Чт, 2024-04-18, 06:02


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Листопад » 28 » Розлючені пакистанці вимагають від НАТО і США забиратися геть
16:06
Розлючені пакистанці вимагають від НАТО і США забиратися геть
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Давні стратегічні партнери - США і Пакистан - тепер на межі розриву відносин через фатальну помилку НАТО: 26 листопада її ВПС розбомбили пакистанський блокпост, що призвело до загибелі 24 військовослужбовців.

По країні прокотилася хвиля протестів, тисячі розлючених пакистанців вийшли на вулиці Карачі та інших міст, вимагаючи від США і НАТО негайно забратися з їхньої території. У ході однієї з таких акцій був спалено опудало Барака Обами, протестувальники також палили американські прапори, передає NEWSru.com.

- Військові в Ісламабаді не приймають вибачень НАТО за загибель пакистанських вояків

Кореспондент Reuters у Карачі спостерігав сцену, коли молода людина, учасник демонстрації протесту біля американського дипломатичного представництва, забрався на стіну цього добре укріпленого комплексу і повісив на колючий дріт прапор Пакистану. Люди навколо в цей час скандували антиамериканські та антинатовські гасла. Населення налаштоване рішуче - люди вимагають негайно припинити всякі зв'язки зі США і Альянсом.

Не менш гнівно налаштоване армійське керівництво: воно заявило, що натовські військові "навмисне" розбомбили пакистанських військових. Генерали і без того звинувачують владу країни - президента Асіфа Алі Зардарі і прем'єра Юсуфа Гілані Резу - в надмірній орієнтації на США. Критика посилилася після американської таємної операції в Абботабаді, коли було вбито Усаму бін Ладена. Військові тоді заявили, що Вашингтон зазіхнув на пакистанський суверенітет.

Суботній же помилковий удар по пакистанському блокпосту став одним з найбільш серйозних провалів за всі десять років антитерористичної операції США і їхніх союзників в сусідньому Афганістані. Нині йдеться вже навіть не про перегляд відносин, а мало не про повний розрив.

Перших відповідних заходів Ісламабад ужив відразу ж після інциденту - повністю перекрив транзитний коридор, через який здійснюється постачання військ НАТО в Афганістані. Крім того, пакистанці зажадали, щоб американці протягом 15 діб покинули авіабазу "Шамсі" в провінції Белуджистан. Обидва рішення створюють серйозні труднощі для сил США і НАТО: пакистанський транзитний коридор - найкоротший і найзручніший шлях постачання військ, а авіабазу "Шамсі" ЦРУ використовує для запуску безпілотників, що діють проти талібів і "Аль-Каїди".

Сьогодні міністр внутрішніх справ Пакистану Рехман Малік заявив, що транспортні коридори на заході і північному заході країни закриті "остаточно і назавжди" а не тимчасово, передає ИТАР-ТАСС. У свою чергу пакистанські постачальники пального для військ НАТО в Афганістані заявили, що після удару по блокпосту не мають наміру будь-коли найближчим часом відновлювати поставки. Вони будуть готові переглянути своє рішення, тільки якщо уряд і військове командування в Ісламабаді погодяться прийняти вибачення Астальянсу.

Разом з тим намічений розрив між США і Пакистаном може зіграти на руку Росії, через яку проходить другий транзитний коридор до Афганістану. Тепер його роль може істотно підвищитися, а у Росії і двох інших республік - Узбекистану і Киргизстану - з'явиться додатковий важіль політичного тиску. США і до цього нерідко доводилося вести жорсткий політичний торг, погоджуючись на різні поступки Москві, Ташкенту або Бішкеку. Тепер же американці можуть опинитися в ще менш вигідному становищі, хоча сам по собі цей альтернативний транзитний коридор незрівнянно більш довгий і вимагає нескінченних погоджень, окремих процедур для військових і невійськових вантажів.

Військові аналітики сходяться на думці, що в найближчому майбутньому північний коридор не зможе повною мірою замінити південний. Тобто, рано чи пізно американцям доведеться йти на уклін до пакистанського керівництва. Поки ж що Ісламабад демонструє дуже радикальний настрій, передає "Інтерфакс".

Військові також відкинули версію Альянсу про те, що вдарити з повітря було вирішено після обстрілу сил НАТО в цьому районі. "Це брехня. Вони вигадують для себе виправдання", - відрізав представник командування генерал Атхар Аббас. Він підкреслив, що ніяких втрат, які могли б підтвердити версію обстрілу, в Альянсу в той день не було.

Зазначимо, НАТО визнала, що її вертольоти несуть відповідальність за удар по двох контрольно-пропускних пунктах. Але військові в Ісламабаді не приймають вибачення Альянсу за загибель пакистанських військових.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 871 | Додав: abel | Теги: США, Пакистан, НАТО
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ