Чт, 2024-04-25, 17:00


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 14 » РФ і США знищать надлишки плутонію, а Україна позбавиться від урану
09:02
РФ і США знищать надлишки плутонію, а Україна позбавиться від урану
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


На саміті з ядерної безпек, який щойно завершився у Вашингтоні, Росія і США підписали угоду про знищення зайвих запасів збройового плутонію, передає Бі-Бі-Сі .
Згідно з документом, кожна із сторін зобов'язується знищити по 34 тонни напрацьованого виділеного плутонію. З ядерного матеріалу, який тепер буде використовуватися для виробництва електроенергії, можна було б виготовити 17 тис боєзарядів, передає ИТАР-ТАСС.

За підрахунками Росії, вартість операції зі знищення запасів становитиме 2,5 млрд доларів, з яких 400 млн, за словами російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова, нададуть Сполучені Штати.

Крім того, президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що закриє останній реактор, що виробляє збройовий плутоній, розташований в Желєзногорську.

Желєзногорський реактор виробляв плутоній для збройових потреб протягом 52 років. У радянські часи для його обслуговування було створено закрите місто Красноярськ-26, пізніше перейменоване у Желєзногорськ.

Обама оцінив лідерство Росії

Президент США Барак Обама назвав рішення про закриття останнього реактора важливим кроком вперед, який "демонструє лідерство Росії в галузі ядерної безпеки і додає додатковий стимул нашим спільним зусиллям".

Закриваючи саміт, Обама оголосив, що його учасники погодилися в чотирирічний термін домогтися безпечного зберігання всіх наявних у них ядерних матеріалів, забезпечивши додаткові запобіжні заходи.

Лідери 47 країн-учасниць також погодилися докласти зусиль до того, щоб ядерні матеріали не потрапили до рук терористичних угруповань. На саміті також були присутні керівники трьох міжнародних організацій: ООН, МАГАТЕ та ЄС. Обама з неприхованим задоволенням зазначив, що його ініціатива отримала підтримку "всіх представлених країн".

"Терористичні організації типу" Аль-Каїди "вже намагалися отримати доступ до матеріалів, необхідний для виробництва ядерної бомби, і якщо їм це колись вдасться, то вони неодмінно пустять його в хід", - сказав Обама.

"Заради нашої спільної безпеки, заради виживання, ми не повинні плисти за течією. Нам необхідно навчитися думати і діяти по-новому. Саме таке завдання зараз стоїть перед нами", - заявив американський президент.

Медведєв хоче однакового ставлення до всіх терористів і ображений на тих, хто називає їх "заколотниками"

За словами Медведєва, країни світу повинні застосовувати однакові стандарти відносно терористів незалежно від того, де вони діють.

"Ми повинні навчитися застосовувати рівний масштаб один до одного", - заявив він і зазначив, що відносно останніх терактів в московському метро у світі була консолідована позиція.

"Тим не менш, у низці випадків продовжували використовуватися колишні стереотипи, які образливі для Росії", - підкреслив він.

Зокрема, деякі як і раніше називали терористів "rebels" (повстанці, бунтівники, бунтарі). "Ми це прийняти не можемо, для нас це неприйнятно", - заявив Медведєв.

Він зазначив, що вважає це образою пам'яті жертв вибухів в московській підземці.

"Це дрібниця, але вона показова. За таким тонким питань ми повинні бути набагато ближчі один до одного, ми повинні краще один одного чути, і тоді нам краще вдасться долати наслідки таких терористичних актів", - вважає глава російської держави.

Медведєв зазначив, що ступінь співпереживання з боку Росії на адресу американських громадян у зв'язку з трагедією 11 вересня 2001 року була дуже високою.

"Ми повинні навчитися застосовувати однаковий масштаб один до одного і співпереживати в однаковому ступені. Це дуже важливо. Це, до речі, показують різні події. І навіть таку трагічну подію, як загибель президента Качиньського, його дружини, а також значної частини польської еліти", - вважає він.

Раніше повністю позбутися від своїх запасів збройового урану пообіцяла Мексика.

Як пояснив представник Білого дому, Мехіко буде переробляти високозбагачений уран в звичайний ядерне паливо. Робота ця буде вестися спільно з США, Канадою і МАГАТЕ.

Український уран дістанеться тільки Росії, стверджують експерти

Крім того, Україна заявила, що до 2012 року також готова позбутися високозбагаченого урану і направити його для зберігання за кордоном у спеціальних сховищах - імовірно, до Росії чи США.

Втім, у повідомленнях з Білого дому відсутні згадки про це, а Іван Карнаухов вважає, що цей варіант неможливий в принципі: "За правилами МАГАТЕ уран повинен бути або розведений, або повернутий до країни походження. Це означає, що вивозити його можна тільки до Росії, правонаступниці СРСР ".

У Росії вчора підтвердили, що готові прийняти радіоактивні матеріали з України. Гендиректор Міжнародного центру зі збагачення урану Олексій Лебедєв"Комерсант-Україна". стверджує, що радіоактивна речовина буде направлено на два заводи - в російські міста Електросталь і Челябінськ, пише

Лебедєв зазначив, що за такою ж схемою Росія працювала і з іншими країнами, такими, що виконали нові вимоги МАГАТЕ, - Узбекистаном, Казахстаном, Чехією, Угорщиною. "Дуже довго тривали переговори з Україною. Я дуже радий, що вони, нарешті, позитивно закінчилися", - додав чиновник.

Якщо доцільність приведення України до задекларованого статусу без'ядерної держави не викликає сумніву у вчених, у розпорядженні яких знаходиться уран, то заявлені терміни виконання зобов'язань здивували їх.

"Я не знаю, чим пояснюється заяву Януковича про те, що ми позбудемося урану за два роки. НАНУ рекомендувала виділити для цих робіт чотири роки", - сказав Карнаухов. Не виключено, що для прискорення строків весь уран буде вивезений на переробку до Росії. "Але ХФТІ може самостійно розбавити високозбагачений уран. Цей уран належить науці і повинен залишитися в розпорядженні науки", - наполягає вчений.

Тим часом низка українських політиків вважають рішення президента про вивезення залишків збагаченого урану "зрадою". "Україна повинна створити свій замкнутий ядерний паливний цикл і не залежати в цьому питанні від Росії, а також відновити свій ядерний статус", - заявив учора лідер партії ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

Країни добровільно відмовляються від урану

Раніше свої плани про відмову від урану оприлюднили влади Чилі. "Значна кількість" ВОУ вивезе зі своєї території Канада. Крім того, Аргентина, В'єтнам, Таїланд і Філіппіни в цілях зміцнення ядерної безпеки мають намір, за словами Обами, приєднатися до профільних "договорами і міжнародним партнерствам". Ряд країн, включаючи Індію, Італію, Китай і Японію, вирішили створити спеціалізовані центри для розробки "технологій в галузі ядерної безпеки" та підготовки відповідних кадрів.

Плани ці взяті на себе країнами суто добровільно, і журналісти запитували президента США про гарантії їх реалізації. Він у відповідь сказав, що будь-який міжнародний договір з визначення грунтується на "доброї волі" країн-учасниць. "Я вірю, що вони відносяться до своїх зобов'язань дуже серйозно", - сказав господар Білого дому про партнерів США, привівши як приклад Україну. Попутно він також нагадав, що самим Сполученим штатам "необхідно ще попрацювати" над ратифікацією пари міжнародних конвенцій у сфері ядерної безпеки.

Пан Гі Мун хоче скликати свій форум

Посилення ролі МАГАТЕ було одним із завдань форуму. У тому, що вона буде вирішена, свідомо не було ніяких сумнівів. Обама сказав, що країни-учасниці "пообіцяли виділити додаткові ресурси, щоб допомогти МАГАТЕ виконувати свої обов'язки".

На ролі ООН він у спілкуванні з журналістами окремо не зупинявся. Тим часом генеральний секретар провідної міжнародної організації Пан Гі Мун оголосив на саміті про власну нової ініціативи. Він має намір скликати міністерський форум для вироблення договору про заборону виробництва матеріалів, що розщеплюються матеріалів для ядерної зброї.

Обама не сумнівається в ефективності санкцій проти Ірану і КНДР. Індія - проти

У підсумковій заяві учасників саміту сказано, що приймаються країнами підвищені заходи безпеки "не повинні порушувати права держав на розробку і використання ядерної енергії в мирних цілях і для технологічних завдань".

Саміт у Вашингтоні пройшов без участі представників Ірану і Північної Кореї, які не отримали запрошення США.

У відповідь Іран оголосив, що влаштує свій власний саміт з ядерних питань в Тегерані в найближчі вихідні, де будуть присутні міністри закордонних справ 15 країн.

Обама сказав, що у нього немає сумнівів у необхідності посилення міжнародних санкцій проти Ірану. За словами американського президента, він сподівається, що до цих санкцій приєднається і Китай.

Крім того, Обама повідомив, що Китай приєднається до інших держав, які наполягають на введенні жорстких санкцій щодо Ірану.

Як стверджує американський лідер, голова КНР Ху Цзіньтао запевнив його в тому, що Китай буде брати участь у зустрічах за погодженням санкцій ООН щодо Тегерана.

Напередодні Ху Цзіньтао зазначив, що ефективні заходи, спрямовані на збереження ядерної зброї і матеріалів в безпеці, необхідні, однак при цьому безпосередньо він не згадав ядерну програму Ірану.

У свою чергу, Президент Франції Ніколя Саркозі вважає, що нові санкції відносно Ірану необхідно запровадити вже в квітні-травні цього року, але "не пізніше. Момент істини настав", - сказав він на прес-конференції після саміту.

Також, за словами французького президента, необхідно в судовому порядку переслідувати ті країни, які передають ядерні компоненти терористам. На думку Саркозі, для цього необхідно або створити спеціальний міжнародний суд по ядерних злочинів, або розширити статут існуючого Міжнародного кримінального суду.

За словами французького лідера, президент США визнав таку пропозицію корисним і погодився брати участь у розробці відповідного проекту разом з генсеком ООН.

Франція і США виступають за введення нових санкцій проти Ірану за те, що Тегеран продовжує розробляти ядерну програму, в мирному характері якої сумніваються країни Заходу. Тегеран відкидає всі звинувачення. Раніше Китай, який підтримує активні економічні відносини з Іраном, не підтримував плани по введенню нових санкцій ООН проти Ісламської Республіки, проте нещодавно він, як і Росія, вступив у переговори.

Разом з тим Індія виступає проти введення ядерних санкцій відносно Ірану. Про це заявив прем'єр-міністр країни Манмохан Сінгх. Він прокоментував результати переговорів і висловив сумнів в ефективності впливу на Тегеран за допомогою санкцій.

"Я сказав йому (Обамі.-ред), що ми не вважаємо, що санкції, в дійсності ... допоможуть у досягненні мети ... Я також сказав йому, що в якості учасника Договору про нерозповсюдження ядерної зброї Іран має ті ж права , що й інші країни, які підписали ДНЯЗ і є прихильниками мирного атома ".

Що стосується ядерної програми Північної Кореї, то, як вважає президент США, введені проти Пхеньяну санкції повинні в кінцевому підсумку спрацювати, і КНДР повернеться за стіл переговорів.

Медведєв готовий до ратифікації договору про СНО тільки в унісон з Обамою

За словами Обами, США виконують свої зобов'язання з ДНЯЗ, наочним підтвердженням чому служить "історичний новий договір по СНО " з Росією. Що до інших країн, Вашингтон закликає всі їх, включаючи і Ізраїль, приєднатися до ДНЯЗ, заявив господар Білого дому, додавши про всяк випадок, що Вашингтон дотримувався "цієї послідовної позиції" і до його приходу до влади.

Договір про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь лідери РФ і США підписали 8 квітня в Празі. У порівнянні з Московським договором про СНО 2002 сторони домовилися скоротити сумарну кількість боєзарядів на третину - до 1,55 тисячі (за Московським договором рівень боєзарядів був зафіксований у 1,7-2,2 тисячі для кожної країни). Крім того, Росія і США більш ніж у два рази знизять граничний рівень для розгорнутих і неразвернутих стратегічних носіїв - до 800.

Президент Росії готовий внести новий договір СНО на ратифікацію до парламенту в перший тиждень травня, якщо те ж саме одночасно зробить президент США. Під час виступу Медведєва в Брукінгском інституті голова міжнародного комітету СФ Михайло Маргелов запитав президента із залу, коли договір буде внесений на ратифікацію, пише КорреспонденТ.net.

Медведєв запитав: "А коли американці внесуть?" - "У перший тиждень травня", - відповіли з залу.

"Ну тоді й ми, - сказав президент РФ. - Ми можемо зробити це у вигляді пакетного рішення. З ранку зателефонуємо з президентом Обамою, я запитаю у нього:" Ти вносиш?. Якщо так, тоді і я вношу ".

Наступний саміт з ядерної безпеки повинен відбутися в 2012 р в Південній Кореї, і при заключному спілкуванні з журналістами Обама не забув знову подякувати президента цієї країни за згоду прийняти у себе цей майбутній форум.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 984 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ