Пт, 2024-04-19, 18:53


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 1 » Сьогодні день кішки - найулюбленішої тварини у людей
16:48
Сьогодні день кішки - найулюбленішої тварини у людей
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Щороку 1 березня відзначається Всесвітній день котів, передає "Корреспондент".

На сьогодні невідомо, хто й коли придумав святкувати цей день. Однак, як пише Вікіпедія, коти живуть в оселях людини вже понад 9500 років і є зараз найбільш поширеними свійськими тваринами у світі. Разом з людиною, вони існують тепер практично у всіх куточках Земної кулі.

Ще недавно вважалося, що кішки були приручені в Давньому Єгипті, де вони були культовими тваринами. Проте дослідження 2007 року поставило ці дані під сумнів, запевняючи, що домашні кішки за жіночою лінією походять лише від п'яти предків, ймовірно, степових кішок, які самоприручилися близько десяти тисяч років тому на Близькому Сході. Найперші археологічні відомості про свійських котів належать до часу приблизно 9500 років тому і були знайдені на Кіпрі.

Відомо, що на Русі котам відводили почесне місце зберігача домашнього вогнища і, аби щастило, першими запускали в новий будинок. А у Франції кішку, навпаки,вважали чаклунською твариною. Середньовічна інквізиція спалювала їх разом з "чаклунами". Відтоді й походить безліч забобонів, пов'язаних з цими тваринами.

Фелінологія - наука про котів, стверджує, що коти - розумні тварини, і якщо, на відміну від собак, вони не приносять господареві кинуту палицю, то лише тому, що "кіт не вважає за потрібне виконувати накази людини".

Коти розрізняють запахи набагато краще за собак. Тому під час першої світової війни в британській армії був створений спеціальний "котячий корпус". Передбачалося, що за допомогою чотириногих контролерів можна в найкоротший час виявити появу отруйних газів. До речі, кішок також тримали на підводних човнах, щоб вчасно виявляти витік.

У Швейцарії деякі кішки мають свій власний рахунок у банку. Одна багата господиня поклала на рахунок своїх вихованців частину своїх статків. Але нещодавно котам довелося розміняти свій капітал через те, що королівське товариство охорони птахів оштрафувало кішок на два фунти стерлінгів "за систематичне вбивство пернатих", повідомляє РИА "Новости".

А в американському місті Літл-Рок на кішках заробляють гроші. Щорічно там проводяться котячі перегони на дистанцію 150 м. Кішки, які перемогли в перегонах, отримують грошовий приз у розмірі 2 тис доларів.

Знаменитий котячий театр під керівництвом Юрія Куклачова є, мабуть, єдиним у своєму роді. Чотириногі артисти цього дивного театру блискуче виконують найскладніші трюки.

На початку ХХ ст. кішок починають розводити. Тоді й з'являються породи, які відрізняються один від одного розмірами, лініями, структурою та довжиною шерсті, забарвленням, кольором очей. Міжнародні організації любителів кішок розробили стандарти порід, згідно з якими тварина оцінюється на виставці.

На даний момент у світі налічується близько 400 порід кішок і забарвлень. При цьому кожен рік виводяться і офіційно визнаються нові породи. Здебільшого всі вони поділяються на групи: довгошерсті, напівдовгошерсті, короткошерсті, сіамські та орієнтальні.

У листопаді 2010 року в Мелітополі була представлена нова порода кішок, вперше виведена в Україні. Як з'ясувалося, українських левкоїв вивели в київському розпліднику ще шість років тому, але тільки в 2010 році Міжнародна асоціація любителів кішок визнала їх як самостійну породу і допустила до участі в котячих чемпіонатах.

Кішки - найпопулярніші свійські тварини в світі. У 10 країнах з найбільшою кількістю любителів кішок проживають 204 млн кішок, тоді як у 10 країнах з найбільшою кількістю власників собак живуть лише 173 млн свійських собак.

Фахівці Ліонського університету у Франції підрахували, що на нашій планеті живе близько 400 млн домашніх кішок. Найбільше цих тварин у США й в Австралії. На азійському континенті перше місце посідає Індонезія, де живе більш як 30 млн кішок, а в Європі за кількістю котів лідирує Франція - 8 млн пухнастих "муркотунів". Але існують такі країни, де їх практично не тримають, наприклад, Перу і Габон.

У британської пари з графства Нортгемптоншир живе кіт на ім'я Смокі, який муркоче голосніше за всіх своїх побратимів. Він здатний видавати звук, який можна порівняти з гулом газонокосарки під час роботи, шумного фена або "Боїнга 737", який йде на посадку.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1351 | Додав: admin
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ