Чт, 2024-04-18, 02:35


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 10 » Росія має намір зірвати диверсифікацію поставок ядерного палива в Україну
13:21
Росія має намір зірвати диверсифікацію поставок ядерного палива в Україну
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

"Росатом" спробує зірвати диверсифікацію поставок ядерного палива в Україну. Російська сторона планує чинити тиск на Україну через комерційні інструменти, залучення політичного ресурсу Росії, а також висвітлення у ЗМІ потрібної інформації.

Критичним моментом для держкорпорацїї "Росатом" в рамках довгострокової співпраці з Україною в ядерній сфері стане 2015 рік, коли ухвалюватиметься остаточне рішення про подальшу роботу з американською компанією Westinghouse Electric Company.

Про це йдеться в проекті "Плану заходів щодо дій відносно України після 15 липня 2009 року при непідписанні довгострокового контракту на постачання палива після 2010 року", текст якого наводить "Дзеркало тижня".

"Дуже важливо подолати цей рік в рамках довгострокової співпраці. Обмеження терміну дії контракту 2015 роком сприятиме створенню комфортних умов для експансії Westinghouse на ринок", — говориться в документі.

Також наголошується, що довгостроковий контракт і протидія будівництву в Україні заводу за технологіями Westinghouse, незалежно від стратегії і тактики подальших дій, повинні залишатися пріоритетними завданнями російської атомної галузі в Україні.

"Від їх виконання безпосередньо залежатиме обсяг подальшої присутності держкорпорації "Росатом" на українському і європейському ринках. В іншому випадку, ситуація дозволятиме американській компанії Westinghouse закріпитися в Україні, а також створити хороший плацдарм для повернення до Європи, де втрати для російської атомної галузі можуть бути значними", — йдеться в документі.

Відповідно до розробленого плану, "Росатом" має намір обмежити можливості України щодо створення резерву ядерного палива за рахунок поставок в 2010 році. При цьому дії російської госкорпорації, згідно з документом, повинні бути націлені на вибір Україною російських технологій для будівництва виробництва ядерного палива. А також на підписання довгострокового контракту до 2020 року для фіксації ринку ядерного палива України за російським постачальником в обсязі твердих зобов'язань не менше 12 енергоблоків.

У документі йдеться, що найбільш швидке і ефективне вирішення вище вказаних завдань може бути досягнуте, зокрема, за рахунок проведення комплексу заходів з підключенням політичного ресурсу Росії.

Російська сторона також планує чинити тиск на Україну через комерційні інструменти, включаючи питання про використання при виготовленні тепловидільних збірок природного урану українського походження.

Ще одним інструментом впливу на Україну, згідно з документом, стане використання публікації і тиражування в українських, російських і зарубіжних ЗМІ коментарів експертів і політиків про причини чергового зриву строків підписання довгострокового контракту і документа про створення в Україні виробництва ядерного палива.

Крім того, російська сторона акцентує на необхідності враховувати те, що приблизно в цей же час очікується вихід на проектні потужності або, як мінімум, запуск перших черг нових роздільних підприємств в Європі і США.

"Надлишок виробничих потужностей, перевищення пропозиції над попитом і відсутність довгострокового контракту на комплектні поставки можуть призвести до того, що Україна здійснить довгострокову диверсифікацію поставок послуг з ізотопного збагачення урану", — йдеться в документі.

На сьогодні монопольним постачальником ядерного палива на українські АЕС є російська корпорація "ТВЕЛ". Термін дії довгострокового контракту на постачання ядерного палива між НАЕК "Енергоатом" і ВАТ "ТВЕЛ" завершується 1 січня 2010 року.

Компанія Westinghouse, основним акціонером якої є Toshiba, весною 2008 року підписала контракт з НАЕК "Енергоатом" на п'ять років (з 2011-го по 2016 рік) на постачання ядерного палива для трьох реакторів ВВЕР-1000 Південно-української АЕС.

Згідно з домовленостями, зафіксованими в підсумковому протоколі квітневого засідання Комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії, Україна і Росія повинні були до 15 липня цього року укласти довгостроковий контракт на постачання ядерного палива для АЕС України після 2010 року.

Зокрема, домовленостями зафіксовано, що за умови укладення довгострокового контракту на постачання ядерного палива для АЕС України після 2010 року на 12 діючих енергоблоків АЕС, а також за умови закупівлі українською стороною у Росії, починаючи з 2011 року, всього обсягу послуг зі збагачення урану, російська сторона забезпечить свою участь в будівництві заводу з фабрикації ядерного палива в Україні за російськими технологіями.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1309 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ