Нд, 2024-04-28, 22:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 7 » Росія заборонила український сир. Україна готова судитися
10:26
Росія заборонила український сир. Україна готова судитися
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

"Росспоживнагляд" з 7 лютого накладає заборону на ввезення до Росії сирів деяких українських виробників, які взяли неконструктивну позицію у розв'язанні проблеми якості своєї продукції, заявив голова служби Геннадій Онищенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Це (ставлення) дає нам підстави буквально від завтрашнього дня заборонити цілу низку виробників, за якими найбільша кількість негативних знахідок у тих групах так званої сирної продукції, яку ми виявляємо", - заявив Онищенко пізно ввечері в понеділок.

За його словами, для сирної продукції цих виробників з вівторка буде "закрито кордон".

Голова "Росспоживнагляду" зазначив: що ширше відомство досліджує зразки сирів українського виробництва, які надійшли на російський ринок, то більше виявляє "негативних знахідок".

Так, під час перевірок, проведених у 62 суб'єктах РФ, було відібрано 178 зразків цієї продукції, з них 38 не відповідали встановленим нормативам "за жирокислотним складом жирової частини продукту", повідомив він.

"Ситуація, за нашою оцінкою, посилюється тим, що ми не бачимо імпульсів до того, щоб конструктивно розв'язувати проблему, що склалася, а тільки несистемні і безграмотні коментарі в публічному полі, які дають нібито виробники сиру, виправдовуючи і без того непристойну ситуацію, яка складається в цьому сегменті", - заявив Онищенко.

В Україні готові йти до міжнародного суду через "сирну" війну з Росією

Сирний скандал із Росією, що, здавалося, вже почав вщухати, спалахнув із новою силою. Українські чиновники, щоб захистити національного виробника, обіцяють звернутися по допомогу до міжнародних експертів, повідомляє ТСН.

Ще кілька днів, і голова "Росспоживнагляду" Геннадій Онищенко "врятує" росіян від українських сирів. Спілкування з вітчизняним Міністерством сільського господарства у російського чиновника не склалося.

Зразків українського сиру із вмістом пальмової олії у Москві дедалі більше, бідкається Онищенко. Все, що просив від українських колег, - не називати українські сири сирами, і, відповідно, знизити ціну на них відсотків на 30.

"Напишіть на ньому, що це сирний продукт, який містить пальмову олію, - каже Онищенко. - Він повинен коштувати набагато менше, він не повинен називатися "Російським сиром" і продаватися по тій же ціні, що наш виробник або, скажімо, бєларуський".

Втім, і уряд, і виробники, й експерти в Україні кажуть, що карати сироварів нема за що. Якщо хтось і навчився халтурити з рецептурою, то вже, напевне, не на експорт, упевнені у Всеукраїнській асоціації споживачів. Росія щороку з'їдала 60 тисяч тонн українського сиру, і втрачати такий ринок виробник не хоче.

"У нас люди дуже винахідливі, і вже знайшли можливість, як додавати пальмову олію, хоча кажуть, що по технології це неможливо, але є такі випадки, - каже Ірина Назаревич із Всеукраїнської федерації споживачів, - і ніколи підприємство не ризикнуло би товар, який містить пальмову олію, відправити, експортувати в Росію".

"ТСН" заради експерименту купувала українські сири у Москві, і лабораторія в Києві підтвердила їхню належну якість. У перевірених п'яти зразках рослинних жирів не виявили. Утім, росіяни схильні довіряти лише дослідженням, які проводять вони самі.

"Як вилучалися сири і як проводилися проби в Україні, цього я не можу коментувати на сьогоднішній день, цього я не знаю", - каже голова правління "Союзмолоко" (Росія) Андрій Даниленко.

В Україні і досі не дочекалися від російських контролерів офіційних претензій. Утім, якщо доведеться захищати добре ім'я вітчизняних сироварів, на дегустацію обіцяють закликати міжнародних експертів.

"Якщо питання стане руба, то є міжнародні суди й експерти, які будуть розбиратися на іншому рівні", - запевняє голова Держінспекції з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов.

Тим часом у Росії відповідно до законодавства без попередження вже начебто розпочали полювання на українські сирні голови.

"Закон дає нам право вилучати цю продукцію з обігу, через суд її арештовувати, що ми й будемо робити", - запевняє Онищенко. Жоден вітчизняний виробник на втрати на російському ринку наразі не поскаржився.

Нагадаємо, що раніше Онищенко вже заявляв, що російська санітарна служба, можливо, буде змушена піти на обмеження завезення з України аграрної продукції.

Українські виробники були здивовані заявою голови "Росспоживнагляду" та назвали звинувачення безпідставними.

Крім того, Національна асоціація молочників України "Укрмолпром" поширила заяву, в якій висловила "категоричний протест" проти заяв глави "Росспоживнагляду" Геннадія Онищенка про те, що українські сири містять пальмову олію.

Пізніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що упевнений у якості українських сирів і вважає, що в разі обмеження Росією доступу українських сирів на свій ринок постраждають насамперед росіяни.

23 січня сайт "Росспоживнагляду" повідомив, що російська санітарна служба дійшла висновку про те, що українські виробники сиру порушують права російських споживачів, надаючи недостовірну інформацію про склад продукції.

"Росспоживнагляд" провів вибіркове дослідження зразків сирів, котрі є на російському ринку.

"Встановлено, що всі 14 зразків сирів мають у складі рослинні жири, інформація про наявність яких не позначена на етикетці, що вводить в оману споживача продукції і є порушенням федерального закону "Технічний регламент на молоко і молочну продукцію" від 12.06.08 номер 88-ФЗ", - йдеться в повідомленні відомства.

В свою чергу міністр сільського господарства РФ Олена Скринник заявила, що проблем, пов'язаних з реалізацією українських сирів у Росії, не існує.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 966 | Додав: adminA | Теги: Росія заборонила український сир
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ