Пт, 2024-04-26, 23:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Липень » 17 » Сирійська опозиція пішла в наступ. Асад може застосувати хімзброю
12:52
Сирійська опозиція пішла в наступ. Асад може застосувати хімзброю
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Сирійські повстанці оголосили про початок повномасштабної військової операції під назвою "Вулкан Дамаска і землетруси Сирії" у відповідь на дії уряду президента Башара Асада, йдеться в заяві Вільної сирійської армії.

У ньому наголошується, що представники збройної опозиції почали проводити "атаки на всі пости сил безпеки в містах і за їхніми межами, вступати в сутички з військами і закликати їх до капітуляції".

Повстанці також закликали блокувати всі міжнародні траси, щоб перекрити маршрути постачання. У заяві мовиться, що розпочата операція є "першим стратегічним кроком до того, щоб привести Сирію в стан повної громадянської непокори".

Раніше повстанці заявили, що під їхнім контролем перебувають два квартали Дамаска - Мідан і Тадамон. При цьому один з місцевих активістів Абу Мусаб повідомив агентству АФП, що урядові війська намагаються захопити район Мідану, використовуючи гранатомети і важку техніку. Він зазначив, що нинішні сутички є "поворотним пунктом" у повстанні проти режиму Асада.

У свою чергу, сирійська влада заявила, що ніколи не здасть столицю країни, передає "Інтерфакс-Україна".

"Вам ніколи не вдасться отримати Дамаск", - промовляє заголовок близької до уряду газети "Аль-Ватан".

Про ситуацію в Дамаску надходить суперечлива інформація. Міжарабський телеканал "Аль-Арабійя" повідомляв, що звуки стрілянини було чути напередодні ввечері на площі Марджі в центрі міста, однак жителі столиці виклали в Інтернеті відеоролик, знятий на цій площі, - жодних свідчень про напруженість в цьому районі немає. Район був освітлений і абсолютно спокійний.

Разом з тим, офіційний представник держдепартаменту США Патрік Вентрелла визнав передчасність звинувачень на адресу сирійської влади у масовому вбивстві мирних жителів в сирійському селищі Тарамсех на минулому тижні, яку в різкій формі дала держсекретар США Хіларі Клінтон. За його словами, для правильної оцінки подій потрібно дочекатися остаточної доповіді від місії ООН зі спостереження в Сирії.

Зазначимо, збройне протистояння між противниками режиму Башара Асада та урядовими силами триває з березня минулого року. 30 червня на женевській конференції у справах Сирії було ухвалено рішення створити в країні перехідний керівний орган і чинити тиск на всі сторони конфлікту.

Проте представники сирійської опозиції відхилили пропозиції, не бажаючи сідати за стіл переговорів із президентом Асадом. Країни Заходу, передусім США, переконують Росію надати президентові Сирії Асаду політичний притулок.

"Злочинець" Асад може застосувати хімічну зброю, запевняє екс-посол

Високопоставлений сирійський політик, який перейшов на бік опозиції, сказав, що чинний у країні режим готовий застосувати хімічну зброю, якщо опиниться в безвихідному становищі.

Наваф Фарес, колишній посол Сирії в Іраку, заявив, що, згідно з непідтвердженою інформацією, така зброя, можливо, вже була використана.

Він також сказав, що вибухи бомб, що сталися в різних містах Сирії, були організовані представниками режиму спільно з бойовиками "Аль-Каїди", передає ВВС.

Тим часом у вівторок спецпредставник ООН і Ліги арабських держав Кофі Аннан має зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним для обговорення ситуації в Сирії.

Росія є головним союзникомсирійського уряду, і зустріч Аннана з Путіним відбувається на тлі вимог міжнародного співтовариства застосувати до режиму Башара Асада більш жорсткі заходи.

Сирія, де з березня минулого року почалося повстання населення, перебуває в стані громадянської війни, вважає Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

У п'ятницю закінчується мандат наглядової місії ООН, і для його продовження потрібна резолюція Ради Безпеки.

За словами Фареса, президент Башар Асад не віддасть владу мирно. Екс-посол вважає, що Асад буде триматися за владу до останнього, "якщо навіть йому доведеться пожертвувати заради цього всім народом Сирії".

Фарес є найбільш високопоставленим політиком, який залишив режим з моменту початку повстання проти президента Асада.

Колишній дипломат обіймав високі пости в правлячій партії "Баас", сирійських органах безпеки, а також був губернатором у різних провінціях Сирії.

Однак, як він сказав, сирійський уряд "обов'язково впаде".

"Я абсолютно впевнений, що цей уряд незабаром впаде. Я сподіваюся, що це відбудеться якомога швидше, щоб зменшити кількість жертв", - вважає Фарес.

Відомо, що Сирія володіє значними запасами хімічної зброї.

Останнім часом сусіди Сирії та провідні країни Заходу висловлювали побоювання з приводу збереження хімічної зброї в разі падіння режиму.

Відповідаючи на запитання, чи вважає він, що президент Асад може використовувати хімічну зброю проти опозиції, Фарес назвав його "викінченим злочинцем, який подібний до пораненого вовка".

"Є інформація, хоч і непідтверджена, що хімічна зброя була застосована в Хомсі", - сказав Фарес.

"Я впевнений, що якщо режим Башара Асада буде загнаний в кут,.. він скористається такою зброєю", - додав колишній дипломат.

Безпосередньо у Сирії не припиняється хвиля насильства, що докотилася до столиці Дамаска, де заколотники, на цей раз добре озброєні і краще організовані, протистоять силам безпеки та проурядовим збройним формуванням.

За словами очевидців, у столиці спостерігається найбільша концентрація підрозділів армії за всі 16 місяців повстання.

Активісти опозиції кажуть, що в столичний район МЗС, де тримають оборону заколотники, увійшли війська за підтримки бронетехніки.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 898 | Додав: admin | Теги: асад, Сирія, хімзброя, опозиція
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ