Пт, 2024-04-26, 12:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 28 » Сьогодні світ відзначає Міжнародний день кіно
21:51
Сьогодні світ відзначає Міжнародний день кіно
Інші останні Новини кіно: анонси, скандали, актори на сайті holosUA.com/

28 грудня світ відзначає Міжнародний день кіно, який веде свій відлік від скромного сеансу в паризькому Гранд-кафе на бульварі Капуцинів.

28 грудня 1895 французи Луї і Огюст Люм'єр (раніше отримали патент на винайдений ними апарат Сінематограф) влаштували в паризькому Гранд-кафе на бульварі Капуцинів перший у світовій історії публічний платний кіносеанс.

Того дня був показаний ряд знятих ними короткометражок, відкривала показ 46-секундна короткометражка "Вихід робітників з фабрики Люм'єр".

У січні 1896 року відбувся показ легендарної стрічки "Прибуття потягу на вокзал Ла Сьота", під час показу якої деякі глядачі в жаху схоплювалися з місць, боячись, що паровоз ось-ось розчавить їх.

Так, зі швидкістю локомотива кіно увірвалося в наше життя, за століття з невеликим стало для одних глобальною індустрією з багатомільйонними оборотами, для інших - частиною і навіть замінником самого життя.

У перші роки існування до сінематографу ставилися лише як до розваги, але вже в 1910-х роках розглянули в ньому мистецтво. Першими підійшли до кіно з естетичною міркою француз Жорж Мельєс і американець Девід Гріффіт.

У кожного часу були свої художники і шедеври. За ними, як по вузлових точках, можна прокреслити шлях, який пройшов кінематограф. Наприклад, Чарлі Чаплін - епоха в кіно, блискучий комік і король німого кіно.

Епоха німого кіно закінчилася 6 жовтня 1927 року - у цей день у США в прокат вийшов музичний фільм "Співак джазу" з Елом Долсоном в головній ролі.

Ера кольору в кіно почалася в 1935 році, коли американські глядачі побачили повнометражний кольоровий фільм "Бекі Шарп режисера Рубена Мамуляна.

Одним з перших кольорових кінофільмів стали "Віднесені вітром, що стали найвидатнішою мелодрамою. Прем'єра фільму, знятого зусиллями продюсера Селзніка за однойменним романом Маргарет Мітчелл, відбулася 15 грудня 1939 року в місті Атланта, США. Фільм отримав 10 премій "Оскар" - рекорд, не побитий протягом двох десятиліть. На "Віднесені вітром" було продано більше квитків, ніж на будь-який інший голлівудський фільм; з поправкою на інфляцію це найбільш касова стрічка в історії кінематографа.

З 50-х років у США починається виробництво стереофільмів - аналогів сьогоднішнього 3D. Тоді ж вперше спробували супроводжувати показ штучними запахами. Жодна з цих ідей не прижилася. Вони були дуже дорогими, а ефект захоплював глядача не набагато більше, ніж якісне класичне кіно.

У Європі цей період проходив під егідою інтелектуального, психологічного кінематографа. Роберто Росселліні, Федеріко Фелліні, Інгмар Бергман володіли серцями мільйонів.

З 70-х починається ера блокбастерів - фільмів, що збирають більше мільйона доларів за перший день прокату. З "Щелеп" Спілберга та "Зоряних воєн" Лукаса починається нова ера - гіпершвидкостей і торжества спецефектів.

За всю історію кіно найулюбленішим персонажем у режисерів був Наполеон, а найпопулярнішим кіносюжетом - історія про Попелюшку (в усіх її, у тому числі і сучасних, інтерпретаціях). Якщо ж говорити про вигаданих персонажів, то після Попелюшки це - Гамлет, Кармен, Доктор Джекіл і містер Хайд, Фауст, Ромео і Джульєтта, три мушкетери, дама з камеліями і Дон Кіхот.

Найбільш плідними кінорежисерами варто визнати німця Райнера Вернера Фасбіндера (який за 17 років роботи встиг зняти 37 повнометражних фільмів, три новели, два телесеріали і одну документальну стрічку) і японця Кендзі Мідзогуті, на рахунку якого 85 фільмів, з яких уціліли лише 30.

Своєрідний рекорд і у знаменитого Чарлі Чапліна, який у ліричній трагікомедії "Вогні рампи" (1952) виступив як продюсер, режисер, сценарист, композитор, монтажер, хореограф, художник по костюмах і при цьому ще й зіграв головну роль.

Найбільш завзятим кіноманом слід визнати Гвайміна Х’юза. З 1953 по 1997 рік цей дивак подивився 22 990 фільмів, у результаті чого заслужено потрапив до Книги рекордів Гіннеса.

У фільмі "Молодий майстер" (1980), епізод, де Джекі Чан виконує трюк з віялом, знімався 1300 дублів, однак, знаменитий актор у підсумку зумів виконати трюк.

Найбільш прибутковим фільмом в історії кіно вважається "Титанік" (1997) Джеймса Камерона, що зібрав у світовому прокаті (крім численних "Оскарів") 1,8 млрд доларів. При цьому, бюджет фільму склав 200 млн доларів. До 100-х роковин трагедії "Титаніка" вийде 3D-версія однойменного фільму.

Сьогодні індустрія Голівуду - наймасовіша і найдорожча у світі. Кожен день там випускається як мінімум два нових фільми, а щорічний оборот фабрики мрій - 9 млрд доларів - порівняємо з річним бюджетом невеликої країни.

У 2009 році Голівуд встановив новий рекорд зі щорічних касових зборів у США, вперше зібравши в прокаті за неповний 2009 більше 10 млрд доларів. А розмір касових зборів від прокату фільмів в кінотеатрах США цього літа досяг 4,35 млрд доларів. Це на 100 млн доларів більше, ніж улітку минулого року, і рекордно високий показник в історії американського кінематографа.

Цікаво, що знаменитий знак HOLLYWOOD на Голлівудських пагорбах спочатку з'явився у 1923 році як тимчасова реклама компанії Hollywoodland, що займалася продажем нерухомості. Хоча компанія прогоріла, знак залишився і незабаром став невід'ємною частиною образу Голівуду, його символом.

Сьогодні суспільство, перебуваючи під чарівністю великої ілюзії, вимагає від кіно все більш сильних відчуттів. Таких же гострих, як і тоді, коли паровоз змушував людей підхоплюватися з місць.

У 2009 році у Києві на території Національної кіностудії ім. Довженка відкрився центр цифрового відновлення фільмів. Його обладнання дозволяє усунути дефекти, які виникли на кіноплівці під впливом часу, і підвищити таким чином якість старих картин. Всього в Україні в такому відновлення потребує близько 2 тис фільмів.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини кіно: анонси, скандали, актори | Переглядів: 1403 | Додав: news
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ