Пн, 2024-04-29, 06:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2023 » Грудень » 12 » Щоб люди не губилися у космосі винайдено синтетичне внутрішнє вухо
00:23
Щоб люди не губилися у космосі винайдено синтетичне внутрішнє вухо
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Підтримувати рівновагу нашому тілу та визначати напрямок сили тяжіння допомагає найскладніший за будовою відділ органу слуху та рівноваги — внутрішнє вухо, яке зокрема складається з таких важливих компонентів як саккул і утрикул. Без їх впливу ми швидко губимося та дезорієнтуємося. Саме у космосі вся ця надтонка система починає виходити з ладу. Тут без науки та технологій не впораєшся.

Тож, щоб запобігти цій плутанині та допомогти астронавтам не губитися у космосі, науковці з Університету Брандейса створили синтетичне внутрішнє вухо, пише Discover Magazine.

Синтетичне внутрішнє вухо — що це за пристрій та як працює

На перший погляд, це звучить надто складно. Однак вчені запевняють, що їх технологія досить проста. Вона являє собою серію маленьких вібраційних пристроїв, які прикріплюються до шкіри та вібрують, щоб сигналізувати про своє положення в просторі. Фактично цей пристрій є механічним внутрішнім вухом.

Ранні дослідження показали, що пристрої дійсно допомагають. Але, щоб вони працювали ефективно, їх необхідно поєднувати з інтенсивним навчанням. Тоді користувачі зможуть автоматично слідувати вказівкам.

Під час експериментів в імітаційному середовищі невагомості виявилося, що розуміти та довіряти пристроям недостатньо, щоб подолати плутанину та дезорієнтацію.

"Довіра має бути на глибшому, майже субкогнітивному рівні. Щоб досягти цього, необхідне спеціальне навчання", — заявив дослідник з Університету Брандейса Вівекананд Панді Вімал.

Як вчені симулювали космічні прогулянки

Команда дослідників закріпила 30 різних предметів у багатоосьовому обертальному пристрої (MARS), який обертав стілець на двох осях, щоб імітувати вихід у відкритий космос.

Спочатку команда тримала машину вертикально, щоб піддослідні могли орієнтуватися на внутрішнє вухо. Надягаючи пов’язки на очі та слухаючи білий шум, суб’єкти оберталися в заздалегідь визначене "збалансоване" положення.

Потім вчені повернули людей на спину та наказали їм знову знайти збалансоване положення, слідуючи вказівкам вібраційних пристроїв. Якщо суб’єкти поверталися занадто далеко вбік, вони "розбивалися", і MARS перезавантажувався.

Пізніше віртуальні астронавти повідомили, що їм довелося боротися між оманливими сигналами від внутрішнього вуха та вхідними сигналами від пристроїв.

І все ж останнє, здавалося, допомогло. Контрольна група, яка пройшла лише навчання MARS, керувала більш нерівномірно та розбивалася у 2,5 рази частіше.

Які небезпеки довгих космічних місій

Попередні дослідження показали, що відповідні пристрої зменшують просторову дезорієнтацію у пілотів літаків і гелікоптерів, які іноді стають дезорієнтованими, попри те, що вони працюють відносно близько до Землі.

Вчені впевнені, що це саме може спіткати астронавтів під час довгих польотів у відкритому космосі.

"Довготривалий космічний політ спричинить багато фізіологічних і психологічних стресів, які зроблять астронавтів дуже чутливими до просторової дезорієнтації. Коли космонавт дезорієнтований, він більше не зможе покладатися на власні внутрішні датчики, від яких він залежав все своє життя", — пояснив Вімал.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 297 | Додав: admin | Теги: вухо, космос, внутрішнє
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ