Чт, 2024-04-25, 00:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Вересень » 28 » РБ ООН одноголосно ухвалила резолюцію щодо Сирії
12:00
РБ ООН одноголосно ухвалила резолюцію щодо Сирії
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Рада безпеки ООН одноголосно проголосувала за проект резолюції з хімічної зброї в Сирії. Це перша юридично зобов'язуюча резолюція по Сирії з 2011 року, коли в країні почалася громадянська війна. Текст документа члени Ради Безпеки погоджували протягом двох тижнів, передає BBC.

Резолюція зобов'язує Сирію знищити всі запаси хімічної зброї, а також забезпечити експертам з хімзброї безперешкодний доступ в країну. Документ засуджує застосування хімічної зброї в Сирії, але не покладає провину ні на жодну із сторін конфлікту.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун назвав затвердження резолюції першою обнадійливою новиною щодо Сирії за довгий час. Нова мирна конференція з Сирії пройде в середині листопада.

Нагадаємо, інспектори ООН розслідують сім епізодів хіматак в Сирії. Експерти повинні завершити свою роботу до понеділка, 30 вересня.

Перебуваючи в Гаазі, експерти затвердили план знищення сирійської хімзброї

У ніч на суботу, 28 вересня, Виконавча рада Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) затвердила план знищення хімзброї в Сирії, повідомляє агентство РИА "Новости" з посиланням на Agence France-Presse з посиланням на представника ОЗХЗ Майкла Лухана.

За даними агентства, він заявив: "Рішення ухвалено і набирає чинності негайно". У повідомленні, розміщеному на офіційному сайті організації, йдеться, що офіційні заяви, що стосуються ухваленого рішення, будуть зроблені не раніше понеділка, 30 вересня.

Звернемо увагу, що Виконавча рада Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) почала засідати в суботу, 28 вересня, в розташованій в Гаазі штаб-квартирі.

Повідомлялося, що на цьому засіданні має відбутися голосування по російсько-американському плану знищення сирійської хімзброї.

Відповідні домовленості були досягнуті 14 вересня в Женеві на зустрічі глави МЗС РФ Сергія Лаврова і держсекретаря США Джона Керрі.

Як очікується, інспектори ОЗХЗ повинні відправитися до Сирії для перевірки запасів хімічної зброї у вівторок, 1 жовтня, щоб закінчити свою місію до 1 листопада.

Передбачається, що знищення сирійських хімічних арсеналів може бути завершено в першій половині 2014 року. Організаціяотримала від влади Сирії повну інформацію про її запаси хімічної зброї.

Звернемо увагу, що ситуація в Сирії загострилася після подій 21 серпня, коли, за даними американської розвідки, через застосування урядовими військами хімічної зброї загинули поанд 1,4 тисячі осіб.

Вже 14 вересня глави зовнішньополітичних відомств Росії та СШАдомовилися з сирійського питання: сторони виступили за політичне врегулювання конфлікту, військове невтручання і виведення хімзброї з Сирії або її знищення до середини 2014 року.

Пізніше, 25 вересня, група експертів ООН повернулася у Дамаск, де їм належить досліджувати 13 або 14 можливих випадків застосування хімічної зброї в країні. Остаточну доповідь експерти розраховують представити наприкінці жовтня.

Крім вищесказаного нагадаємо, глави зовнішньополітичних відомств Росії та США в ніч на 27 вересня погодили проекти резолюцій по сирійській хімзброї в раді Безпеки ООН і в Організації з заборони хімічної зброї.

Лавров впевнений, що ухвалена ООН резолюція щодо Сирії виключає застосування сили

Резолюція Ради безпеки ООН щодо знищення хімзброї в Сирії абсолютно виключає застосування сили і взагалі будь-яке застосування глави 7, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров в інтерв'ю російському Першому каналу, передає РИА "Новости".

"Резолюція РБ ООН абсолютно виключає застосування сили і взагалі будь-яке застосування глави 7. Це підтверджується тим, що в завершенні резолюції говориться: якщо хтось із сирійських сторін, кожна з них будуть ставити палки в колеса роботі інспекторів або якщо будь-хто в Сирії застосує хімічну зброю, то ці випадки негайно будуть доповідатися до Ради безпеки. І якщо зажадати, якщо буде доведено, що хтось зробив неправильну річ, то Рада безпеки буде реагувати по главі сьомій", - сказав Лавров.

Нагадаємо, в ніч на 28 вересня Рада Безпеки ООН одноголосно схвалила резолюцію з вимогою знищення сирійської хімічної зброї.

Резолюція передбачає жорсткі наслідки для сирійської влади в разі її невиконання, однак іноземне військове втручання при такому розкладі буде можливе тільки за умови ухвалення Радбезом ООН окремої резолюції.

Крім цього, у документі також міститься заклик до уряду Башара Асада і угруповання опозиції розпочати діалог з метою політичного врегулювання конфлікту.

Незабаром після найважливішого засідання РБ, Пан Гі Мун виступив із заявою, що конференція з врегулювання ситуації в Сирії може відбутися в листопаді.

Тим часом, держсекретар США Джон Керрі заявив, що можливе невиконання Сирією вимог резолюції Ради Безпеки ООН не залишиться без наслідків.

"Резолюція показує, що дипломатія досить сильна, щоб знешкодити найгіршу зброю війни. Але якщо Дамаск не виконуватиме вимоги документа, тоді будуть наслідки", - заявив Керрі.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1157 | Додав: adminA | Теги: резолюцію щодо Сирії, одноголосно, РБ ООН
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ