Чт, 2024-04-25, 11:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Березень » 15 » Сирійські повстанці перемагають. Асад йде на перемовини
11:18
Сирійські повстанці перемагають. Асад йде на перемовини
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Ситуація в Сирії, де конфлікт між державою і збройною опозицією триває вже близько двох років, поступово починає складатися на користь повстанців. І це навіть попри те, що військова інтервенція з боку інших країн на підтримку опозиціонерів дуже малоймовірна, передає РИА "Новости" з посиланням на щорічну доповідь "Військовий баланс - 2012", оприлюднений Міжнародним інститутом стратегічних досліджень.

Як сказано в доповіді, сирійський конфлікт, "постійно ускладнюючись" у своїх проявах, залишається однією з центральних проблем світової безпеки. На цей же рівень невдовзі можна буде поставити військову міць Китаю та інших азійських країн, що зростає.

Але в документі також сказано, що, незважаючи на деяку перевагу сирійських повстанців, у Сирії існує ймовірність потрапити в своєрідний політичний "пат", коли жодна зі сторін не зможе домогтися вирішальної переваги. Урядові сили можуть тактично переграти формування опозиції, якщо останні відмовляться від партизанської війни і спробують взяти під постійний контроль великі міста.

Ще одним фактором, який може завадити перемозі опозиції, експерти називають відсутність у неї сильного політичного і військового керівництва, що може вилитися в боротьбу всередині самої опозиції.

Що стосується глобального військового балансу сил і засобів, Міжнародний інститут зазначає, що в 2012 році вперше в історії військові витрати країн Азії перевищили в абсолютних обсягах військові витрати країн Європи.

Дослідники також особливо виділяють модернізацію китайської армії, на озброєння якої у вересні надійшов перший в історії країни авіаносець. Продовжує нарощувати свою військову міць і КНДР, яка, за оцінками експертів, має у своєму розпорядженні третій у світі арсенал хімічної зброї. Запасу ж плутонію, яким володіє Пхеньян, може вистачити для створення 12 ядерних боєголовок, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на Reuters.

ЗМІ з'ясували, хто очолить переговорну групу від Дамаска

Вперше за два роки війни в Сирії влада країни сформувала команду для переговорів з опозицією. Виданню "КоммерсантЪ-Украина" стало відомо, хто увійде в групу перемовників: прем'єр Сирії, перший віце-прем'єр і три міністри. Експерти розцінюють цей крок президента Башара Асада як "прогрес". Тим часом сирійська опозиція свою групу на переговори формувати не поспішає - вона сподівається домогтися силового повалення режиму і розраховує на постачання зброї Заходом.

Про те, що уряд Сирії сформував команду для початку політичного діалогу з опозицією, оголосив у середу, 13 березня, за підсумками зустрічі з міністрами закордонних справ та оборони Великої Британії глава МЗС РФ Сергій Лавров.

"КоммерсантЪ" з'ясував, хто увійде в групу перемовників від влади Сирії. Це прем'єр-міністр Ваель аль-Халкі, перший віце-прем'єр Кадрі Джаміль, міністр національного примирення Алі Хайдар, міністр інформації Омран Аз-Зоубі і державний міністр у справах Червоного Хреста Джозеф Свейд.

Віце-президент Фарук Шараа, якого експерти очікували побачити в цьому списку, в команду парламентерів не увійшов. "Це викликає подив, - заявила виданню керівник Центру Азії та Близького Сходу Російського інституту стратегічних досліджень Олена Супоніна. - Багато опозиціонери бачили саме його на чолі переговорної команди". Тепер же найбільш відомою фігурою в групі є Кадрі Джаміль. Тимчасом, як пояснила пані Супоніна, багато опозиціонерів не сприймають його як партнера з переговорів не тільки через його, на їхню думку, відданість президенту Асаду, а й через його тісний зв'язок з бізнесом.

Решта учасників групи маловідомі. "На це і робилася ставка - знайти людей, які не робили гучних заяв, - вважає експерт. - У даному випадку, що непомітніше, то краще, оскільки сирійська опозиція чітко назвала головну умову: не буде переговорів з людьми, чиї руки заплямовані кров'ю. Таку ж умову ставлять і багато зарубіжних посередників". За оцінкою співрозмовника "Коммерсанта", "в позиції керівництва Сирії намітився прогрес, досягнутий, зокрема, завдяки умовлянням з боку Москви".

Тим часом Національна коаліція сирійських опозиційних і революційних сил свою команду парламентерів формувати не поспішає, незважаючи на те, що її лідер Ахмед Муаз аль-Хатіб раніше заявив про готовність почати діалог з представниками влади. Імена перемовників від нього сподівалися почути у Вашингтоні і в Москві, яку він, за даними "Коммерсанта", повинен був відвідати 6 березня. Проте у результаті Ахмед Муаз аль-Хатіб ні до США, ні до Росії не поїхав. Дипломатичні джерела "Коммерсанта", знайомі з ходом переговорів, кажуть, що проти поїздок виступили радикально налаштовані елементи коаліції (їх обурило те, що США внесли найбільш боєздатне опозиційне угруповання - "Джабхат ан-Нусра" - до списку терористичних організацій), а також ключові спонсори опозиції - Катар і Саудівська Аравія (вони переконані, що Москва виступає адвокатом режиму Асада).

Вчора міжарабський телеканал "Аль-Арабія" з посиланням на джерела в коаліції повідомив, що аль-Хатіб може піти у відставку через розбіжності з оточенням. "Сирійська опозиція сильно роздроблена, єдиної позиції і програми у неї немає, а лідерство аль-Хатіба суто номінальне, - пояснила Олена Супоніна. - Останні тижні його сильно критикують радикально налаштовані опозиціонери, які не хочуть мирних переговорів, розраховують на військову перемогу і домагаються зброї і грошей від зовнішніх гравців".

Конфлікт між владою і збройною опозицією в Сирії не припиняється з березня 2011 року. За останніми даними ООН, за цей час у країні загинули близько 70 тисяч людей.

Опозиція, яку підтримують країни Заходу, вимагає відставки президента країни Башара Асада, тоді як влада заявляє, що в країні <а href="/world/20jun2011/asad.html">діють "збройні угруповання бойовиків, що інспіруються ззовні".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 911 | Додав: adminA | Теги: асад, перемовини, Сирійські повстанці
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ