Чт, 2024-05-02, 14:20


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Березень » 2 » Сербію офіційно погодилися взяти в Євросоюз
10:47
Сербію офіційно погодилися взяти в Євросоюз
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Саміт ЄС надав Сербії офіційний статус кандидата на вступ до ЄС. Про це заявив переобраний на другий термін президент Європейської Ради (ЄР) Герман ван Ромпей. "Європейська Рада надала Сербії статус країни-кандидата в Євросоюз", - сказав він.

Сербія стала останньою з-поміж балканських держав, яка отримала статус офіційного кандидата на вступ у Євросоюз. Тепер має бути запущений процес переговорів про прийом, які можуть бути проведені за три-п'ять років, передає ИТАР-ТАСС.

Раніше в четвер, 1 березня, стало відомо, що останні заперечення проти цього рішення зняла Румунія. Бухарест наполягав на посиленні захисту прав румунської меншини в Сербії.

Насправді вимоги Бухаресту стосувалися зовсім не Белграда, а своїх партнерів по ЄС, - використовуючи сербську тему, президент Траян Бесеску намагався виторгувати у колег по ЄС прискорення процедури прийому Румунії в шенгенський простір. Проте цей розрахунок не виправдався: питання про вступ Болгарії і Румунії в шенгенський простір саміт ЄС переніс на осінь.

24 лютого на переговорах у Брюсселі між Белградом і Приштиною було досягнуто угод про регіональну співпрацю і спільний контроль на пропускних пунктах.

Белград також пішов на визнання за Приштиною права самостійно виступати на регіональних форумах. Саме такого формулювання вимагав від Сербії Євросоюз, щоб почати офіційний процес прийому цієї країни.

Власне, з погляду ЄС, Сербія - не остання країна Балкан, досі не залучена в процес євроінтеграції. Останньою такою " країною" якраз має стати край Косово, незалежність якого визнали 22 з 27 країн Євросоюзу.

Через неповне визнання цієї самопроголошеної республіки країнами ЄС, а також невизнання Косова з боку Белграда, процес прийом краю до ЄС вельми ускладнився.

Вимога до Белграда визнати право Приштини самостійно виступати на регіональних форумах йде саме в цьому напрямі - адже ЄС є регіональною міжнародною організацією.

Зазначимо, що на відміну від інших країн, що входили до Югославії та прагнуть увійти до ЄС, саме до Сербії Євросоюз висуває найсуворіші вимоги. Зокрема, Брюссель наполягав на видачі Гаазькому трибуналу всіх сербів, звинувачених у військових злочинах під час балканських воєн у 1990-ті роки.

Белград ці вимоги виконав, з-поміж останніх передавши трибуналу колишніх начальника Генштабу Збройних сил Республіки Сербської Ратка Младича і президента республіки Сербська Країна Горана Хаджича.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 967 | Додав: admin | Теги: Євросоюз, саміт ЄС, Сербська Країна
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ