Пт, 2024-04-26, 06:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Вересень » 8 » Рейтинг Януковича та Партії регіонів на фоні газової суперечки Києва та Москви- преса
14:14
Рейтинг Януковича та Партії регіонів на фоні газової суперечки Києва та Москви- преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

На відміну від, приміром, відносин з Китаєм, українсько-російські відносини - це не тільки зовнішня, а й внутрішня політика. Нинішній президент багато в чому і прийшов до влади на гаслі поліпшення відносин з Москвою. Нині ж суперечка ведеться обома сторонами відкрито, доходячи до дуже серйозних звинувачень. Для Медведєва-Путіна ця полеміка не надто небезпечна: російський виборець лише отримує ще один доказ того, що кожен українець - Мазепа. Але чим обернеться вона для Януковича? - таким питання зацікавилися і спробували розібратись у статті "Загазований рейтинг" Дмитро Коротков, Майк Львівський, Євген Руденко, Олександр Харченко в газеті "Сегодня".

Головне питання - як вплине конфлікт на настрої Південного Сходу. Якщо коротко - у Януковича є ризик втратити підтримку цього регіону і провалитися на виборах, але тільки у випадку, якщо у нього з'явиться якась прийнятна для російськомовних альтернатива. Інакше втрати будуть лише за рахунок більш низької явки - це сильний удар, але не смертельний, вважають журналісти газети "Сегодня".

"Ця полеміка не може не позначитися на результатах соцопитувань: відносини з Росією - ключова позиція для прихильників ПР. Більшість з них голосувала за кардинальне поліпшення цих відносин, тому для ПР важливе безконфліктне вирішення всіх суперечок з Кремлем", - вважає гендиректор соціологічної компанії R & В Group Євген Копатько.

З ним солідарний політолог Володимир Корнілов: "Істотне падіння рейтингів Януковича і ПР на Півдні і Сході вже сталося, а в разі нагнітання конфлікту з Кремлем воно буде за межею критичного. Це, звичайно, дуже сильно позначиться і на виборах, але тільки в тому випадку, якщо на них буде реальна альтернатива для Південного Сходу". Але чи буде така альтернатива? "Виборцям Південного Сходу більше нема за кого голосувати, - вважає Вадим Карасьов. - Причому поява альтернативи нереальна. ПР не допустить конкурентів на своєму полі. Та й конфлікт не виглядає як війна України з Росією. Це радше війна Банкової з Кремлем і суперечка між президентами", пише газета "Сегодня".

А ось політолог Анатолій Луценко вважає, що участь Януковича в газовому конфлікті нічим йому не загрожує: "Через це його виборець своєї думки не змінить. Вони розуміють, що у війні з Росією президент намагається відстояти їхні гаманці".

Стосовно Західної України думки сходяться: хоч як би вів себе український президент стосовно Кремля, вона його не полюбить. "Будь-який політик на посаді президента стає українським націоналістом. Але таке словосполучення занадто контрастує з прізвищем Януковича, - говорить політолог Анатолій Луценко. - За два роки думка західноукраїнців не змінилася аж так, щоб вважати Януковича своїм, хоча жорстке відстоювання націнтересів не може не зародити сумнівів".

Напруга у відносинах з Москвою руйнує образ Віктора Януковича як проросійського політика, яким його настійливо представляли на Західній Україні. Як вважає авторитетний львівський політик Микола Горинь, клімат щодо Януковича на Галичині може потеплішати. А ось в радикальній "Свободі" не полюблять Януковича за жодних умов.

"Йому навіть "Святий Бог не допоможе", щоб його полюбили на Галичині, - іронізує головна "свободівка" у Львівській облраді Ірина Сех. - Це піар-акція Януковича і Москви, про яку вони домовилися. Мета - показати, як він нібито відстоює українські інтереси". Львівські політологи вважають, що газова боротьба істотно не вплине на ставлення Західної Україні до Януковича. От якби в країні стало краще жити, ціни б перестали рости, а зарплати і пенсії підняли, тоді їхні почуття б потеплішали, пише "Сегодня".

"У Януковича є приклад Кучми-99, який з проросійського політика перетворився на людину, за якого голосувала вся Західна Україна, - вважає Володимир Корнілов, як пише газета "Сегодня". - Але не можна забувати, що для повторення ситуації потрібно для Галичини створити більшу страшилку, ніж Янукович, яким у 1999-му був комуніст Симоненко. А нині на Південному Сході серйозного "АнтиТягнибока" нема".

Значна частина киян ніколи не була в захваті від нинішнього президента. Водночас у частини жителів столиці газова полеміка з Кремлем викликала бажання підтримати Януковича в даній ситуації. Але далеко не всі з них готові за нього проголосувати.

На батьківщині президента України вважають, що газові суперечки з Росією несильно позначаться на рейтингах Партії регіонів і Віктора Януковича в Донецькій області. Але за певних умов. Так, Іван Степових, заступник директора Агентства соціально-політичного моделювання "Вейс-Україна", розповів газеті "Сегодня", що більшість населення Донбасу взагалі не розуміє суті газової суперечки: "Людей набагато більше хвилюють такі нагальні проблеми, як майбутня пенсійна реформа. Газова суперечка не вплинула на відсоток електорату, що підтримує Віктора Януковича і правлячу партію. Але якщо не будуть досягнуті домовленості з Росією і якщо Україна підвищить ціну на газ для населення, то тоді відбудеться відтік електорату".

У Криму настрої дуже неоднозначні. Кримський політолог Володимир Джаралла не сумнівається, що погіршення відносин з Росією безсумнівно негативно позначиться і на популярності президента, і на рейтингу Партії регіонів: "Гарні стосунки з Росією були одним з основних факторів, які викликали підтримку Януковича виборцями в Криму. Так що ця тема викликає помітне розчарування в діяльності президента".

Політолог Олександр Форманчук підкреслює для газети "Сегодня", що для Криму тема відносин з Росією неоднозначна: "Рівень проросійських настроїв тут досить стабільний. І частина кримчан роздратована тим, що зараз відбувається між Януковичем і Москвою. Але тут замішаний газ, а газова тема - особлива. Коли подорожчають газ і тепло для населення, це викличе роздратування вже в бік Росії".

Хай як це дивно, але Янукович зараз реалізує політику націонал-демократів: він не здає національних інтересів в обмін на дешевий газ. Тут би опозиції і підтримати його... Але, погодьтеся, важко підтримувати людину, яка викручує тобі руки й кидає за ґрати, пише Олена Яхно у статті "Перед обличчям північного сусіда, або Виклик для опозиції" в газеті "День".

Золотою серединою тут могла б бути нейтральна позиція, але деякі "бютівці" відверто не гребують ставати на бік Росії в "газовій війні": "Я переконаний, що жодних перспектив у вирішенні перегляду контрактів, який відповідає всім європейським стандартам, немає", - вважає Сергій Соболєв.

"Опозиція - у досить складній ситуації, - розмірковує в розмові з газетою "День" відомий соціолог Євген Головаха. - Вони не можуть підтримати Януковича, для цього потрібно, щоб припинилися судові процеси. І я насилу собі уявляю, як за нинішніх умов, коли з дня на день може бути вирок для Тимошенко, опозиція може об’єднатися довкола президента. У всій цій ситуації є один позитивний момент: мільйони громадян на південному сході країни мають нарешті зрозуміти просту істину, що відносини з Росією псуються зовсім не через націоналістів на Банковій. Просто це дві різні держави з різними стратегічними інтересами. І в кожній вони свої, інколи діаметрально протилежні. І жоден український президент не може влаштувати Російську Федерацію, якщо він обстоює інтереси своєї країни.

Та й російські глядачі, можливо, нарешті усвідомлять: Україна - це суверенна держава, де немає проросійських політиків національного масштабу. А на купку маргіналів можна й не зважати, резюмує газета "День".

Юрій Патиківський та Марія Бойко в статті "Не судом, а експортом" в газеті "Україна молода" передбачають, що загострення в українсько-російському газовому протистоянні неминуче. Одне із свідчень на користь цієї версії - зміна алгоритму проведення міждержавних перемовин. До вчорашнього дня українська сторона ніколи не оприлюднювала свою позицію ні до, ні після чергового раунду перемовин, відповідаючи на всі запитання журналістів традиційними протокольними шаблонами. Натомість росіяни вели себе більш публічно, і про хід діалогу світ дізнавався з Москви. Звичайно ж, через її призму.

Вчора ж чи не вперше за останній час офіційний Київ не просто натякнув, що він має "цікаві" пропозиції для РФ, а й сформулював їхню суть: суд у Стокгольмі не панацея, реструктуризація "Нафтогазу" з приватизацією деяких його структурних підрозділів - процес незворотний, а наш важiль тиску на "Газпром" - спроба вийти на спотовий ринок газу із пальним власного видобутку.

Автор статті "Піти з-під "Газпрому" в газеті "Экономические известия" Ксенія Лазоренко повідомляє, що офіційний Київ хотів би відновити закупівлі туркменського газу, який дешевший за російський. Поставки туркменського газу в Україну були припинені в період президентства Віктора Ющенка. У вересні президент Віктор Янукович має намір відвідати Туркменістан і обговорити перспективи співпраці зі своїм колегою Гурбангули Бердимухаммедовим. Українська влада сподівається скористатися досить напруженими відносинами Москви і Ашхабада.

"Сьогодні існує надлишок туркменського газу, оскільки Росія кардинально зменшила його закупівлі. Для нас туркменський газ буде коштувати дешевше, ніж російський. Але залишається головне питання - чи пропустить російська сторона туркменський газ по своїй території?"- сказав газеті "Экономические известия" незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін.

За його словами, незважаючи на наші проблеми з російським "Газпромом", розмовляти з Туркменістаном з цього приводу на перспективу варто. "І паралельно штурхати Росію. Хоча вона вийшла з енергетичної хартії, але, тим не менш, за міжнародним правом, якщо є вільне місце в трубі, то чому б не пустити туркменський газ?" - вважає експерт. Пан Саприкін підкреслив, що вкрай важливо вирішити питання про реекспорт з Росією. "В жодному контракті "Газпрому" з західними країнами немає такої позиції про заборону реекспорту", - додав він.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 831 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ