Чт, 2024-04-25, 23:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Квітень » 15 » Резолюцію щодо Сирії РБ ООН одностайно ухвалила
17:41
Резолюцію щодо Сирії РБ ООН одностайно ухвалила
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Рада Безпеки ООН в суботу, 14 квітня, одностайно схвалила проект резолюції по Сирії, оголосила головуюча в Радбезі постпред США при ООН Сьюзан Райс, передає ИТАР-ТАСС.

Проект передбачає відправку передової групи спостерігачів на сирійські території.

Постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін, коментуючи підсумки голосування, зазначив, що схвалений проект більш збалансований і більш об'єктивно відображає реальну ситуацію, ніж попередні варіанти цього документа.

"Ми задоволені і можемо голосувати по резолюції", - цитує Чуркіна "Газета.Ru" з посиланням на агентство Reuters.

Згідно із резолюцією, Генсек ООН повинен не пізніше 19 квітня доповісти РБ ООН про розгортання в Сирії передової моніторингової групи.

Таким чином Рада Безпеки ООН сьогодні, 14 квітня, санкціонувала відправку до Сирії передової групи в складі до 30 неозброєних військових спостерігачів, уповноваживши їх "встановити зв'язок і взаємодію зі сторонами і почати доповідати про дотримання режиму повного припинення всіма сторонами збройного насильства у всіх його формах надалі до розгортання там місії".

В одноголосно прийнятій резолюції, співавторами якої виступили Великобританія, Німеччина, Колумбія, Марокко, Португалія, США та Франція, РБ закликала "сирійський уряд і всі інші сторони забезпечити, щоб передова група була в змозі виконувати свої функції" і гарантувати її безпеку "без шкоди для свободи пересування і доступу ". При цьому він підкреслив, що головна відповідальність за це лежить на сирійській владі.

Рада звернулася до генерального секретаря ООН з проханням "негайно доповідати йому про будь-які перешкоди", які могли б чинитися "ефективній роботі групи з сторін", і представити РБ ООН звіт про виконання даної резолюції не пізніше 19 квітня 2012 року.

Рада Безпеки висловила намір "у разі встановлення режиму тривалого припинення всіма сторонами збройного насильства у всіх його формах відразу ж після консультацій між генеральним секретарем ООН і сирійським урядом заснувати місію ООН зі спостереження за дотриманням умов припинення всіма сторонам збройного насильства у всіх його формах, а також відповідних аспектів пропозиції з шести пунктів", представленої спецпредставником ООН і Ліги арабських держав (ЛАГ) з сирійського врегулювання Кофі Аннана" на підставі офіційної пропозиції, яку він повинен отримати від генерального секретаря не пізніше 18 квітня 2012".

РБ ООН підтвердила "свою повну підтримку всіх елементів пропозиції" спецпредставника з шести пунктів і закликала до їхнього "негайного, всеосяжного виконання".

Рада взяла до відома висновок спецпредставника ООН і ЛАД про те, що з 12 квітня 2012 "сторони, як видається, дотримуються режиму припинення вогню і що сирійський уряд почав виконувати свої зобов'язання". У той же час РБ ООН закликала Дамаск виконати ці зобов'язання "в повному обсязі і зримим чином". Мова йде про те, що влада повинна припинити просування військ в напрямку населених пунктів, використання там важких озброєнь і "почати відведення військ, зосереджених усередині і навколо населених центрів".

РБ ООН закликала "всі сторони в Сирії, включаючи опозицію, негайно припинити будь-яке збройне насильство у всіх його формах". ООН засудила "широкомасштабні порушення прав людини сирійськими властями, так само як і будь-які порушення прав людини збройними угрупованнями" і висловилася за те, щоб всі винні в них "понесли за це відповідальність". РБ ООН висловила глибоке співчуття у зв'язку "із загибеллю багатьох тисяч людей в Сирії".

До резолюції додається "дорожня карта" сирійського врегулювання з шести пунктів, запропонована спецпредставником ООН і ЛАД.

Проект схваленої резолюції, зокрема, передбачає відправку до Сирії передової групи спостерігачів. Як очікується, перша команда спостерігачів, відправлена ​​до Сирії, буде складатися з 10-12 осіб, надалі складу місії може бути розширений до 250 спостерігачів.

Як відомо, 4 лютого Росія і Китай заблокували дві резолюції СБ ООН, які засуджують дії режиму сирійського президента Башара Асада.

Нагадаємо, мирний план, спрямований на стабілізацію ситуацію в країні, був запропонований посланцем ООН Кофі Аннаном і прийнятий обома сторонами конфлікту. Щоправда, влада залишила за собою право на "пропорційну відповідь на будь-які напади з боку озброєних терористів", а повстанці заявили, що не визнають уряду Башара Асада, тому не можуть надати жодних гарантій.

Угода про припинення бойових дій між урядовими військами Сирії та опозицією набула чинності 12 квітня вранці. Сирійські правозахисники повідомляли, що після цього кілька мирних громадян загинули внаслідок стрілянини, вчиненої проурядовими військовими формуваннями.

Водночас сирійські повстанці засумнівалися в тому, що влада країни виконуватиме умови плану мирного врегулювання конфлікту. Також стало відомо, що сирійська армія в ніч проти суботи, 14 квітня, знову почала артилерійський обстріл двох районів в центрі Хомса.

Згідно з планом мирного врегулювання Кофі Аннана, 10 квітня до півночі сирійська влада повинна вивести з міст важке озброєння і війська, щоб потім протягом наступних 48 годин досягти стійкого припинення вогню з повстанцями. Сирійський уряд і опозиція повинні були припинити бої о 6-й ранку (3.00 GMT) 12 квітня.

Від початку антиурядових виступів в березні 2011 року в Сирії загинуло понад 9 тисяч людей.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1078 | Додав: adminA | Теги: РБ ООН, Сирії, резолюцію
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ