Чт, 2024-04-25, 17:11


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Вересень » 28 » Саакашвілі знову проштрафився, але Захід його не розлюбив - InoPressa
15:36
Саакашвілі знову проштрафився, але Захід його не розлюбив - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/
Безумовно, уряд Грузії відповідальний за свої невдачі і те, що у в'язницях зберігаються "тортури радянської епохи", пише, наприклад, Бернар Кушнер, проте "Європа не може залишити без підтримки молоду грузинську демократію". ЗМІ застерігають, що можливі заворушення після виборів "дадуть баламутам сприятливу нагоду, щоб дестабілізувати ситуацію в країні". Інвестори схиляються радше до Саакашвілі.

Прозахідний уряд грузинського президента Михайла Саакашвілі зіткнувся з найбільшою передвиборчою загрозою з моменту приходу до влади на хвилі Революції троянд, пише The Wall Street Journal. Правляча партія Саакашвілі була впевнена, що отримає більшість на парламентських виборах, які пройдуть у понеділок, але популярність "Єдиного національного руху" (ЄНР) минулого тижня підірвав скандал у пенітенціарній системі, спровокований відеосвідченнями про знущання з ув'язнених.

За словами аналітиків, рейтинги опозиційної коаліції "Грузинська мрія" були невеликі перед виборами, але підвищилися на хвилі тюремного скандалу, мовиться в статті. Уряд, у свою чергу, став показувати кадри, що компрометують опозицію, почалася "війна компроматів".

"Опозиція не каже, що вона сама хоче зробити для країни, але робить так, щоб влада виглядала погано, і це серйозний удар по провладній партії", - сказав Олександр Ронделі, грузинський політолог.

Виступаючи на Генасамблеї ООН цього тижня, Саакашвілі висловив обурення з приводу критики Москвою тюремних знущань, сказавши, що Росії "діла немає" до них, вона хоче лиш одного - "стерти Грузію з карти світу, бо, якщо Грузія виживе, це буде поганим прикладом "для інших колишніх радянських республік, переказує видання.

Позиції партії Саакашвілі похитнулися після того, як телеканали показали кадри знущань з ув'язнених, зазначає Time. Чи стануть вуличні протести поштовхом до перемоги на виборах Бідзіни Іванішвілі - найсерйознішого противника партії влади?

25 вересня президент Саакашвілі, виступаючи на сесії Генасамблеї ООН, згадав про "тюремний скандал". Керівництво країни негайно вжило заходів, і це прикмета сильної і дієздатної демократії, заявив Саакашвілі. Але в Грузії все більше громадян не вірить обіцянкам Саакашвілі забезпечити прозорість і відповідальність чиновників перед суспільством. Тисячі студентів, політичних активістів і просто невдоволених протестують на вулицях проти знущань з ув'язнених і проти уряду.

"Наш президент брехун, і ми не повинні давати цьому уряду нових шансів", - сказав кореспонденту 31-річний Давид Киркитадзе. Саме на новий шанс сподівається уряд на парламентських виборах 1 жовтня, зазначається в статті, але грузинська опозиція - коаліція "Грузинська мрія" на чолі з найбагатшим жителем Грузії Бідзіною Іванішвілі - сильна як ніколи.

Для США Грузія - ключовий союзник в регіоні через її погані відносини з Росією і орієнтацію на капіталізм і демократію західного типу, однак після 9 років при владі демократичний статус Саакашвілі піддається сумніву, коментує автор.

Що таке "Грузинська мрія"? Її лідер, Іванішвілі, прийшов у політику несподівано. Сама коаліція - "вкрай строката компанія, тут і деякі з найкращих сил грузинської опозиції, і деякі сили, які ми навряд чи можемо асоціювати з західними ліберальними цінностями", сказав журналістці експерт з університету Джонса Хопкінса. І все ж коаліція розхитала політичну опору Саакашвілі.

Репутація "Грузинської мрії" не є незаплямованою, але факт той, що тюремний скандал послабив популярність правлячої партії. Бо багато грузинських демонстрантів взагалі перестали довіряти політикам, визнає автор.

"Не приділяєте уваги виборам у Грузії? Нарікайте на себе", - застерігає в Bloomberg Лоренс Шитс, директор програми Південного Кавказу в International Crisis Group. Автор закликає європейських і західних лідерів пильно стежити за розвитком подій у цій країні, що розташована поблизу "гарячих точок" типу Ірану та Іраку.

1 жовтня в Грузії пройдуть "найменш передбачувані вибори" за 20 років незалежності, йдеться в статті, і багато хто побоюється, що сторона, яка програє на парламентських виборах у Грузії, відмовиться визнати свою поразку. Можливі сутичкия, які переростуть у заворушення або "дадуть баламутам сприятливу нагоду, щоб дестабілізувати ситуацію в країні", як висловлюється автор.

Що робити закордонним лідерам? "Чітко роз'яснити грузинам, що будь-яка сторона, яка підбурює до насильства або яка вдається до підтасовок, буде засуджена міжнародним співтовариством і піддасться ізоляції", - радить Шитс. Нехай справу вирішує суд, в ідеалі під контролем міжнародних спостерігачів.

Тим часом і ЄНР, і "Грузинська мрія" звинувачують одне одного у спробах виграти вибори нечесними засобами, тон передвиборчої кампанії - "різкий, конфронтаційний", зазначає фахівець з питань регіону. Він радить обом сторонам пом'якшити риторику і задуматися, як управляти країною спільно, оскільки жодна партія вочевидь не отримає переважної більшості мандатів.

Грузії буде корисний більш плюралістичний парламент, вважає Шитс. Тому "жодна сторона не повинна перешкоджати скликанню нового складу парламенту - не можна ні підтасувати результати виборів в останню хвилину, ні провокувати насильство".

Боротьба за владу в Грузії непокоїть іноземних інвесторів, звертає увагу економічне видання Wirtschaftsblatt. Грузія показує високі темпи зростання і прагнення до реформ, однак населення і досі живе за межею бідності і в країні не припиняються протести, викликані скандальним відеозаписом з тортурами.

Себастьян Зауліх, аналітик австрійського банку OeKB, зазначає, що "протести у зв'язку з майбутніми виборами і невизначеність їхнього результату позначаються на інвестиційному кліматі не в кращий бік".

У разі перемоги на виборах партії Михайла Саакашвілі майбутня економічна політика прозахідного "Єдиного національного руху", що активно проводив реформи, експерту досить ясна. Він не виключає, що після закінчення президентського терміну Саакашвілі продовжить керувати країною з крісла прем'єра чи з-за спини свого ставленика.

Однак ситуація з бідністю грає на руку головному конкурентові президента, мільярдерові Бідзіні Іванішвілі, йдеться в статті, адже основні кошти зосереджені в столиці, і рівень безробіття і невдоволення нинішньою системою на решті території ще й тепер високий.

"З погляду інвесторів, перемога Саакашвілі була б меншим злом для Грузії, - вважає Зауліх. - Принаймні в минулому він сприяв стабільності. Перемога опозиції змусить по-новому оцінити ситуацію".

Переклад InoPressa


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1221 | Додав: adminA | Теги: СААКАШВІЛІ, InoPressa
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ