Пт, 2024-04-19, 08:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 19 » "Розбирають" Януковича: чи законно переміг і чи може присягнути
14:53
"Розбирають" Януковича: чи законно переміг і чи може присягнути
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Вищий адміністративний суд заборонив здійснення прямої трансляції судового засідання щодо оскарження результатів виборів. Таке рішення оголосив головуючий на засіданні, повідомляє "Українська правда".
Він сказав, що частково задовольняє клопотання представника Тимошенко Андрія Портнова про дозвіл на здійснення прямої трансляції та проведення фото- і відеозйомки. За рішенням суду, присутні особи можуть здійснювати відео- і фотозйомку.

Водночас, суд не задовольнив клопотання в частині здійснення прямої трансляції, давши дозвіл лише на трансляцію в прямому ефірі оголошення судового рішення. Після цього судове засідання продовжилося.

На початку судового розгляду Андрій Портнов заявив клопотання про надання дозволу ЗМІ на здійснення прямої трансляції та проведення фото- і відеозйомки. Представник відповідача (ЦВК) Михайло Охендовський заявив, що залишає це клопотання на розгляд суду.

Водночас представник третьої сторони (Януковича) адвокат Андрій Федур заявив, що заперечує проти здійснення прямої трансляції. "Я не даю згоди на пряму трансляцію та не заперечую на задоволення клопотання в іншій частині (щодо здійснення фото- та відеозйомки)", - сказав він.

Після цього у засіданні суду було оголошено перерву, судді пішли до дорадчої кімнати для винесення рішення з питання прямої трансляції.

Перший Національний транслював перші 5 хвилин засідання, проте потім перервав пряму трансляцію. Станом на 11:45 в ефірі йде реклама.

Перший віце-спікер Олександр Лавринович пояснює вимогу заборонити пряму трансляцію засідання Вищого адмінсуду нормами Кодексу про адміністративне судочинство.

"Коли йде судовий процес, то свідок, який буде допитуватися судом, не повинен знати, що відбувається у залі засідань. І тому він видаляється з зали засідань. А коли йде пряма трансляція, то цієї норми дотриматися неможливо", - сказав Лавринович.

На репліку журналіста, що пряма трансляція відповідає демократичним процедурам, Лавринович відповів: "Так що, треба, щоб була пряма трансляція з усіх операційних, з усіх санвузлів? Якщо в Україні є правила, встановлені процесуальним кодексом, то їх потрібно дотримуватися, а не робити в прямому ефірі піар-кампанії та не демонструвати свої артистичні здібності".

За словами Лавриновича, для суду найголовніше - встановити істину в найкоротші терміни. "Якщо це антидемократично, значить я - не демократ", - додав він.

БЮТ задоволений позицією суду

У БЮТ поки не бачать упередженості у позиції Вищого адмінсуду, що розглядає позов Юлії Тимошенко на встановлення результатів виборів президента. Про це заявив "бютівець" Сергій Власенко журналістам.

"Поки що я не побачив упередженості у позиції суду. Суд, окрім клопотання щодо прямої трансляції, вирішив абсолютно коректно всі ті клопотання, які розглядалися", - сказав він. За словами Власенка, зокрема, до справи були долучені додаткові докази, які надала Юлія Тимошенко, але не було залучено до участі у засіданні простого громадянина, який висловив відповідне бажання.

"Все поки що коректно", - сказав він. Коментуючи питання про те, що суд має 2 дні на розгляд позову Тимошенко, Власенко заявив: "Все залежить від того, як оперативно буде працювати суд, як довго будуть виступати представники сторін зі своїми поясненнями, а також, як довго будуть реагувати, опонувати і ставити питання".

"Для цього є 2 дні, і необхідно ці 2 дні просто ефективно відпрацювати, без перерв. Я бачу, що суд досить швидко вирішує процедурні клопотання", - додав депутат.

Сьогодні "бютівці" сфокусуються на суді, а не на Раді

Засідання за позовом "Тимошенко проти ЦВК" сьогодні відкрив суддя-доповідач у даній справі Олександр Нечитайло. Справа розглядатиметься колегією у складі всіх суддів ВАСУ (55 людей), окрім суддів, відсутніх за поважними причинах. Янукович виступає як третя особа, яка не заявила позовних вимог.

Тим часом, декілька сотень прихильників Януковича зібралися сьогодні вранці в Києві біля будівлі Вищого адміністративного суду України. Прихильники лідера Партії регіонів, якого ЦВК назвала вибраним президентом України, вишикувалися по обидві сторони вулиці Московська в декілька рядів.

У зв'язку з тим, що ВАСУ відмовився розглядати справу про відміну інавгурації Віктора Януковича, і справа "Тимошенко проти ЦВК", яку прем'єр ініціювала напередодні у зв'язку з "бездіяльністю ЦВК", і ухвала про скасування інавгурації мали розглядатися у Верховній Раді синхронно.

Проте представники фракції БЮТ у п'ятницю заявили, що не виносять на розгляд парламенту постанову про скасування інавгурації Віктора Януковича, очікуючи на рішення Вищого адміністративного суду.

"Ми сьогодні не наполягали на тому, щоб вносити її на голосування, оскільки є вища інстанція ніж Верховна Рада у цьому відношенні і це - суд, який розпочав сьогодні роботу", - зазначив Іван Кириленко.

Соратники Тимошенко заявляли, що скасувати інавгурацію потрібно, тому що ВАСУ тимчасово припинив рішення про ЦВК про визнання Януковича переможцем. Відповідно, за логікою соратників Тимошенко, слід скасувати і рішення парламенту, що призначив інавгурацію на 25 лютого.

Прихильники Тимошенко раніше пояснювали, що ставитимуть питання на голосування "дивлячись по залу". Тобто залежно від того, чи набереться гарантована більшість у 226 депутатів. Мабуть, "бютівці” так і не змогли набрати потрібну кількість голосів: про своє небажання підігравати Тимошенко оголосили представники Блоку Литвина.

Незважаючи на те, що дата інавгурації українського президента вже призначена, досі до кінця неясно, звідки брати гроші на цю церемонію. Володимир Литвин вважає, що "підстав для пишних заходів в наший країні немає".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1478 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ