Чт, 2024-04-25, 17:44


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 7 » Рідкісні гени стійкості до СНІДу допоможуть науковцям створити клітини-вбивці ВІЛ
22:21
Рідкісні гени стійкості до СНІДу допоможуть науковцям створити клітини-вбивці ВІЛ
Інші останні Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива на сайті holosUA.com/


Науковці встановили, яким чином рідкісний ген HLA-B57 протидіє ВІЛ, що допоможе штучно створювати в людському організмі клітини-вбивці вірусу, і зрештою - вакцину від СНІДу, передає РИА "Новости".
Уроджена генетична стійкість до вірусу імунодефіциту людини, яка спостерігається приблизно в одного з 200 тих, що заразилися ВІЛ, пов'язана зі здатністю організму продукувати значно сильніші, ніж у звичайних людей, імунні клітини-вбивці, Т-лімфоцити, які протидіють зараженню.

Відкриття дослідників може допомогти в майбутньому створити препарати, які дозволять штучно прищепити цю здатність.

Раніше було помічено, що в невеликої частини людей, які заразилися ВІЛ, сама хвороба - синдром набутого імунодефіциту, СНІД, розвивалася вкрай повільно, або навіть зовсім не виявляла жодного розвитку. Наприкінці 1990-х років дослідники з'ясували, що велика частина стійких до СНІДу пацієнтів є носієм гена HLA-B57 - одного з типу генів, що регулює антигенну систему лейкоцитів людини (human leukocyte antigen system - HLA).

Автори статті, група науковців під керівництвом Брюса Уокера з Гарвардського університету, встановили, як саме цей ген протидіє ВІЛ.

"Ми описали, як здатність молекул білків, що продукуються геном HLA-B57, зв'язуватися з вірусними пептидами впливає на розвиток вилочкової залози (тимуса) таким чином, що вироблені нею Т-лімфоцити сильніше реагують на певні ділянки вірусних білків, які зв'язуються з клітинними мембранами" , - пишуть науковці.

Т-лімфоцити - білі кров'яні клітини, які виробляє вилочкова залоза (тимус), вони розпізнають певні ділянки чужорідних вірусних білків, так званих епітопів, які здатні "приклеюватися" до клітинних мембран, а потім починають вбивати всі клітини, які продукують ці білки, чому їх також називають Т-кілерами.

У носіїв гена HLA-B57 тимус виробляє велику кількість Т-клітин, які можуть реагувати на більшу кількість епітопів, пов'язаних із ВІЛ, і вірус не може "сховатися" від імунної системи за допомогою своєї здатності швидко мутувати.

Такий ефект дає змогу організмові успішно контролювати поширення ВІЛ та інших дуже мінливих вірусів. Однак ця генетична особливість збільшує ризик автоімунних захворювань, коли Т-лімфоцити починають атакувати клітини власного організму.

Автори дослідження зазначають, що виявлена ними особливість здатна допомогти створити нові засоби, які штучно провокуватимуть появу агресивніших щодо ВІЛ "клітин-убивць" і, зрештою, наблизитися до створення вакцини від СНІДу.

Раніше аргентинські науковці довели, що вірус імунодефіциту кріпиться до сперматозоїдів і проникає через мікроскопічні пошкодження слизової оболонки до дендринних клітин.

Крім того, науковці виявили ахілесову п'яту ВІЛ, пояснюючи, що це дає нову надію на створення вакцини. Ідентифіковано два типи антитіл, що атакують вразливе місце, яке характерне для багатьох штамів ВІЛ. Науковці сподіваються перемогти хворобу, стимулюючи формування в організмі потрібних антитіл.

Поки що ВІЛ перекреслює всі спроби створити ефективну вакцину - він мутує швидше і легше, ніж будь-який інший відомий патоген людини. Щороку ВІЛ заражаються майже 33 млн осіб і понад 2 млн від цієї хвороби помирають. А в Україні кожного місяця реєструється близько 1,6 тис нових випадків ВІЛ-інфекції. Щоб зупинити епідемію ВІЛ/СНІДу, Україні потрібно майже 6 млрд грн.

Втім, є надія, що чуму ХХI століття колись таки переможуть. Відкривач вірусу СНІДу, французький учений Люк Монтаньє, який отримав Нобелівську премію у галузі медицини, передбачає, що "терапевтична вакцина" від цієї хвороби з'явиться у найближчі 3-4 роки.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива | Переглядів: 976 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ