Чт, 2024-04-25, 08:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2014 » Грудень » 16 » Скорочення чиновників, урізані пільги й ліквідовані відомства - оптимізація у держслужбах
14:33
Скорочення чиновників, урізані пільги й ліквідовані відомства - оптимізація у держслужбах
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

За рік в Україні скоротили більше чиновників, ніж збиралися, ліквідували понад 30 держвідомств, але й утворили низку нових.

Скорочення чиновників

Ще у березні Кабінет міністрів ухвалив рішення скоротити кількість чиновників державної виконавчої влади на 10% (загалом 22,2 тис. осіб), проте уряд перевищив заплановані скорочення.

Згідно з урядовими розрахунками, скорочення повинні були зачепити 50% працівників Адміністрації президента та Ради нацбезпеки і оборони, 20% працівників апарату Верховної Ради та допоміжних органів, створених Адміністрацією президента.

Крім того, мав бути звільнений кожен десятий співробітник Секретаріату Кабміну, Рахункової палати, Державної судової адміністрації України, Центральної виборчої комісії, центральних і місцевих органів влади.

Наприкінці травня тодішній міністр Кабінету міністрів Остап Семерак повідомив, що уряд вже скоротив армію чиновників на 25 тисяч.

А голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко повідомив, що на першому етапі адміністративної реформи, яка почалася в квітні, скоротили  27 тисяч працівників центральних органів виконавчої влади, і завдяки цьому видатки державного бюджету вдалося скоротити на 1 мільярд гривень.

Тим часом тодішній віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман у липні заявив, що з 80 різноманітних інспекцій, контролюючих органів та департаментів контролю у міністерствах має залишитися не більше, ніж 20 контролюючих інстанцій.

«В 4 рази оптимізуємо кількість інспекцій, чисельність держслужбовців, відповідно зменшиться фінансування», – зазначив він.

На початку вересня міністр Кабінету міністрів Остап Семерак, кількість центральних органів виконавчої влади буде скорочено на 20%.

Загалом на першому етапі адміністративної реформи, яка почалася в квітні, скоротили 27 тисяч працівників центральних органів виконавчої влади, і завдяки цьому видатки державного бюджету вдалося скоротити на 1 млрд гривень.

Водночас деякі інші органи виконавчої влади перевищили встановлений урядом показник.

Зокрема в Державній пенітенціарній службі скоротили понад 15% працівників, в Міністерстві соціальної політики та Укрдержреєстрі - понад 12%. Більш ніж на 10% скорочення відбулися у Державній фінінспекції та Мінвуглепромі.

Скорочення відбулось і в місцевих органах влади.

Так у Сумській обласній державній адміністрації скоротили 53 посади, апарат Чернівецької ОДА скоротили на 30%, тобто із 124 чиновників залишилося 87. УРівному в апараті адміністрації скоротили 11 працівників, у департаментах та управліннях ОДА – 26 чиновників, у районних державних адміністрація – 125 працівників.

На Тернопільщині з 249 тис. чиновників скоротили близько 24 тис. чиновників.

Пільги

Окрім того, були й скорочені пільги для чиновників.

Так на початку липня Кабмін скасував пільги для колишніх чиновників. Зокрема, йшлося про медичне, санаторно-курортне лікування колишніх чиновників та їхніх сімей, проживання в об'єктах Державного управління справами, транспортне забезпечення, грошове утримання тощо.

Згодом президент скасував низку пільг генералам армії, генералам внутрішньої служби та державним радникам юстиції, звільненим за вислугою строку служби. Вказаним особам раніше надавали грошове, автотранспортне, медичне та інші види обслуговування за останньою посадою, а також право мати помічника. Також їм забезпечувалося щорічне безоплатне санаторно-курортне лікування з відшкодуванням вартості проїзду в межах України, оплачувалося 50% вартості користування житлом, комунальними послугами та телефоном.

Окрім того, уряд зекономив на зарплатах, держдачах і відрядженнях чиновників.

Ліквідовані відомства

Ще у березні Кабінет міністрів ліквідував Міністерство доходів і зборів країни, підпорядкувавши утворені на базі міністерства податкову і митні служби Міністерству фінансів.

Згодом Кабінет міністрів доручив Мінсоцполітики ліквідувати Державну службу зайнятості.

У вересні  Кабмін ліквідував низку держвідомств, зокрема Державну службу з питань захисту персональних даних, Державну службу з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу й інших соціально небезпечних захворювань, Державне агентство з туризму та курортів, Державну пробірну службу, Державну інспекцію з контролю за цінами, Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами, Державну інспекцію сільського господарства та Державне агентство екологічних інвестицій.

Відповідні зміни закріплені постановою Кабінету Міністрів України №442 від 10 вересня "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади".

Також Кабмін об'єднав Державну ветеринарну та фітосанітарну службу, Державну інспекцію з питань захисту прав споживачів і Державну санітарно-епідеміологічну службу в Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Уряд також утворив Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, реорганізувавши Державне агентство земельних ресурсів України шляхом перетворення.

Крім того, створив Державну службу України з безпеки на транспорті, яка об'єднає Державну інспекцію з безпеки на морському та річковому транспорті, Державну інспекцію з безпеки на наземному транспорті та Державну спеціальну службу транспорту.

Новостворена Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками об'єднає Державну службу з лікарських засобів та Державну службу з контролю за наркотиками.

Також створили Державну службу України з питань праці шляхом злиття Держінспекції з питань праці та Держслужби гірничого нагляду та промислової безпеки.

У листопаді Кабінет затвердив постанову №666 про ліквідацію Міжвідомчої координаційної комісії з питань регіонального розвитку.

Цього ж місяця ліквідували Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МОН України. Проте на основі ліквідованого інституту будуть створені дві окремі державні наукові установи: Інститут модернізації змісту освіти й Інститут освітньої аналітики.

Перспективи

Вже у грудні Яценюк заявив, що цього року державний апарат скоротили на 28 тис. чиновників, але на цьому уряд зупинятися не буде.

«Ми будемо йти далі по шляху скорочення державного сектора і ставимо ціль на 2015 рік ще на 10% (скоротити)", - заявив Яценюк.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 981 | Додав: adminA | Теги: держслужбах, Пільги, скорочення чиновників, відомства, оптимізація
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ