Сб, 2024-05-04, 09:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Березень » 8 » Російський газ має коштувати 80-90 доларів за тисячу кубів - експерт
14:06
Російський газ має коштувати 80-90 доларів за тисячу кубів - експерт
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Без накруток російський газ коштує близько 80-90 доларів за тисячу кубометрів, повідомив колишній посол з особливих доручень у питаннях енергетичної безпеки МЗС України В'ячеслав Княжицький, передає ТСН.

За словами Княжицького, в старих газових російських родовищах, які існували ще за Радянського Союзу, собівартість палива взагалі становила від 2,5 до 7,8 долара за тисячу кубометрів.

Єдине родовище, яке РФ змогла за 20 років ввести в промисловий формат, - це Південноросійське, сказав експерт.

"Але ціна видобутку тисячі кубів газу там коштує близько 20 доларів. Якщо порахувати, скільки цей газ коштує у нас... У 2008 році компанія РОЕ зробила оцінку, скільки коштуватиме доставка газу через територію України або "Південним потоком". Через територію України ціна була 42 долари", - зазначив Княжицький.

Тому, підкреслив експерт, якщо взяти чисту ціну російського газу - без накруток, то це буде 80-90 доларів за тисячу кубометрів.

Раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив, що ВАТ "Газпром" передав НАК "Нафтогаз України" проект угоди щодо газу, який передбачає, зокрема, зниження ціни на газ на 10%.

"Коли в нашій країні перебував із візитом голова Держдуми Наришкін (Сергій Наришкін), він передав нам проект угоди, в якому передбачалося також зниження ціни газу на 10%. Керівництво компанії "Нафтогаз" наразі займається проведенням переговорів з "Газпромом" із цього питання", - написав Азаров.

Прем'єр нагадав, що ВАТ "Газпром" уже знизив кільком європейським компаніям ціну на газ на 10%.

Як відомо, Україна безуспішно домагається зниження вартості російського газу. За даними ЗМІ, напередодні Нового року текст нової угоди був готовий, проте її підписання не відбулося через невдоволення української сторони новими умовами.

11 січня міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що Україна має намір закуповувати в Росії ті обсяги газу, які необхідні для української економіки, тобто вдвічі менше за обумовлені в контракті. Пізніше Бойко повідомив, що Україна в 2012 році планує почати закупівлі природного газу на спотовому ринку.

Ціна російського природного газу, що імпортується НАК "Нафтогаз України" в країну, в першому кварталі 2011 року зросла до 264 дол за 1 тис куб м у порівнянні з 252 дол за 1 тис куб м у четвертому кварталі 2010 року. У другому кварталі 2011 р. вона, за даними НАК, становила близько 297 дол за 1 тис куб м, в третьому - близько 355 дол за 1 тис куб м, в четвертому - близько 400 дол за 1 тис куб м. У першому кварталі 2012 року ціна зросла до 416 доларів за 1 тис куб м.

Як повідомлялося, у січні 2011 року держхолдинг імпортував газ на суму 1,4 млрд дол, у лютому - 1,6 млрд дол, у березні - 1,25 млрд дол, у квітні - 948 млн дол, у травні - 950 млн дол, у червні - 860 млн дол, у липні - 477 млн дол, у серпні - 487 млн дол, у вересні - 867 млн дол, у жовтні - 1,004 млрд дол, у листопаді - 972,2 млн дол, у грудні - 1,004 млрд дол, у січні 2012 року – 808 млн дол.

"Газпром" і "Нафтогаз" 21 квітня 2010 року підписали доповнення до контракту на постачання газу, згідно з яким українська сторона отримала знижку в ціні на газ, яка дорівнює величині зниження експортного мита при постачаннях газу до України.

Згідно з газовими контрактами від 19 січня 2009 року між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойлю Platts з дев'ятимісячним запізненням.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 949 | Додав: adminA | Теги: Російський газ має коштувати 80-90
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ