зі скорочення своїх величезних ядерних арсеналів", - повідомляють автори статті.

Ядерна безпека неможлива, якщо одна з двох найбільших ядерних держав не сідає за стіл переговорів, пише El Mundo в зв'язку з відмовою Володимира Путіна від участі в Форумі з ядерної безпеки.

Відмова Росії став цебром крижаної води для організаторів саміту, які вважали, що недавні дії міжнародного тероризму змусять країни серйозно задуматися про загрозу потрапляння ядерних технологій або радіоактивних речовин в руки угруповань, подібних до "ІДІЛ". Хоча атомну бомбу вкрасти дуже складно, пише автор, збагачений уран і плутоній, викрадені в країнах, що володіють ядерними технологіями, можуть бути використані для масових вбивств. Існує ризик нападу на ядерні об'єкти. Однак найімовірніша загроза виготовлення "брудної бомби".

Радіоактивні речовини за відсутності протоколу глобального контролю циркулюють по всьому світу - щоб роздобути їх, потрібні тільки гроші і час, пише автор. За даними МАГАТЕ, з 1993 по 2014 рік було зафіксовано 1150 випадків розкрадання, незаконного зберігання або втрати радіоактивних речовин, і багато з них сталися на території колишнього СРСР або в Росії. У той період США почали співпрацювати зі своїм давнім суперником, проте в останні роки політичне протистояння Росії і США призвело до заморожування співпраці.

Обама вважає, що і США, і Росії слід скоротити свої ядерні арсенали, однак Москва сприймає це як бажання Вашингтона втручатися в справи ядерних держав, йдеться далі. Після празької промови 2009 року Обама намагався спиратися в питаннях ядерної безпеки на нові структури, в яких не такий сильний вплив Росії, але Росія вважає за краще, щоб цим займалося МАГАТЕ.

Причина, за словами політолога з МДУ Олексія Фененка, дуже проста: "МАГАТЕ не контролює ядерні держави, а тільки стежить за тими, хто не володіє ядерними технологіями". На думку аналітика Ольги Олікер (Вашингтон), небажання Росії брати участь в ядерному саміті викликано тим, що Москва вважає його "проектом США", а Путін вважає за краще "ширші формати", де його голос може звучати нарівні з американським.

США неодноразово критикували те, що вони вважають "безвідповідальними" російськими заявами з приводу використання ядерної зброї, пише The Financial Times. "Однак адміністрація Обами також зазнає критики всередині країни через плани модернізації ядерного арсеналу США - проекту, який може обійтися в 1 трлн доларів в найближчі три десятиліття", - йдеться в статті.

Деякі експерти з контролю над озброєннями припускають, що плани створення більш маневреної зброї меншого розміру також можуть зробити перспективу ядерної війни в обмежених масштабах більш імовірною.

Колишній міністр оборони США Вільям Перрі вважає, що єдиний спосіб врегулювати все сильнішу напруженість навколо ядерної зброї - це вести безпосередні переговори з Путіним.

Однак американські чиновники стверджують, що плани модернізації ядерної тріади набули життєвої важливості саме через поведінку Росії, російські інвестиції в ядерний потенціал і відкритого використання Росією ядерної зброї під час військових навчань, що загрожують її сусідам, йдеться в статті.

"Райдужні прогнози про те, що війна між США і Росією немислима, не виправдалися", - сказав колишній високопоставлений чиновник Білого дому Франклін Міллер, який відповідав за контроль над озброєннями.

"У четвер президент Обама зібрав тут більш ніж 50 світових лідерів, - передає з Вашингтона журналіст The New York Times Марк Лендлер, - щоб обговорити одну зі своїх улюблених тем - обмеження доступу до ядерної зброї. Тим часом найбільшу увагу привернула зустріч Обами з одним з лідерів, налаштованим не дуже дружньо, - президентом Китаю Сі Цзіньпіном".

В ході візиту до Вашингтона у вересні Сі Цзіньпін заявив, що Китай не буде "просуватися по шляху мілітаризації" в Південно-Китайському морі, але відтоді Пекін розмістив батареї ракет класу "земля-повітря" і військову радіолокаційну станцію на рифах і недавно повернутих островах за сотні миль від китайського узбережжя, йдеться в статті.

"Сі Цзіньпін і Обама більшою мірою знайшли спільну мову в питанні протидії ядерній загрозі, яку являє собою Північна Корея. Китай підтримав новий раунд санкцій ООН проти уряду в Пхеньяні після проведення ним випробувань ядерної зброї і запуску балістичних ракет", - повідомляє автор.

"Президент Росії Володимир Путін був відсутній на саміті, що зробило прориви в питаннях безпеки малоймовірними, враховуючи величезні запаси ядерної зброї в його країні", - йдеться далі. Автор також нагадує про актуалізувати в ході розслідування терактів в Брюсселі загрозу доступу до розщеплювальних матеріалами терористів.

Відмова Обами поговорити з президентом Туреччини Ердоганом схвилювала дипломатичні води, змусивши припустити, що Білий дім незадоволений його авторитарними нахилами. Але Обама все ж пішов на коротку зустріч з Ердоганом.

Те, що Путін відмовився від участі в саміті, не було несподіваним, враховуючи розкол між Росією і США у питаннях Сирії та України, продовжує автор. Білий дім зазначив, що Росія, проте, співпрацювала з ядерних питань, відігравши не останню роль в переговорах з Іраном.

"Росія потрібна за столом переговорів з питань ядерної безпеки, - заявив заступник радника з національної безпеки Бенджамін Дж.Родс. - Вони [росіяни] просто самі себе ізолюють, не беручи участі в подібних самітах".

Переклад Inopressa.ru

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 944 | Додав: adminA | Теги: InoPressa, прогнози, ядерна війна
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ