Чт, 2024-04-18, 21:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2010 » Вересень » 2 » РФ може поділитися з Україною газовими родовищами
15:24
РФ може поділитися з Україною газовими родовищами
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

   Москва згодна допустити Україну до видобування газу на її території за умови створення СП між "Газпромом" і "Нафтогазом", заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко. Щоправда, Україні пропонують не діючі родовища, а нерозроблені. Видобування газу на них не завжди до снаги навіть таким гігантам, як ENI і Total, зазначають експерти, пише "КоммерсантЪ-Украина".

У вівторок увечері в інтерв'ю "5 каналу" міністр палива і енергетики Юрій Бойко повідомив, що Росія запропонувала Україні брати участь у видобуванні газу на своїх родовищах.

"З нашого боку є принципова позиція: ми хочемо, щоб була завантажена наша газотранспортна система. А з боку російських партнерів є пропозиція дати нам можливість працювати з їхніми видобувними активами. Так само, як вони зробили з німецькою компанією Wintershall", - сказав Бойко і додав, що ці пропозиції вивчаються і ніяких остаточних рішень щодо них ухвалено не було.

Видобування Україною газу на території Росії обговорюється як одна з умов створення спільного підприємства між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом". Українська сторона готова внести до нього газотранспортну систему і нафтогазове родовище площу Паласа на шельфі Чорного моря, а у відповідь розраховує отримати в Росії родовище, видобування газу на якому вже становить 30 млрд кубометрів газу на рік. Ці обсяги дозволять повністю забезпечити газом українську промисловість за низькими цінами.

У прес-службі "Газпрому" коментувати слова Бойка відмовилися. Проте високопоставлене джерело в компанії пояснило, що в СП пропонується внести не родовище, що діє, а лише право видобування сировини на одній з великих площ.

"Прибуток, який Україна отримає від транспортування газу, вона зможе інвестувати в розробку цього родовища. Якщо вона дасть результат, газ може бути проданий усередині Росії або експортований до України, і таким чином СП отримає додатковий прибуток, - говорить співрозмовник. - Про отримання готового родовища, де буде багато дешевого газу, не йдеться".

Джерело також нагадало, що СП "Ачимгазу" з Wintershall ("донька" BASF) працює на Ачимській ділянці Уренгойського родовища за таким же принципом. Wintershall через спільне підприємство з "Газпромом" вклала в розробку газу 750 млн євро і має намір інвестувати ще 200 млн. Зараз на родовищі видобувають 25 млрд кубометрів газу на рік. Причому його собівартість на 17-20% вища, ніж на інших родовищах Росії, оскільки видобування ведеться з глибини 4-5 км (зазвичай вона не перевищує 1,5 км). Крім того, "Газпром" має контроль у СП - йому належить 51% акцій.

Начальник інвестиційного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн припускає, що Україні будуть запропоновані ділянки, від розробки яких раніше відмовилися інші компанії. "Газпром" спробує внести до СП Астраханське родовище, де хоч і великі запаси газу і газоконденсату, але такий високий вміст у них сірки, що навіть найбільші світові нафтові компанії ENI і Total не змогли вести там розробку", - говорить він.

Член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що на таких умовах проект створення СП між Україною і Росією від початку приречений на провал. "У нас вже є приклади співпраці, де інтереси двох країн від початку не збігалися, а тому проекти виявилися нежиттєздатними: газотранспортний консорціум і "Укртатнафта", - нагадує експерт.

Консорціум з управління ГТС так і не розпочав працювати: Україна розраховувала на інвестиції "Газпрому" в будівництво нового газопроводу "Богородчани-Ужгород", а російська компанія хотіла управляти системою, що діє. "Російська сторона позбулася частки в "Укртатнафті" зокрема тому, що Україні не була вигідна робота СП під контролем "Татнафти", - вважає Гудима.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1019 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ