Чт, 2024-04-25, 11:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Квітень » 10 » Реакція на правду про СІЗО: відсторонюють керівництво, покращують умови
17:55
Реакція на правду про СІЗО: відсторонюють керівництво, покращують умови
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Виконувача обов'язків керівника Київського СІЗО Євгена Домбровського відсторонили від посади на час проведення перевірок за фактом зловживань співробітниками СІЗО, заявив прокурор столиці Анатолій Мельник, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні наказом виконувача обов'язків керівника слідчого ізолятора відсторонено від посади на вимогу прокурора міста на період проведення відповідної перевірки за фактом зловживань співробітниками Київського СІЗО", - сказав він на брифінгу у вівторок.

За словами Мельника, за дорученням генерального прокурора України прокуратура столиці розпочала перевірку в СІЗО щодо фактів зловживань, викладених у сюжеті телеканалу TBi.

Як пояснив прокурор Києва, йдеться про факти неналежних умов утримання в Київському СІЗО заарештованих, факти незаконного передання предметів на територію слідчого ізолятора, а також про інші зловживання, "які могли бути не висвітлені у програмі TBi, яка вийшла 2 квітня".

Водночас Мельник знову наголосив, що перевірка стосовно журналіста Костянтина Усова, який зняв цей сюжет, не проводилася і не проводиться.

За словами прокурора столиці, журналіста запрошують до прокуратури, щоб отримати від нього інформацію, чи має він іще якісь факти щодо зловживань співробітниками Київського СІЗО. "З цією єдиною метою запрошували його до прокуратури", - запевнив Мельник.

Крім того, він заявив: "У рамках 10-денного терміну буде ухвалено рішення. До 13 квітня ухвалюватиметься рішення, наразі активно проводиться перевірка (в Київському СІЗО).

Прокурор Києва додав, що створено групу слідчих, яку очолює співробітник прокуратури столиці. В рамках перевірки опитують осіб, котрі наразі утримуються в СІЗО, а також тих, кого раніше затримували, а тепер вони перебувають у місцях відбування покарань або звільнилися.

9 квітня в прокуратурі Києва назвали провокацією заяви про можливість порушення кримінальної справи проти автора телевізійного фільму про умови утримання ув'язнених у Київському слідчому ізоляторі Усова.

Як повідомлялося, минулого тижня на телеканалі ТВі вийшов сюжет Костянтина Усова, в якому вперше було показано справжній побут в'язнів Лук'янівського СІЗО. Для цього журналісти ТВі зуміли вибудувати усередині в'язниці власну "агентурну мережу". Отримані із СІЗО відеоролики шокували журналістів. Стіни Лук'янівського СІЗО покрито небезпечним грибком, а на їжу ув'язнених гидко дивитися.

Пізніше генпрокурор Віктор Пшонка, відповідаючи на запитання про розслідування журналіста ТВi Костянтина Усова, заявив, що генпрокуратура перевіряє факти щодо утримання ув'язнених в Лук'янівському СІЗО, викладених у журналістському розслідуванні.

Президент доручив Азарову влаштувати покращення життя в СІЗО

Президент Віктор Янукович доручив прем’єр-міністру Миколі Азарову збільшити видатки на утримання осіб в установах попереднього ув'язнення, повідомляє прес-служба президента.

Відповідні зміни мають бути внесені до бюджету. Доповісти про виконану роботу Азаров має до 10 травня 2012 року.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів надав Державній пенітенціарній службі 1,5 млн гривень на спорудження будинків Київського слідчого ізолятора.

Янукович придумав, як боротися з тортурами в "місцях несвободи"

Найближчим часом президент внесе на розгляд Верховної Ради зміни щодо вдосконалення законодавства, яке стосується боротьби з катуваннями. Про це заявив радник президента - керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації президента Андрій Портнов, повідомляє прес-служба президента.

"Минулого тижня ми провели остаточну нараду з послом Ради Європи в Україні, провели нараду з фахівцями в цій галузі (щодо національного превентивного механізму), і плануємо, що президент наприкінці квітня чи, можливо, на початку травня має запропонувати парламенту закон про внесення змін до законів, пов'язаних з боротьбою з катуваннями", - сказав він.

За словами Портнова, йдеться зокрема про зміни до закону про уповноваженого з прав людини, які передбачатимуть новий механізм контролю правозахисників за "місцями несвободи".

"Це новий термін, який практично не застосовувався. Ми говорили про місця позбавлення волі, маючи на увазі слідчі ізолятори та колонії", - зазначив радник президента.

"Сьогодні як місця несвободи можна класифікувати багато місць, де людина не може самостійно прийняти рішення про своє переміщення", - наголосив Портнов.

За його словами, це, зокрема, дитбудинки, школи-інтернати, психіатричні заклади для осіб похилого віку, дисциплінарні та штрафні батальйони, місця утримання нелегальних мігрантів - тобто установи, підпорядковані не лише органам МВС або пенітенціарній службі, а й іншим відомствам (Мінсоцполітики, МОЗ тощо).

Загалом, за оцінками правозахисників, в Україні близько 5400 різного роду місць несвободи, зазначив Портнов.

"В Україні буде створено новий механізм додаткового контролю не лише з боку прокуратури, а й правозахисників, які матимуть договірні відносини з уповноваженим з прав людини. По всій території України має бути створений національний превентивний механізм додаткового контролю", - пояснив він.

Радник глави держави також додав, що розслідування резонансних злочинів, зокрема пов'язаних із фактами катувань, є предметом постійної уваги президента.

"Ми зараз повністю моніторимо ці питання, президент одразу дає доручення щодо найбільш резонансних злочинів - вони всі ставляться на контроль", - запевнив Портнов.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1286 | Додав: admin | Теги: СІЗО, Костянтин Усов
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ