Пт, 2024-04-26, 13:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Лютий » 9 » "Сирний ляпас" від РФ вдарив по найвразливішому місцю України
11:11
"Сирний ляпас" від РФ вдарив по найвразливішому місцю України
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Холдинг "Молочний альянс", один із найбільших виробників молочної продукції в Україні, з 9 лютого призупиняє виробництво сирів на Пирятинському сирзаводі через заборону Росією на постачання продукції підприємства, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми змушені з 9 лютого зупинити виробництво сиру на Пирятинському сирзаводі, відмовитися від значних обсягів молока, яке завод купував у господарств і населення. Водночас ми продовжуватимемо переговори (з "Росспоживнаглядом" - ред), намагаючись обопільно розв'язати незрозумілу для нас проблему", - йдеться в повідомленні холдингу в середу.

Як зазначає компанія, її керівництво сприйняло рішення "Росспоживнагляду" заборонити ввезення на територію РФ та реалізації там сирів Пирятинського сирзаводу з "тривогою, нерозумінням та сподіванням, що ця ситуація все ж зміниться на краще".

"Молочний альянс" ще раз наголошує, що Пирятинський сирзавод не виробляв, не виробляє і не планує виробляти сирний продукт.

"Ми навіть не маємо на підприємстві обладнання, за допомогою якого можна було б вносити рослинні жири в суміш для варіння сиру", - наголошується в повідомленні.

Компанія нагадує, що завод перевіряли численні комісії України та Росії, і холдинг готовий пройти повторні перевірки в будь-який момент. При цьому "Молочний альянс" зазначає, що, оскільки служби "Росспоживнагляду" не довіряють результатам аналізів українських лабораторій, компанія звернулася з проханням до тих партнерів, які реалізують пирятинські сири в РФ, здати наявні в них зразки на експертизу до незалежних російських лабораторій.

"Аналізи підтвердили, що вся продукція відповідає вимогам російського техрегламенту", - наголошує компанія.

Холдинг також зазначає, що рішення "Росспоживнагляду" безумовно завдало компанії "значного фінансового збитку, вдарило по іміджу чесного виробника", однак це також негативно впливає на внутрішній ринок.

"Закрито для експорту три найбільші сироварні підприємства України, які разом становлять половину українського експорту до Росії. Українському ринку такі обсяги сирів не потрібні", - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося з посиланням на голову "Росспоживнагляду" Геннадія Онищенка, днями він підписав документи про вилучення з продажу в Росії та зупинення ввезення до РФ сирної продукції трьох українських виробників: ПП "Прометей" (Чернігівська обл.), АТ "Пирятинський сирзавод" і ТОВ "Гадячсир" (обидва - Полтавська обл.)".

Голова Держветслужби України Іван Бісюк заявив, що ще не отримував офіційних документів, які стосуються заборони. А в асоціації "Укрмолпром" уточнили: їм ще не надходили від виробників сигнали про те, що сирну продукцію зупиняють на кордоні.

"Молочний Альянс" створено в червні 2006 року як холдингову компанію зі статутним капіталом 23,5 млн грн і балансом, на 99,9% складається з довгострокових фінансових інвестицій.

"Молочний Альянс" об'єднує Пирятинський сирзавод, Баштанський сирзавод, Яготинський маслозавод, Городенківський, Тростянецький, Новоархангельський і Згурівський сирзаводи, Золотоніський маслоробний комбінат, "Варвамаслосирзавод", а також збутові підприємства "Еталонмолпродукт" і торговий дім "Еталон".

Підприємства холдингу виробляють молочну продукцію під ТМ "Молочний шлях", "Славія", "Здорово", "Яготинське".

Нагадаємо, що раніше Онищенко вже заявляв, що російська санітарна служба, можливо, буде змушена піти на обмеження завезення з України аграрної продукції.

Українські виробники були здивовані заявою голови "Росспоживнагляду" та назвали звинувачення безпідставними.

Крім того, Національна асоціація молочників України "Укрмолпром" поширила заяву, в якій висловила "категоричний протест" проти заяв глави "Росспоживнагляду" Геннадія Онищенка про те, що українські сири містять пальмову олію.

Пізніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що упевнений у якості українських сирів і вважає, що в разі обмеження Росією доступу українських сирів на свій ринок постраждають насамперед росіяни.

23 січня сайт "Росспоживнагляду" повідомив, що російська санітарна служба дійшла висновку про те, що українські виробники сиру порушують права російських споживачів, надаючи недостовірну інформацію про склад продукції.

"Росспоживнагляд" провів вибіркове дослідження зразків сирів, котрі є на російському ринку.

Експерти вважають, що"сирна війна" б'є в слабке місце

Експерти вважають заборону на постачання українського сиру до Росії прямим наслідком охолодження українсько-російських відносин. Про це повідомила на прес-конференції в Києві начальник аналітичного відділу консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник.

"На нашу думку, вся ця "сирна війна" є прямим наслідком політики і охолодження українсько-російських взаємин. Росія таким чином намагається залучити Україну до вступу до Митного союзу й, відповідно, пом'якшити українську позицію щодо газотранспортної системи", - сказала Колесник.

За її словами, підтвердженням того, що ця заборона має суто політичний характер, є те, що Росія не надала ніяких доказів про порушення українських виробників, а ті факти, які згадувалися російською стороною, стосуються продукції підприємств, які вже тривалий час не постачають своєї продукції до Росії або взагалі припинили виробництво цієї продукції, передає УНІАН.

За даними Колесник, при загальному обсязі виробництва сира в Україні в 179 тис тонн експорт сиру становить 80 тис тонн, із них 85% експорту здійснюється до Росії.

Колесник підкреслила, що Росія б'є по найуразливішій галузі України.

При цьому, на думку експерта асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Тараса Гагалюка, введення заборони негативно позначиться на молочній галузі України.

"При загальному обсязі експорту на 360 млн дол у 2011 році, близько 100-150 млн дол можуть становити втрати для України. Для держави це втрата валютних надходжень, для внутрішнього ринку це зниження цін, що може позначитися не лише на виробниках сира, а й на виробниках молока", - сказав Гагалюк.

За його словами, закупівельні ціни на молоко, яке купувалося для виробництва сирів, впадуть на третину.

"Для господарств населення, які здають молоко на переробку, ціна може впасти до 30%", - сказав Гагалюк, зазначивши, що на сьогодні в середньому закупівельні ціни на молоко від населення становлять 2,6 грн за літр.

У свою чергу, Колесник зазначила, що зниження цін на сири на внутрішньому ринку України буде короткочасним, поки виробники реалізовуватимуть сир, який знаходиться на складах, і був вироблений для експорту до Росії.

"Поки ці запаси реалізовуватимуться, ціна буде низькою, а після цього товаровиробники, швидше за все, будуть вимушені скорочувати виробництво. Тому ціна зросте, але це не врятує аграріїв, тому що зниження закупівельних цін на молоко накладеться на сезонне зниження", - сказала вона.

Вона порадила українським виробникам звернутися до арбітражного суду в Стокгольмі з тим, щоб відстояти свою правоту й захистити свої інтереси в конфлікті з Росією.

Українські експерти також підкреслюють, що заборона на експорт сира до Росії негативно позначиться й на російському ринку. За словами експертів, Росія на сьогодні не забезпечує себе повністю сиром власного виробництва, і є нетто-імпортером.

На сьогодні українські сири на російському ринку займають близько 10%, або 20% у загальному обсязі експорту сирів до Росії. Заборона на постачання українських сирів може призвести до зростання фальсифікату на російському ринку й скорочення пропозиції кількості сирів для українських споживачів.

На її думку, ситуація може ускладнитися, оскільки Україна також експортує свій сир до Казахстану, який входить до Митного союзу, й може під впливом Росії також обмежити експорт нашої продукції.

Крім того, на думку експертів, іншою українською продукцією, яка також є вразливою щодо експорту до Росії, є м'ясо, а також продукція пивоварних і кондитерських галузей, проте, підкреслюють, що обсяги експорту її до Росії не є настільки критичними, як сирів.

Бєларусь може заборонити імпорт українських сирів

Бєларусь не відкидає можливості заборони на ввезення українських сирів. Про це повідомила перший заступник міністра сільського господарства і продовольства Бєларусі Надія Котковець.

"Скоріше за все, ми підтримаємо рішення російських служб", - сказала вона. За словами Котковець, найближчим часом відбудеться нарада бєларуських ветеринарних служб, де буде обговорюватися питання українського сиру.

Заступник міністра також зазначила, що в даний час Бєларусь виробляє достатній обсяг сиру для того, щоб задовольнити попит на нього в республіці.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 902 | Додав: admin | Теги: Сир, Росія, Молочний Альянс, Бєларусь, Україна, сирна війна
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ