Пт, 2024-04-19, 14:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Липень » 3 » Річниця "мовного" закону: млява русифікація Сходу України
09:28
Річниця "мовного" закону: млява русифікація Сходу України
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Рік тому в Україні ухвалили Закон про мови, який викликав масу емоцій у суспільстві. Опозиція і націоналісти влаштовували акції протесту, передрікаючи настання ери тотальної русифікації. Закон, нагадаємо, знімав обмеження на використання регіональних мов (у тому числі і російської), скасовував обов'язкові квоти на використання української і вводив право вибору мови навчання, пишуть Вести.

По закінченні року дії закону виявилося, що він лише зафіксував вже сформований статус-кво - в україномовних регіонах не помінялося взагалі нічого, а на російськомовному південному сході просто зупинена українізація. Окремо стоїть переважно російськомовний Київ.

Відповідно до закону, російська тут має статус регіональної, але з політичних причин (мабуть, щоб не злити зайвий раз націоналістів) процес розширення сфери застосування російської поки не форсується. У цілому навіть на південному сході поки не видно переможної ходи "великого і могутнього", тим більше, що влада його особливо поки не заохочує. Але в стратегічному плані, очевидно, російська мова буде зміцнювати свої позиції. Процеси українізації зупинені. А в умовах вільної конкуренції російська як мова з набагато більшим ареалом поширення у світі, очевидно, має більше переваг перед українською.

Освіта

Тут зміни є тільки на південному сході. Процес українізації освіти призупинили. У Криму та Донецьку і раніше більшість школярів навчалися російською. А в Одесі, після того як дозволили самостійно обирати мову навчання, кількість першокласників, які навчалися російською мовою, зросла з 35% до 52%. У Дніпропетровську та Харкові поки більшість вчиться українською. Але в цілому по регіону, як прогнозують у місцевих управліннях освіти, у 2013 році кількість бажаючих навчатися російською виросте - батьки більшою мірою будуть обізнані про можливість вибору. Правда, процес повернення російської мови в школи гальмує млявий процес переходу на "великий і могутній" вузів. Багато батьків керуються тим, що заради вступу до вузу їх дитина повинна вивчити українську. У той же час, як розповів директор Департаменту вищої освіти Міносвіти і науки України Юрій Коровайченко, мовна політика в вузах за останній рік "точно не змінилася".

ЗМІ

Закон скасував всі квоти на українську мову для телекомпаній і радіостанцій. Але скористалися правом вільно вести мовлення по-російськи, знову ж таки, в основному на південному сході. По центральних телеканалах, як повідомили у прес-службі Нацради з телебачення і радіомовлення, ситуація на користь російської мови змінилася "не більше ніж на 5%". У той же час низка нових телеканалів і радіо, які готуються до запуску на українському ринку, буде використовувати вже переважно російську мову мовлення.

Кіно

Тут ситуація змінилася вкрай незначно. Головна причина - на фільми з українським дубляжем є пільги з ПДВ, з російським - ні. Тому кінопрокатники вибирають український дубляж.

Суди

Суди на південному сході і раніше часто ігнорували вимоги з української мови, а після набрання чинності закону просто отримали на це легальне право. Хоча в цілому все залежить від конкретного суду, суддів і позиції адвокатів.

Реклама

Тут зміни найзначніші - рекламодавці в російськомовних регіонах повсюдно переходять на російську мову як більш прийнятну для їх споживачів.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 912 | Додав: adminA | Теги: русифікація Сходу України, Річниця мовного закону
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ