Ср, 2024-04-24, 03:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Червень » 9 » Росія удвічі скоротила постачання електроенергії до Бєларусі через борги
13:45
Росія удвічі скоротила постачання електроенергії до Бєларусі через борги
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

Російський монополіст у галузі експорту-імпорту електроенергії ВАТ "Інтер РАО ЄЕС" опівночі 9 червня обмежив постачання електроенергії і потужності до Бєларусі, повідомило джерело, близьке до компанії. За його словами, Бєларусь накопичила борг на близько 1,5 млрд рублів за період з лютого до сьогодні, передає "Інтерфакс-Україна".

"Постачання електрики обмежується на 200-300 МВт з нинішніх 400-500 МВт", - сказав співрозмовник.

Він додав, що у Бєларусі є 10 днів - до 19 червня - на погашення всього боргу.

"Якщо до цього моменту імпортер російської електроенергії не виплатить заборгованості, то енергопостачання буде припинено зовсім", - сказало джерело.

Він також додав, що "Інтер РАО ЄЕС" узгодило обмеження постачань з диспетчером російської електроенергетики "Системним оператором".

Тим часом від коментарів в "Інтер РАО ЄЕС" відмовилися.

Як повідомлялося раніше, на початку лютого ВАТ "Інтер РАО ЄЕС" почало постачання електроенергії до Бєларусі, які були припинені рік тому через позаплановий ремонт ЛЕП.

Крім того, Росія і Бєларусь на початку лютого принципово домовилися про гарантовані постачання російської електроенергії на 2011 рік за довгостроковими двосторонніми угодами.

У "Інтер РАО" раніше повідомляли, що обсяг гарантованих постачань залишиться на рівні колишніх домовленостей - 3 млрд кВт-год.

Ціни за угодами співрозмовник не розкривав, посилаючись на те, що фінально домовленості ще не зафіксовано. Крім того, тоді не було визначеності про обсяги постачання російської електроенергії за умови комерційної доцільності.

У січні 2010 року Білорусь зупинила на позаплановий ремонт лінію 750 кВт "Смоленська АЕС - підстанція "Бєларуська". "Бєленерго" неодноразово переносило терміни введення мережі в експлуатацію.

Водночас у "Бєленерго" повідомили, що докладуть всіх зусиль, щоб погасити заборгованість у максимально короткі терміни. "Ми зверталися і звертаємося до уряду по сприяння в питанні погашення заборгованості і придбання валюти для цих цілей. Але суми досить великі, і не завжди можливо їх швидко знайти. Але ми докладаємо максимум зусиль, щоб щонайшвидше розрахуватися з нашим партнером - "Інтер РАО ЄЕС", - заявив заступник генерального директора ВО "Бєленерго" Михайло Лузін.

Тим часом Лузін не зміг повідомити, як швидко може бути погашений борг, а також, зіславшись на комерційну таємницю, не уточнив, чи нараховується на нього пеня.

Він підкреслив, що дослідження валютних ресурсів на оплату заборгованості є для об'єднання досить проблематичним, оскільки внутрішні розрахунки здійснюються в національній валюті. Проте, зазначив Лузін, "Бєленерго" не виступало і не має наміру виступати з ініціативою про переведення внутрішніх розрахунків за електроенергію в іноземну валюту, навіть для великих експортоорієнтованих промспоживачів.

Він також повідомив, що, попри обмеження постачань, "Бєленерго" повністю забезпечить всі категорії споживачів в електроенергії за рахунок використання власних генерувальних потужностей.

Слід зазначити, що раніше Антикризовий фонд ЄврАзЕС схвалив виділення кредиту для Бєларусі в розмірі 3 мільярдів доларів. Антикризовий фонд ЄврАзЕС схвалив видачу кредиту для Бєларусі в розмірі 3 мільярдів доларів, повідомив голови уряду Росії Дмитро Пєсков.

"Міністри фінансів країн, що входять до ЄврАзЕС, схвалили видачу кредиту для Бєларусі в розмірі 3 мільярди доларів на три роки", - сказав Пєсков.

Він пояснив, що в перший рік буде надано 1,2 мільярда доларів з резервного фонду ЄврАзЕС, у другий рік - 800 мільйони доларів і в третій рік - ще мільярд.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 825 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ