Пт, 2024-04-19, 01:31


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Жовтень » 27 » Російська сторона зірвала підписання угоди про транзит нафти через Україну
15:17
Російська сторона зірвала підписання угоди про транзит нафти через Україну
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

 Російська сторона зірвала підписання угоди про умови транзиту російської нафти через українську територію в ході сьомого засідання міжурядового російсько-українського економічного комітету на чолі з прем'єрами двох країн у Києві в середу, 27 жовтня, повідомило поінформоване джерело в українському уряді, передає "Інтерфакс-Україна".

"З вини російської сторони не буде підписано угоду про транзит нафти, хоча це було заплановано за підсумками шостого засідання комітету", - сказав співрозмовник.

За його словами, російська сторона змінила текст документа, повністю відмовившись від будь-яких зобов'язань щодо гарантованого завантаження нафтотранспортної системи України.

Джерело зазначило, що у зв'язку з такою позицією Москви Київ буде змушений "шукати інших можливостей".

Як повідомлялося, міністр енергетики РФ Сергій Шматко в середині вересня цього року повідомив, що Москва і Київ поки що не домовилися про умови транзиту нафти через українську територію, оскільки пропонований Україною тариф завищений з урахуванням того, що український напрям не є пріоритетним для російських компаній.

У свою чергу, українська сторона крім тарифу має намір закріпити в угоді мінімальні обсяги транзиту. Навесні цього року оператор української нафтотранспортної системи "Укртранснафта" подав позов проти "Транснефти" до Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торговельно-промисловій палаті Росії з вимогою відшкодувати 7 млн дол збитків за порушення домовленості про обсяги прокачування нафти до України.

Паралельно Україна веде успішні переговори з іншими країнами, зокрема Казахстаном і Бєларуссю, про можливість збільшення транзиту нафти через свою територію.

Як повідомлялося, 26 жовтня перший віце-прем'єр Андрій Клюєв заявив, що сторони близькі до підписання договору про транзит нафти. В ході переговорів мав бути узгоджений остаточний варіант угоди. "Росія фактично погодилася з пропозицією України підписати договір про постачання", - запевняє джерело в Кабміні.

Йдеться про узгоджений на рівні міністерств двох країн проект угоди, згідно з якою Росія гарантує прокачування 30 млн т нафти на рік в обмін на введення європейської формули розрахунку тарифів на транзит. Хоча це і зменшить доходи українського оператора "Укртранснафти", але дозволить уникнути різкого зниження обсягу транзиту. За дев'ять місяців цього року він зменшився на 20,7% - до 22,9 млн т.

У вересні Україна і Казахстан домовилися про відновлення транзиту казахстанської нафти через територію України і збільшення його щорічного обсягу до 8 млн тонн. "Ми домовилися, що приблизно до 8 млн тонн ми збільшуємо транзит нафти через Україну, з яких певна частина, необхідна для українських нафтопереробних заводів, може бути узгоджена за окремою угодою", - повідомив 14 вересня президент України Віктор Янукович.

Транзит казахської нафти через Україну зупинився у лютому, коли компанія "КазТрансОйл" відмовилася від транзиту нафти до Східної Європи південною гілкою нафтопроводу "Дружба", переорієнтувавши постачання на Польщу через Бєларусь. У прес-службі компанії пояснили, що це було зроблено у зв'язку з тим, що український оператор "Укртранснафта" перевів тарифи на прокачування нафти з долара в євро, що збільшило їхню вартість на 20-25%. У результаті за підсумками семи місяців цього року транспортування нафти через територію України зменшилося на 23,9% і становило 17,2 млн т.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 906 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ