Чт, 2024-04-25, 01:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Травень » 25 » Савченко повернулася до України. ВІДЕО
16:15
Савченко повернулася до України. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  Президентський літак з українською льотчицею, народним депутатом Надією Савченко на борту вже приземлився в столичному аеропорту "Бориспіль". Президент України Петро Порошенко привітав Надію з поверненням в Україну.

"Наша Надя вже на українській землі. Радий привітати її з поверненням! Вітаю українців і весь світ з нашою перемогою!", - написав у середу 25 травня глава держави на своїй сторінці в Facebook.

Порошенко підкреслив, що боротьба за звільнення всіх українських заручників триває.

"Спасибі всім у світі, хто допомагав мені в цій сьогоднішній перемозі. Довгі 709 днів полону нарешті закінчилися", - наголосив Порошенко.

Надія Савченко в своїй емоційній заяві для представників ЗМІ попросила вибачення у всіх матерів, чиї діти не повернулися з АТО або досі залишаються в неволі.

"Я на волі! Я хочу попросити вибачення у тих матерів, діти яких не повернулися з АТО, а я ще досі жива. Я хочу попросити вибачення у всіх матерів, діти яких сидять у неволі. Я хочу вам сказати: я не поверну мертвих, але завжди готова покласти своє життя на полі бою за Україну. Я зроблю все можливе, щоб кожна дитина, яка сидить зараз у неволі, була на волі!" - заявила вона в аеропорту "Бориспіль" після повернення з російського полону.

Савченко подякувала всім за боротьбу за неї.

"Дуже дякую всім людям за те, що ви боролися за мене і за кожного", - сказала Савченко.

Вона додала, що дякує тим, хто бажав їй добра, адже завдяки цьому вона вижила, а також тим, хто бажав їй зла, адже "назло вам я вижила", заявила Надія.

"І хочу сказати дякую тим, хто був байдужий. Дякую, що не заважали", - додала льотчиця.

Савченко також заявила, що їде в Адміністрацію президента, де відбудеться її прес-конференція. Звертаючись до представників ЗМІ, вона сказала: "Повірте, я відповім на всі ваші запитання. На найпаскудніші ваші запитання, на найкращі ваші запитання. Повірте, я нічого не боюся".

"Спільними зусиллями звільнили Надію, звільнимо й інших наших громадян із російського полону. Хештег #FreeSavchenko скасовано. Місію виконано", - йдеться у повідомленні голови МЗС України Павла Клімкіна на Twitter у середу, 25 травня.

За словами першого заступника голови Верховної Ради Ірини Геращенко, операція щодо обміну Савченко могла зірватися.

"Слава Богу, Надя на свободі. За дорученням президента ми зі Святославом Цеголком сьогодні о 6-й ранку були вже в дорозі - в аеропорт, потім літаком до Ростова. Емоційно важкий день. Найбільше, чого ми боялися, – що операція, яка планувалася кілька останніх тижнів, зірветься.... Навіть вже в аеропорту в Ростові, коли чекали на борту літака конвой, що віз Надію. Ми боялися можливого зриву операції. в тому числі через передчасний витік інформації. І коли в російських ЗМІ з'явилися певні чутки - ми пережили реальний стрес. Слава Богу, все позаду. Пізніше я напишу про всі деталі цього детективного дня. І дякую ЗМІ за їхню безумовну підтримку висвітлення справи Надії Савченко, їхній внесок в її звільнення. Ми дійсно не могли сказати жодної деталі раніше, бо була велика ймовірність зриву операції... А свобода Надії вартує в тисячі разів більше, аніж, можливо, передчасний анонс. Дякую вам за розуміння, дорогі колеги і друзі. Працюємо далі", - написала Геращенко у своєму Facebook.

Указ про помилування російських спецназівців Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва в середу 25 травня вдень оприлюднено на офіційному сайті президента України Петра Порошенка. Відповідний указ №221/2016 "Про помилування засуджених" датовано 24 травня. Указ набирає чинності з дня його підписання.

"Розглянувши клопотання про помилування осіб, засуджених судами України, пропозиції Комісії у питаннях помилування та інші обставини, відповідно до пункту 27 статті 106 Конституції України постановляю помилувати:

1. Александрова Олександра Анатолійовича, 1987 року народження, засудженого вироком Голосіївського районного суду м.Києва від 18 квітня 2016 року, – звільнити від подальшого відбування основного та додаткового покарань.

2. Єрофєєва Євгена Володимировича, 1985 року народження, засудженого вироком Голосіївського районного суду м.Києва від 18 квітня 2016 року, – звільнити від подальшого відбування основного та додаткового покарань."

Як заявив прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков, голова російської держави підписав указ про помилування Савченко, передає російський "Интерфакс". Також, за словами Пєскова, про помилування українки просили родичі загиблих журналістів ВДТРК, додає ТАСС.

На офіційному сайті Кремля опубліковано указ президента РФ про помилування Надії Савченко. Указ датовано 25 травня.

"Помилувати засуджену Савченко Надію Вікторівну, яка народилася 11 травня 1981 року в Києві, звільнивши її від подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі. Указ набирає чинності з дня його підписання", - йдеться в документі.

Як повідомлялося, остаточна домовленість про обмін української льотчиці Надії Савченко на російських ГРУшники Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова була досягнута в ході вчорашніх (24 травня) нічних телефонних переговорів у "нормандському форматі". У бесіді брали участь лідери України, Німеччини, Франції та РФ.

Зустрічати Савченко в міжнародний аеропорт "Бориспіль" у середу, 25 травня, приїхали її мама і сестра, глава держави Петро Порошенко, група народних депутатів, серед яких Юлія Тимошенко, Ігор Луценко, Олександра Кужель, величезна кількість представників ЗМІ, а також багато сотень українців.

За словами адвоката російського ГРУшника Євгена Єрофєєва Оксани Соколовської, ГРУшників було помилувано. "Без помилування їх ніхто б з території України не випустив, це ж очевидно", - сказала адвокат. На питання щодо обміну Савченко, вона сказала, що стосовно Надії "відбулася така ж сама процедура".

Наголосимо, що Савченко заборонила своїм адвокатам подавати прохання про помилування.

Сьогодні, 25 травня, літак з російськими спецназівцями Єрофеєвим і Александровим вже приземлився в московському аеропорту "Внуково". Про це свідчать дані сайту Flightradar.

Військовослужбовець Повітряних сил ЗС України Савченко брала участь у подіях на сході України у складі українського добровольчого батальйону "Айдар": допомагала бійцям батальйону, виносила з поля бою поранених. У червні потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" у Луганській області. 8 липня стало відомо, що її тримають у Воронезькому СІЗО в РФ.

У РФ її звинуватили в пособництві вбивству російських журналістів і незаконному перетині кордону. Сама Савченко заперечує звинувачення, заявляючи, що була викрадена з України.

22 березня 2016 року Донецький міський суд Ростовської області визнав Савченко винною у вбивстві російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина групою осіб за попередньої змови за мотивами ненависті й ворожнечі та засудив її до 22 років колонії загального режиму. Суд також визнав її винною в замаху на вбивство і в незаконному перетині кордону РФ. Вирок набув чинності 5 квітня, наступного дня Савченко почала сухе голодування, вимагаючи свого негайного повернення на Батьківщину.

Військовослужбовці Головного розвідувального управління Євген Єрофеєв і Олександр Александров були затримані українськими військовими 16 травня 2015 року в районі луганського міста Щастя під час спроби захопити стратегічний міст. Під час бойового зіткнення було застрелено військовослужбовця Збройних сил України.

18 квітня 2016 року суд у Києві засудив обох росіян до 14 років позбавлення волі кожного за звинуваченням у веденні агресивної війни та тероризмі.

24 квітня Порошенко заявив, що домовився з президентом РФ Володимиром Путіним про алгоритми й терміни звільнення Савченко.

29 квітня стало відомо, що Савченко заповнила всі документи на екстрадицію.

18 травня міністр юстиції РФ Олександр Коновалов заявив, що документи про передачу Україні Савченко надійшли до Мін'юсту Росії.

22 березня президент Петро Порошенко заявив, що Україна готова обміняти Александрова і Єрофеєва на депутата Верховної Ради Надію Савченко (фракція "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина").

    

    

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1507 | Додав: adminA | Теги: Україна, Савченко, Повернення
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ