Пт, 2024-03-29, 08:26


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Головна » 2013 » Лютий » 5 » Шведи налякані можливим вторгненням РФ: не протримаємося і тижня
12:12
Шведи налякані можливим вторгненням РФ: не протримаємося і тижня
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
 У Швеції розгорівся скандал через заяву верховного головнокомандувача Сверкера Йорансона, який в інтерв'ю газеті Svenska Dagbladet сказав, що в разі нападу зі сходу Швеція не вистоїть і тижня. При цьому Йорансон зазначив, що Швеції потрібна підтримка ззовні і натякнув на важливість вступу в НАТО.

"Ми ніколи не були озброєні так сильно, щоб самостійно протистояти Радянському Союзу чи Росії. Нам у будь-якому випадку знадобиться допомога ззовні - НАТО чи США. Але наші політики не допускають мілітаризації суспільства, щоб ми могли своїми силами відбити загрозу зі сходу", - заявив виданню Йорансон напередодні Нового року.

Задля переконливості Йорансон нагадав у розмові з журналістом події 2008 року - російсько-грузинську війну. За його словами, цей епізод показав, що переділ кордонів у Європі може відбутися за військовим сценарієм, тим більше що за президентства Володимира Путіна відбувається потужне переозброєння армії, пише Svenska Dagbladet.

Воєначальник також зазначив, що наразі не бачить реальної можливості нападу на Швецію.

Така заява генерала Йорансона шокувала шведську владу, пише "Коммерсантъ".

"Така інформація важлива для держав, налаштованих проти Швеції", - переконаний шеф Прокурорської палати у справах державної безпеки Томас Ліндстранд, який зажадав провести розслідування інциденту, адже Сверкер Йорансон міг послатися на закриті відомості Міноборони Швеції. Генерал міг своїм висловлюванням розголосити держтаємницю і завдати шкоди безпеці країни, лякають прокурори, які, до речі, не стали заперечувати твердження про те, що Росія для Швеції - "головний ворог".

Сенсаційне інтерв'ю головнокомандуючого було опубліковано під час палких суперечок з приводу можливості вступу Швеції в НАТО. І хоча міністр оборони Швеції Карін Енстрем нагадала, що вступ до НАТО "не стоїть на порядку денному", через кілька тижнів після визнання Йорансона в Швеції проходила конференція "Народ і оборона", на якій генсек НАТО Андерс Фоґ Расмуссен був почесним гостем.

Конференція в шведському Селені (Sälen) проходила на вищому рівні: обговорювати безпеку країни приїхав принц Даніель, зазначає The Local. Конференція з теми оборони тривала три дні, при цьому на другий день головною темою була можливість приєднання Швеції до НАТО. Тим часом у країні все більше прихильників вступу в Альянс: 29% шведів висловилося "за", супротивників виявилося 32% (роком раніше їх було 50%).

Після скандалу в Швеції про "примарну", за визначенням Йорансона, загрозу з боку Росії заговорили і у Фінляндії. Там підрахували, що в разі нападу зі сходу Фінляндія зможе захистити себе самотужки, але як довго, міністр оборони Карл Хаглунд не уточнив, повідомляє Delfi.

Голова парламентської комісії з держоборони Юссі Нійністе сказав, що розуміє обережність військових: "Фінляндія протримається значно довше, ніж Швеція, вже тому, що у нас міцна резервна армія. А у Швеції - лише контрактна чисельністю 50 тис. Своїми реформами Швеція вже давно послаблює свою здатність захищатися, наслідки цього лякають".

Заява про те, що Фінляндія нібито не простоїть проти Росії й кількох годин, Нійністе назвав "дивним сценарієм": "Напевно, більше ніхто не уявляє собі, що у Фінляндії виник би військовий конфлікт тільки з Росією. Це була б частина більшого конфлікту".

В Україні ситуація в оборонному секторі теж не на вищому рівні - нещодавно наша країна потрапила в список країн з найвищим рівнем корупції - цього разу в оборонному секторі.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 868 | Додав: adminA | Теги: Шведи, вторгнення РФ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ