Чт, 2024-04-18, 22:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 16 » Росія готова обговорювати з Україною питання про зниження ціни на газ
09:48
Росія готова обговорювати з Україною питання про зниження ціни на газ
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Росія готова обговорювати з Україною питання про зниження ціни на газ, заявив президент Росії Дмитро Медведєв, передає "Інтерфакс-Україна".

"Це не закрита тема. Це питання обговорюється. Ми готові це робити", - сказав він у п'ятницю у Бразіліа. При цьому Медведєв зазначив, що "газове питання у нас врегульовано".

"Інша справа, що наші українські партнери вважають, що з цілої низки міркувань ціни на газ для нинішньої економічної ситуації в Україні дійсно досить важкі", - сказав Медведєв, зазначивши, що "це питання, яке обговорюється".

При цьому він підкреслив, що Росія і Україна сьогодні "обговорюють і інші питання". "Я сподіваюся, що ми продовжимо обговорення всіх питань, включаючи забезпечення безпеки, розвиток торговельно-економічних відносин, гуманітарні питання".

"Чекайте", - пообіцяв президент РФ.

Разом з тим, Медведєв зустрітися з президентом України Віктором Януковичем на місяць раніше, ніж планувалося, - 21 квітня у Харкові. Статус переговорів поки не визначений, але головним питанням стане газ, пише сьогодні "Комерсант-Україна".

Україна просить у Росії знижки на 4 млрд дол за рік і без неї не може затвердити бюджет відповідно до вимог МВФ. За даними ЗМІ, натомість Київ серед іншого готовий віддати "Газпрому" в оренду частину сховищ газу, повернути Росії Кременчуцький НПЗ і допустити її як співвласника в майбутні блоки АЕС.

Учора в адміністрації президента Росії, що готується візит в Україну 21 квітня. "Це буде не Київ, остаточне рішення опрацьовується", - пояснила офіційний представник президента РФ Наталія Тімакова.

В адміністрації Януковича підтвердили, що зустріч запланована в Харкові, на порядку денному - "міжрегіональне транскордонне співробітництво, зміна газових угод, питання підвищення орендної плати за використання Росією військово-морської бази в Севастополі". Досі перший візит Медведєва до Україну планувався на 17-18 травня.

Медведєв заявив, що має намір наступного тижня відвідати Україну для зустрічі з Януковичем. "Наступного тижня плануємо провести позапланову зустріч з Віктором Януковичем на території України", - сказав глава російської держави, відповідаючи на питання журналістів, передає ИТАР-ТАСС. .

"Ми продовжимо обговорення всіх питань, включаючи питання безпеки, економічних відносин, гуманітарних, і зробимо це не тільки в травні в ході візиту, але й раніше", - додав Медведєв

Він підкреслив, що останнім часом у керівництва Росії і України дійсно багато контактів. "Скучили, чи знаєте. І це непогано", - сказав він.

Джерело, знайоме з ходом підготовки візиту, стверджує, що причина зсуву термінів - у необхідності терміново затвердити бюджет, який залежить від ціни російського газу.

Справа в тому, що уряд перервало переговори з МВФ про надання чергового траншу кредиту, оскільки не змогло затвердити бюджет на 2009 рік з дефіцитом менше 6%, як того вимагає фонд. При нинішніх цінах на газ будуть потрібні субсидії "Нафтогазу" і дефіцит бюджету буде вдвічі більше, пояснив вчора перший віце-прем'єр Андрій Клюєв.

Він підкреслив, що проект бюджету "повністю готовий і єдиною проблемою є саме ціна на газ".

Раніше в Москві неодноразово заявляли, що цілком задоволені контрактом від 19 січня 2009 року, який був підписаний Кабміном Юлії Тимошенко . І перш ніж погоджуватися на внесення змін, потрібно зрозуміти, що Росія отримає за це ".

В "Газпромі" неофіційно заявили: "Якщо ми тут втратимо гроші, то де-то повинні їх заробити".

Раніше сам керівник "Газпрому" Олексій Міллер офіційно заявляв про те, що "Газпром" влаштовують газові контракти, підписані в минулому році. Разом з тим Янукович давно висловлюється за перегляд наявних домовленостей.

Україна просить від Росії знижки в цілому по року в розмірі 4 млрд дол У I кварталі газ для України коштував 305 дол за тисячу кубометрів, в II - 330 дол за тисячу кубометрів.

Вчора ЗМІ повідомляли, що на зустрічі 21 квітня в Харкові президенти України і Росії можуть озвучити нову ціну на газ для України - і вона становитиме від 200 до 230 доларів за тисячу кубометрів. Про це сказало джерело в апараті уряду.

Чим Київ готовий розрахуватися за знижку, прем'єру Росії Володимиру Путіну розповів його український колега Микола Азаров 10 квітня.

Після зустрічі Путін зазначив, що Україна підготувала "цікаві" пропозиції в газовій сфері, які готова розглядати Російська Федерація.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков вчора підтвердив, що "наразі пакет пропозицій України прораховується". Клюєв, виступаючи вчора у Верховній Раді, запевнив: "Я сподіваюся, на початку наступного тижня ми вийдемо на прийнятну для обох сторін ціну на газ".

В "Газпромі" від коментарів відмовилися. Джерело на українському ринку газу розповів, що "Газпрому" пропонують в оренду підземні сховища газу (ПСГ) на заході країни. Майже 80% потужностей українських ПСГ припадає на західний комплекс (потужність - 25,6 млрд кубометрів, відпускна здатність - 240,4 млн кубометрів на добу). Джерело з Кабміну підтвердив, що "Газпрому" пропонують ПСГ.

Джерело в уряді України розповіло, що є пропозиції і не з газових питань. Зокрема, Київ пообіцяв Москві укласти два контракти на закупівлю ядерного палива - на один рік і на п'ять років (конкурентом російського Твела виступає американський Westinghouse).

"Також запропоновано побудувати два енергоблоки Хмельницької АЕС за російськими технологіями (за рахунок російських кредітов.-ред), щоб у майбутньому 'Росатом' міг стати їхнім власником на паритетних засадах", - сказав чиновник. До 2007 року він контролювався "Татнафтою", але потім перейшов до групи "Приват".

Тепер, пояснює джерело, НПЗ повернуть у державну власність, потім на його базі буде створено СП з "Газпром нафтою". У нафтокомпанії ситуацію не коментують.

Одночасно уряд України готовий надати російським інвесторам "гарантії недоторканності вкладень". Джерела в українських міністерствах кажуть, що мова йде про інтерес СИБУРу до Одеського припортового заводу і ВАТ "Стирол", контрольний пакет якого належить народному депутату від Партії регіонів Миколі Янковському. Також "Трансмашхолдінгу" дозволять у травні знову купити "Луганськтепловоз".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1060 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ