Пт, 2024-04-19, 13:47


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 21 » Росія знизила ціну на газ, але не змінила кабальних умов контракту
20:45
Росія знизила ціну на газ, але не змінила кабальних умов контракту
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" сьогодні, 21 квітня, в Харкові в ході робочого візиту президента РФ Дмитра Медведєва до України підписали доповнення до контракту на постачання природного газу. "Платежі за газ НАК "Нафтогаз України" здійснюватиме зі знижкою на величину зниження експортного мита при постачаннях газу до України, яка встановлюється урядом РФ", - йдеться в повідомленні "Газпрому", передає "Інтерфакс-Україна".
Як очікується, зниження становитиме 100 дол за 1000 куб м газу, але не більше 30% від ціни газу, і розповсюджуватиметься на обсяги постачань 30 млрд куб м в 2010 році, і 40 млрд куб м - в подальші роки.

Також Росія підтвердила намір не стягувати штрафи за недобір Україною газу.

"Ми не стягуємо штрафні санкції, і це ми відобразили в доповненні до договору. Росія надалі не стягуватиме штрафні санкції за недобір газу Україною", - заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер.

"Зміни в контракт внесені відповідно до міжурядових домовленостей і не погіршують економіку "Газпрому", - сказав Міллер.

За його словами досягнуті домовленості про знижку в ціні на російський газ дозволять Україні значно збільшити закупівлю газу в 2010 році.

"З урахуванням нових умов по газу Україна поставила питання про збільшення закупівель газу в 2010 році до 36,5 млрд кубометрів. Це майже на 3 млрд кубометрів більше, ніж планувалося", - повідомив Міллер.

Він підкреслив, що це дасть можливість Україні закачати необхідні обсяги газу в сховища і "нам всім безболісно пройти зимовий період 2010-2011 років".

Формула ціни і умова "бери або плати" залишаються без змін. Проте "підписаним доповненням також скасовано пункти контракту, що відносяться до взаємних штрафних санкцій, які з практики його виконання не застосовувалися". Джерело, знайоме з підсумками переговорів, пояснило, що в даному випадку мова йде про пункти, що стосуються місячної нерівномірності постачань або відбору, - пункти 6.5 і 6.6. Ці пункти передбачають у разі недопостачання або невибірки в обсязі понад 6% місячного обсягу сплату контрагентові штрафу в полуторному розмірі для літнього і потрійному - для зимового періоду.

Крім того, досягнуто угоди про те, що 80% вартостей транзиту газу "Газпром" оплачуватиме до 6 числа наступного місяця, 20% - відповідно до чинного контракту - до 20 числа наступного місяця.

Слід зазначити, що вигоду нових газових угод для України можна ставити під сумнів, оскільки, за наявною інформацією, з договорів не усунено і не змінено пункти, що стосуються базової ціни газу для України в 450 дол і формули розрахунку ціни на газ, яку також вважають дискримінаційною для України. Також продовжує діяти принцип "бери або плати", яким обумовлені штрафні санкції для української сторони у разі недобору законтрактованого обсягу імпорту газу. Отже, основні пункти газової угоди, які неодноразово критикувала команда Януковича, залишилися в силі. А розмір екпортного мита газу для України, котре вже не стягується, може бути змінено російською стороною залежно від політичної кон'юнктури.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням. Так, в I кварталі 2009 року ціна газу для України становила 360 дол за тисячу кубометрів, у II - 270,95 дол, у III - 198,34 дол, в IV - 208 дол. Отже, середньорічна ціна, виходячи з обсягів закупівлі газу, становила 228 дол за тисячу кубометрів.

У першому кварталі 2010 року ціна російського газу, що імпортується, зросла до 305,68 дол за 1 тис куб м.

24 листопада 2009 року ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали доповнення до контракту купівлі-продажу природного газу від 19 січня 2009 року, відповідно до яких річна контрактна кількість газу на 2010 рік встановлена в обсязі 33,75 млрд куб м.

Зниження вартості газу для України тягне за собою зменшення ставки його транзиту на 0,24 дол

Зниження ціни російського природного газу, згідно з підписаними в 2009 році ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" контрактами, автоматично тягне за собою зменшення ставки його транзиту, оскільки паливна складова, що її формує, прямо залежить від ціни постачань. Згідно з розрахунками агентства "Інтерфакс-Україна", що ґрунтуються на опублікованих раніше в ЗМІ текстах газових контрактів, зниження ціни на 100 дол за 1000 куб м призведе до зменшення ставки транзиту на 0,24 дол за транспортування 1000 куб м на 100 км.

В даний час ставка транзиту російського природного газу через територію України, за словами начальника управління з роботи з країнами близького зарубіжжя ВАТ "Газпром" Анатолія Подмишальського, становить 2,84-2,88 дол за 1 тис куб м на 100 км. У цій сумі 2,04 дол - складова тарифу, що залежить лише від інфляції в Євросоюзі, а близько 0,8 дол - паливна складова.

Приблизні розрахунки дозволяють також оцінити зменшення доходів "Нафтогазу України" від зниження ставки транзиту при заявленому обсязі його транспортування 116 млрд куб м на рік орієнтовно в 0,35 млрд дол, тоді як заявлена економія "Нафтогазу" від зменшення ціни становить близько 4 млрд дол на рік.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1080 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ