Пт, 2024-03-29, 04:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Жовтень » 23 » Синдром стрільця з "Каравану": українці скуповують нелегальну зброю
12:17
Синдром стрільця з "Каравану": українці скуповують нелегальну зброю
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Через місяць після звірячого розстрілу охоронців у столичному ТЦ "Караван" в Україні з'являється все більше охочих озброїтися. Експерти кажуть, що нелегальної зброї у народу - мільйони, а міліція ловить продавців "на живця".

"Можливо, це збіг, але люди побачили, як все може статися в реальності, - і міліція не врятує. Охочих озброїтися більшає з кожним днем. Щоправда, вогнепальна зброя для більшості українців недоступна, її видають тільки силовикам. Травматику (стріляє гумовими кулями ) теж легально отримати непросто - такими пістолетами можуть володіти лише правоохоронці, нардепи, судді, прокурори і журналісти.

Тож українці озброюються в обхід закону, - сказав голова наглядової ради Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін. - За нашими даними, зараз близько 2 мільйонів одиниць зброї (газові, травматичні пістолети, мисливські рушниці та карабіни) - в легальному обороті, і близько 3,5 млн - у нелегальному. Найпопулярніша зброя після мисливської - травматика, вартістю від 3 до 5,5 тис грн за "ствол".

Згодні з Учайкіним і продавці зброї: "НС з травматики трапляються через день, а потім виявляється, що у стрільця або немає дозволу на зброю, або він липовий. Є й інший метод обійти закон - отримати потрібну ксиву".

У МВС кількість озброєних українців вважають перебільшеною.

"У країні легально володіють зброєю близько 640 тис громадян, з них травматикою - 130-140 тис осіб, - сказав речник МВС Володимир Поліщук. - Що стосується мільйонів одиниць нелегальної зброї - ці цифри явно перебільшені. Можливо, заявляючи про це, хтось хоче легалізації для вогнепальної".

Тим часом в соцмережах кілька українців з Київської та Дніпропетровської областей розмістили оголошення про те, що терміново куплять найбільш ходовий вогнепал - пістолети ПМ або ТТ. Інші, залишаючи e-mail, пропонують купити пістолети і "калаші".

Зателефонувавши одному з покупців і представившись продавцем, почули наступне:

"Якщо є обидва - куплю, головне, щоб до пістолета все було, повний комплект. Ціна в 4 тис грн влаштовує, але ще подумаю. Навіщо потрібні - говорити не прийнято".

Але, як розповіли нам легальні продавці зброї, багато хто з таких покупців - це оперативники, які чекають, що хтось із продавців-"чайників" засвітить або свій номер телефону, або сторіночку в соцмережах, щоб потім була можливість на нього вийти.

Джерела в МВС не заперечують, що таким чином працюють не тільки вони, а й спецслужби.

"Був навіть випадок, коли опери приїхали на зустріч, а "продавці" - це працівники спецслужби. Потиснули один одному руки, посміялися і роз'їхалися. А зброя на нелегальний ринок потрапляє або від вояк, що продалися, або від наших колег, або від "бандосів", - сказав нам один з оперативників.

Як повідомлялося, 26 вересня вдень охоронець ТРЦ "Караван", що на вул. Луговій в Києві, помітив, що один з відвідувачів у торговельному залі вкрав товар. Чоловікові запропонували пройти до кімнати охорони, де під час з'ясування ситуації він вихопив пістолета і відкрив вогонь. Убивши на місці трьох охоронців, а четвертого важко поранивши, зловмисник втік з місця злочину. Оболонський райвідділ столичної міліції порушив кримінальну справу. Орієнтування на злочинця були розіслані в Росію і Бєларусь. Розшук підозрюваного вбивці Ярослава Мазурка оголосив Інтерпол.

Зазначимо, що з 18 жовтня набув чинності новий закон про охоронну діяльність. Тепер охоронні фірми з ліцензією зможуть видавати своїм співробітникам вогнепальну зброю, наручники, кийки, газові балончики, також у них з'явиться право на використання службових собак і проведення допитів.

Раніше повідомлялося, що обіг нелегальної зброї в Україні становить близько 3 млн одиниць.

У 2010 році Верховна Рада схвалила за основу законопроект "Про обіг зброї невійськового призначення". Згідно з документом, громадяни з 18 років отримують можливість купувати спортивну і мисливську гладкоствольну вогнепальну зброю, а також газові пістолети і револьвери; з 21 року - нарізну спортивну та мисливську зброю, а також пістолети і револьвери травматичної дії. У профільному парламентському комітеті вважають, що такий закон не може бути ухвалений, оскільки призведе до зростання рівня злочинності.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1689 | Додав: adminA | Теги: Синдром стрільця з Каравану
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ