Сб, 2024-04-20, 15:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2022 » Липень » 9 » Що відбувається усередині торнадо
00:29
Що відбувається усередині торнадо
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

торнадо смерч Усі ми знаємо про загадковий атмосферний вихор торнадо. Він одночасно вражає та неймовірно жахає. Але як він виглядає усередині? Розповіли дослідники, пише The Grunge.

Уявімо, що вас захопило торнадо. Ви не зможете залишатися всередині вихору дуже довго, оскільки вітер скине вас назад на землю. При цьому через уламки ви отримаєте безліч травм. Але що б ви нюхали, почули і побачили, якби вас забрало в торнадо?

За словами мисливця за штормами Тіма Самараса, торнадо пахне дуже приємно. Самарас каже, що ті, хто пережив циклони, часто повідомляють про приємний запах свіжоскошеної трави, водоспадів чи сирої землі після шторму. У цьому є логіка, якщо подумати, що "переварив" циклон. А ось торнадо, що "жують" уламки будинку, пахнуть менш приємно, ніж весняні лілії, наприклад, природним газом або сіркою.

За свою кар'єру мисливця за штормами Самарас зіткнувся з багатьма торнадами.

"Бути поряд із торнадо — це щось неймовірне. Потік вітру, що відбувається в торнадо, справді видає звуки. Якщо торнадо у відкритому полі, він звучить як водоспад. Якщо в населеному пункті, він стає більш громоподібним", — пояснив Самарас.

Усередині торнадо також можна чути звук апокаліптичного гудіння, биття або люто-вібрувальний гул.

Подолавши сильний запах сірки і почувши звук, схожий на рев товарного потяга, ви напевно будете приголомшені. Але що ви побачите в цьому жахливому місці?

Учені не зовсім упевнені. Візуальних спостережень зсередини торнадо немає, оскільки він створює надзвичайно сильні та небезпечні наземні умови. Якби ми розмістили камери на шляху торнадо, вони або були б пошкоджені сильним вітром та уламками, що кружляють, або засохли б від бруду і води, що зробило б їх нездатними робити будь-які корисні знімки.

Проте, експерти мають деякі ідеї про внутрішню структуру торнадо, отримані за допомогою інструментів, званих мобільними доплерівськими радіолокаторами. Фахівці здатні керувати цими складними інструментами поряд із торнадо, але зупинятися на безпечній відстані.

Так експерти дізналися, що в центрі торнадо часто є вільна зона або принаймні зона, вільна від дощу та сміття. Тут також дмуть дуже сильні вертикальні вітри, які іноді досить сильні, щоб здувати дорожнє покриття з доріг.

Цей вільний простір оточений кільцем сильного дощу й уламків, які зазвичай рухаються назовні, у бік від центру торнадо. Ділянки зливи, які знаходяться трохи далі від торнадо, зі свого боку, іноді спіралеподібно закручуються всередину до ділянки обертання, подібно до спіральних смуг, які простягаються назовні.

Учені також дізналися, що багато торнадо насправді не спускаються з хмари на землю. Скоріше вони утворюються на землі та швидко піднімаються вгору. Причому найчастіше менш ніж за хвилину.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 448 | Додав: admin | Теги: Смерч, торнадо
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ