Ср, 2024-04-24, 18:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 19 » Сканер в аеропорту небезпечний. Вірогідність померти така ж як і від терориста з бомбою
15:19
Сканер в аеропорту небезпечний. Вірогідність померти така ж як і від терориста з бомбою
Інші останні Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива на сайті holosUA.com/

Сканери, що просвічують пасажирів в аеропортах, не менш смертоносні, аніж бомби терористів. Шанс померти від раку, викликаного опроміненням такого сканера, становить 1 до 30 мільйонів. Така ж небезпеку і загинути від вибуху бомби на борту літака, підрахував професор-фізик Пітер Рез з Університету штату Арізона (США).

"Найбільше мене хвилює не те, що відбувається, коли машина працює так, як її розрекламували, а те, що відбувається, коли вона так не працює", - сказав професор, зазначивши, що несправність при роботі сканера може збільшити дозу опромінення.

Професор Рез зібрав дані про дози радіації, які видавалися сканерами. Він з'ясував: чи дійсно, часто ці дози перевищували ті, що були зазначені виробниками, пише NEWSru.com з посиланням на The Daily Mail.

Тому, стверджує вчений, раз ймовірність загинути від вибуху і від опромінення сканера однакова, установка сканерів не має сенсу. Але, додав професор, "імовірність і того, і іншого події неймовірно низька. Приблизно в 10 разів нижче, ніж протягом року отримати удар блискавки на території Сполучених Штатів".

До того ж, стверджують інші вчені, радіаційна небезпека сканерів особливо висока, тому що їх опромінення концентрується на шкірі, а вона є одним з найбільш чутливих в цьому відношенні органів людського тіла, тому отриманий при опроміненні сканером доза може фактично в 20 разів перевищувати ту, яку виявили при первісній оцінці.

Біохімік Джон Седат з Університету Каліфорнії теж вважає, що більша частина випромінювання потрапляє в шкіру та підшкірні тканини. "Хоча при розповсюдженні по всьому організму доза безпечна, але для шкіри вона занадто висока", - йдеться у зверненні, яке він підготував спільно з колегами.

Деякі вчені вже подали до Адміністрації з продовольства і лікарських засобів скаргу на те, що питання безпечного використання сканерів не були належним чином вивчені перед широкомасштабною установкою цих пристроїв по всій країні.

Сканери небезпечні для дітей, а також пасажирів з генними мутаціями. Всі вони становлять близько 20% від населення. Ці люди в меншій мірі, ніж інші, здатні відновити збиток, нанесений рентгенівськими променями їх ДНК, заявив доктор Девід Бреннер, керівник центру радіологічних досліджень Колумбійського університету міста Нью-Йорк.

Доктор Бреннер підкреслив, що ризик надзвичайно малий. Але якщо всі 800 мільйонів чоловік, які щорічно користуються аеропортами, просвічувалися б рентгенівськими променями, тоді дуже мала ймовірність ускладнень, помножена на велику кількість просвічений людей, представляла б потенційну загрозу в масштабі суспільства, зазначив він.

Нагадаємо, сканер просвічує одяг і передає докладне рельєфне зображення людського тіла на комп'ютер. Зображення переглядає на моніторі комп'ютера оператор в ізольованому приміщенні. Сканер покликаний виявляти зброю та інші предмети контрабанди, які можуть пропустити при традиційному особистому огляді.

Служба науки і технології США відповіла, що сканери були ретельно протестовані і задовольняють стандартам безпеки. Авіаційна, транспортна та медична влада наполягає, що технологія є безпечною, і щоб отримати дозу, рівну звичайному рентгенографічному обстеженню грудної клітки, треба пройти через сканер в аеропорту 5000 разів.

Зокрема, Адміністрація цивільної авіації США заявила: доза радіації, отримана при скануванні, еквівалентна дозі природної радіації, яку пасажир отримує протягом двох хвилин трансатлантичного польоту.

Нещодавно в аеропортах ряду країн, враховуючи США та Британію, з'явилися так звані сканери-роздягальні, здатні показати, що знаходиться у людини під одягом. Водночас, британська розвідувальна служба Mi5 попереджає, що терористки-смертниці незабаром ховатимуть смертоносні заряди в грудних імплантатах і в сідницях.

Результати генетичних досліджень змусили вчених по-новому глянути на шкоду невеликих доз радіації. При впливі малих доз іонізуючої радіації на клітини, кількість ушкоджених хромосом виявилася в кілька разів вищою, ніж можна припустити, опираючись на офіційно прийняту теорію. Водночас, американські вчені розробили препарат, здатний захистити людину від згубної дії радіації.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива | Переглядів: 926 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ