Ср, 2024-04-24, 00:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2010 » Вересень » 17 » Розслідування Справи Гонгадзе продовжили: під відповідальність Кузьміна
14:57
Розслідування Справи Гонгадзе продовжили: під відповідальність Кузьміна
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  Заступник генпрокурора Ренат Кузьмін продовжив термін слідства у справі Олексія Пукача до 14 грудня, повідомляє "Українська правда" з посиланням на поінформовані джерела.

Водночас до суду передано подання про продовження терміну затримання Пукача теж до 14 грудня.

За словами джерела, Кузьмін напередодні отримав письмове доручення від генпрокурора Олександра Медведька взяти участь у програмі Савіка Шустера та представити офіційну версію слідства. Як зазначив співрозмовник, Кузьмін відмовився виконувати доручення генпрокурора.

За словами джерела, перед Кузьміним поставили вибір - або підтвердити офіційну версію Генпрокуратури про те, що єдиним замовником вбивства Гонгадзе був Юрій Кравченко, або взяти на себе відповідальність та продовжити слідство у справі.

Термін утримання під вартою Пукача слід продовжити до завершення ознайомлення сторін з матеріалами справи, повідомили "Інтерфакс-Україна" джерела в Генпрокуратурі. Співбесідник агентства пояснив, що в справі Пукача завершено слідчі дії, але саме слідство, яке охоплює і процес ознайомлення з матеріалами справи, ще триває.

У Генеральній прокуратурі сподіваються, що до середини грудня сторони ознайомляться з матеріалами, відповідно, завершиться слідство, і справу буде направлено до суду.

14 вересня прес-служба Генпрокуратури заявила, що досудове слідство у кримінальній справі про звинувачення колишнього генерала міліції Пукача у вбивстві журналіста Гонгадзе завершується. За даними ГПУ, слідством встановлено, що єдиним замовником цього злочину був покійний глава МВС Юрій Кравченко.

Луценко: під час процесу статус Литвина може змінитися

Екс-голова МВС Юрій Луценко впевнений, що його попередник Юрій Кравченко якщо й давав вказівку знищити Георгія Гонгадзе, то лише за дорученням "згори". Про це він сказав в інтерв'ю "Газеті по-київськи", коментуючи заяву Генпрокуратури про те, що покійний Кравченко був єдиним замовником убивства Гонгадзе.

"Я не вірю, що Кравченко ні з того, ні з сього міг замовити вбити журналіста. Відомо, що Гонгадзе ніколи не перетинався з ним і навіть не писав на тему міліції. У Кравченка не було ні професійного, ні особистого мотиву вбивати Гонгадзе", - заявив Луценко. "Очевидно, що якщо Кравченко й давав вказівку на знищення журналіста, як про це каже Пукач, то він лише виконував доручення згори", - упевнений він.

За словами Луценка, який свого часу спілкувався з Гонгадзе як редактор "Граней", є дві версії. "Одна проста - та, котру викладає Пукач. За нею, віддав наказ Кравченко, але тоді не встановлено, хто давав вказівки Кравченку? Якщо її розвинути, швидше за все, це президент Кучма", - сказав екс-очільник МВС.

"Друга версія - злочинні накази Пукач отримав від Юрія Дагаєва (колишній голова ДУС, помер у 2003 році), Едуарда Фере (керівник апарату МВС, помер у 2008 році після 6 років, проведених у комі) або інших людей, які були наближені до Кучми. Приміром, керівника його Адміністрації (Литвина)", - додав він.

За словами Луценка, "якщо Пукачу поставили завдання вигородити Кучму, тоді незрозуміло, чому він розповів про зустріч із Литвином у кабінеті Кравченка". "Якби він, навпаки, хотів підкреслити іншу версію - про вказівки за спиною Кравченка (від оточення Кучми), тоді незрозуміло, чому він прямо вказує на Кравченка. У кожному разі озвучена версія Генпрокуратури - дуже неправдоподібна", - заявив Луценко.

"Розслідування дало неправдоподібну версію. У Кравченка на вбивство не було жодних мотивів. Тепер стоїть питання - що буде говорити Пукач на судовому слідстві. Віддуватися за всіх йому немає сенсу", - упевнений він. На думку Луценка, оскільки Пукачу загрожує довічне ув'язнення і йому "втрачати вже нема чого", то "під час судового слідства він може дати радикально нові свідчення, які можуть перевернути всю справу".

Він також не виключає, що статус Литвина на суді може змінитися: "Виходячи з матеріалів досудового слідства, які озвучувалися, Литвин - людина, яка щонайменше знала про злочин. Очевидно, на суді він буде серйозним свідком, і я не відкидаю, що його статус у процесі може змінитися", - сказав Луценко. "Влада буде захищати Кучму - безумовно, він її хрещений батько, і його взагалі вивели з процесу. Литвина теж поки що захищають, але тримають свідком, у підвішеному стані. Тут усе вже залежить від свідчень Пукача", - вважає він.

Валентина Теличенко вважає, що Кучму могли "підставити" зі стрічками Мельниченка

Адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко не відкидає, що вбивство Георгія Гонгадзе було операцією, організованою закордонними спецслужбами. Так вона прокоментувала "Телекритиці" відповідну заяву екс-президента Леоніда Кучми.

"Це версія, яка має бути ретельно досліджена. Це та сама версія, яку ми ще називаємо "вбивство під запис". Я цю версію не відкидаю вже кілька років. Але я поки що не побачила у матеріалах справи, тому не можу судити, наскільки ретельно її вивчали слідчі", - наголосила Теличенко.

Версія "вбивство під запис" полягає у тому, що після випадку з побиттям журналіста Олексія Подольського, записи розмов Леоніда Кучми з цього приводу були проаналізовані. Й у зв'язку з тим, що Кучма може говорити подібні фрази, його спровокували сказати щось подібне зі згадкою прізвища Гонгадзе. А після вбивства журналіста його слова мали б сприйматись як доказ причетності до злочину.

"На жаль, у 2000 році зловживання владою та службовими повноваженнями досягали тієї міри, що журналіста Подольського незаконно затримали, вивезли в ліс, побили й залишили там напризволяще працівники правоохоронних органів за вказівкою міністра внутрішніх справ. І це вже доведено у судовому порядку і не викликає жодних сумнівів", - зазначила Теличенко. "Не виключено, що така ситуація виявилася сприятливою передумовою для компрометації українського президента через убивство журналіста Георгія Гонгадзе - те, що в ЗМІ називають "вбивством під запис", - сказала вона.

Але при цьому Теличенко вважає, що поки не буде відповідного рішення суду, не можна відкидати і безпосередньої вказівкм на вбивство журналіста з Банкової чи від міністра внутрішніх справ. Саме тому на сьогодні, за її словами, надзвичайно важливо дослідити записи майора Мельниченка.

Також адвокат Мирослави Гонгадзе зазначила, що поки що не побачила у матеріалах справи прямих доказів того, що Кравченко був єдиним замовником цього вбивства: "Але попри те, що цих прямих доказів немає, я не вірю у щирість свідчень Пукача. Я вважаю, що він злочинець, який заслуговує на довічне ув'язнення".

Правозахисники США стурбовані розслідуванням

У зв'язку з десятими роковинами викрадення і вбивства журналіста Георгія Гонгадзе Гельсінська комісія США висловила стурбованість ходом розслідування справи і заявила про обмеження свободи ЗМІ в Україні, передає УНІАН.

Як повідомила комісія, її голова сенатор Бенджамін Кардін заявив: "Я стурбований, що через 10 років після зникнення Гонгадзе і через 5 років після Помаранчевої революції ми спостерігаємо згортання свободи преси в Україні". Зокрема, сенатор закликав президента Віктора Януковича розслідувати зникнення харківського журналіста Василя Климентьєва.

Водночас співголова комісії, конгресмен Елсі Гастінгс наполягає на притягненні до відповідальності замовників вбивства Гонгадзе. "Хоча трьох убивць Гонгадзе засуджено, ми чекаємо дня, коли всіх замовників цього злочину притягатимуть до відповідальності", - сказав він.

За словами Гастінгса, хоча українці можуть гордитися прогресом у демократичному розвитку, останнім часом згортанням свободи преси і свободи зборів, залякуванням журналістів, науковців, лідерів громадських організацій працівниками СБУ ставить під питання дотримання стандартів ОБСЄ.

Напередодні Міжнародна федерація журналістів, Британська спілка журналістів, Фундація Гонгадзе та Інститут масової інформації закликали українську владу поновити розслідування справи задля встановлення замовників убивства журналіста Георгія Гонгадзе. А Міжнародна організація "Репортери без кордонів" висловила подив тим, що слідство не встановило мотивів, з яких колишній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко доручив убити Гонгадзе.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1073 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ