Пт, 2024-04-19, 00:04


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Жовтень » 11 » Рейтинг зведення житла: Україна будує менше за Бєларусь та РФ
11:28
Рейтинг зведення житла: Україна будує менше за Бєларусь та РФ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
П'яте місце з-поміж країн Співдружності Незалежних Держав за кількістю зданого в експлуатацію житла посіла Україна. Лідером за обсягами будівництва в цьому сегменті вже всьоме стала Бєларусь, обігнавши нас за кількістю квадратів на 1 тис населення більш ніж утричі, повідомляють "Экономические Известия".

За нещодавно оприлюдненими даними Державної служби статистики України, на території СНД у 2011 р. лідером за обсягами введення в експлуатацію житла визнано Бєларусь, яка утримує за собою пальму першості вже всьоме поспіль. Торік у сусідів було зведено 698 кв м житла на 1 тис осіб. Це на 17% менше, ніж роком раніше.

Друге місце посідає Росія, будівельники якої здали по 436 квадратів на кожну тисячу населення (на 7% більше за показник 2010 р.). Замикає трійку лідерів Казахстан, де споруджено по 389 кв м на 1 тис громадян (на 2% більше, ніж у 2010 р.).

Узбекистан розмістився на четвертому місці. Ця країна може похвалитися тим, що здала в 2011 р. по 311 кв м на 1 тис чоловік, збільшивши обсяги будівництва на 5% порівняно з попереднім роком.

П'яте місце поділили Україна й Азербайджан, які побудували по 207 квадратів на тисячу населення. При цьому наша країна на 1% поліпшила свої досягнення 2010 р., а Азербайджан, навпаки, погіршив на 6%. На останніх сходинках рейтингу країн-забудовників розташувалися Вірменія - 150 кв м на 1 тис осіб, Молдова - 139, Киргизстан - 127 і Таджикистан - 103.

Цифри досягнень нашої країни не вселяють оптимізму. Адже, за даними Мінрегіонбуду, в черзі на отримання житла стоять 1,3 млн осіб. Якщо врахувати, що у кожного, хто перебуває на обліку, є сім'я, то тільки для них необхідно звести 102,7 млн "квадратів" (розрахунок зроблений, виходячи з того, що на кожного з трьох членів сім'ї має припадати 23 кв м плюс 10 кв м на сім'ю). З нинішніми темпами будівництва, аби забезпечити безкоштовними квартирами цю категорію населення, знадобиться близько 15 років.

"Аналізуючи рейтинг, варто зазначити, що, мабуть, у всіх країнах, що здобули більш високі місця, ніж наша, за винятком РФ, житло будується переважно коштом держави, і там практично немає приватних забудовників. Тобто, на відміну від українського уряду, урядам Бєларусі, Казахстану, Узбекистану виділяють на будівництво житла на порядок більше бюджетних коштів. Крім того, багато хто з цих країн багатші за Україну або менш населені. Також вони не обтяжені таким великим державним боргом і у них більш розвинена іпотека", - пояснює провідний спеціаліст департаменту маркетингу компанії SV Development Сергій Костецький.

На думку експерта, щоб Україна посіла вищі місця у рейтингу, потрібно не тільки збільшити кількість реальних, а не декларованих коштів на державну підтримку будівництва, а й істотно переробити чинне законодавство.

Якщо завдяки цьому вдасться помітно знизити вартість житла, хоча б до 500-700 доларів за кв м, то наші показники поліпшаться. "Поки що законодавство в цьому питанні у нас на початкових стадіях опрацювання. Адже в тому ж таки Києві завдяки безкоштовному виділенню ділянок надійним забудовникам, анулюванню відрахувань у місто (як грошима, так і квартирами), зниженню вартості будматеріалів (насамперед шляхом зниження вартості газу) можна було б вже сьогодні вийти на показник в 700 доларів за кв м", - упевнений експерт. На його думку, квартири за такі гроші охоче купували б на стадії будівництва, що стимулювало б розвиток галузі.

Гальмує ринок і жадібність банкірів. Якби вони, як вважає пан Костецький, видавали іпотечні кредити під 10%, як у більшості країн, які очолили рейтинг, в будівництво потекли б додаткові гроші. Ну і, звісно, важливий також імідж нашої держави. Що він кращий, то більше інвестицій в нашу економіку надійде від іноземців.

Нагадаємо, у червні прем'єр-міністр України Микола Азаров пообіцяв урядові преференції бізнесу, який спрямовує частину прибутку на будівництво житла для своїх співробітників.

"Не такий вже у нас бізнес сильний, щоб думати тільки про свій розвиток. Держава повинна підказати бізнесу і допомогти, щоб частина прибутку йшла на розвиток будівництва... Ми обов'язково дамо нашому бізнесу преференції, якщо він частину прибутку буде спрямовувати на розвиток будівництва", - сказав він.

Поки влада обіцяє доступне житло та недорогу іпотеку, середня реальна ставка кредиту на нове житло на початку березня становила від 17% до 18,5% річних залежно від терміну позики і розміру авансового платежу.

Дорожче житло обходиться лише громадянам країн Латинської Америки - 20-30%. Навіть у Росії, де іпотека, за оцінками аналітичного центру Penny Lane Realty, недоступна для 70% населення, процентна ставка плаває навколо 12-13%.

Необхідно сказати, що 1 жовтня директор архітектурної майстерні "Архіматика" Олександр Попов озвучив прогноз, за яким в Україні кількість компаній, що будуть надавати своїм співробітникам кредити на придбання житла, може зрости.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1392 | Додав: adminA | Теги: менше за Бєларусь та РФ, Рейтинг зведення житла.Україна
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ