Пт, 2024-04-19, 14:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Серпень » 30 » Союзники США відмовляються воювати проти Сирії
13:07
Союзники США відмовляються воювати проти Сирії
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/
Рішення президента Барака Обами з приводу можливих дій щодо Сирії буде продиктовано національними інтересами США. Як передає NEWSru.com, про це заявила офіційний представник Ради національної безпеки США Кейтлін Хейден, коментуючи підсумки голосування по сирійській резолюції в парламенті Великобританії.

"Ми бачили результати голосування в британському парламенті, - сказала вона. - США продовжать консультації з урядом Великобританії - одним з наших найближчих союзників і друзів. Як ми вже казали, рішення президента Обами (з приводу можливих дій відносно Сирії) буде продиктовано інтересами Сполучених Штатів".

Хейден навела слова Барака Обами про те, що "на кону стоять ключові інтереси США" і "що країни, які порушують міжнародні норми стосовно до хімічної зброї, повинні бути призвані до відповіді", передає ИТАР-ТАСС.

Британський парламент увечері в четвер, 29 серпня, відхилив резолюцію уряду про необхідність "жорстко відреагувати на гуманітарну кризу" в Сирії, що в свою чергу" могло зажадати початку військової операції". "Проти" цієї ініціативи виступили 285 депутатів, у той час як "за" - 272.

У США багато спостерігачів розцінили це голосування як серйозний політичний програш прем'єр-міністра Девіда Кемерона.

Американські офіційні особи у цьому зв'язку вже заявили, що Сполученим Штатам, можливо, доведеться діяти в односторонньому порядку щодо Сирії.

Президент США готовий віддати наказ про завдання авіаудару по Сирії, навіть якщо його союзники відхилять такий сценарій розвитку подій. Про це повідомляє і газета The New York Times, підкреслюючи, що очільник Білого дому також може віддати відповідне розпорядження і без схвалення силової акції з боку Ради безпеки ООН.

"Досі Обама ще не прийняв рішення, але все свідчить про те, що авіаудару може бути завдано відразу після того, як у суботу Сирію полишать інспектори ООН", - заявило виданню джерело в адміністрації Білого дому.

Джерела телеканалу CNN у Білому домі також повідомили, що "з боку США можлива одностороння реакція на застосування хімічної зброї в Сирії".

Пізніше американський міністр оборони Чак Хейгел заявив, що США почнуть військову операцію в Сирії тільки в складі міжнародної коаліції.

Про це повідомляє 30 серпня Reuters.

"Це мета президента Обами. Яким би не було рішення, це буде міжнародне співробітництво", - цитує агентство міністра, інформуєLenta.Ru.

Хейгел додав, що переговори з Великою Британією, котра раніше відмовилася брати участь в атаці на Сирію, будуть продовжені. Він висловив упевненість, що Вашингтонові вдасться знайти союзників.

Раніше джерела в адміністрації президента США стверджували, що Америка готова самостійно завдати удару по Сирії.

Адміністрація США на брифінгу доводила причетність влади Сирії до хіматаки. Не переконали - конгресмен

Тим часом адміністрація США в четвер увечері ознайомила лідерів Конгресу з інформацією про хімічну атаку під Дамаском і представила їм можливі варіанти дій у відповідь.

Як розповів конгресмен-демократ Еліот Енджел, американські офіційні особи не сумніваються в тому, що саме сирійська влада застосувала хімзброю проти мирних громадян.

Енджел брав участь у спеціальному брифінгу, який провели для законодавців держсекретар США Джон Керрі, міністр оборони Чак Хейгел, помічник президента з національної безпеки Сюзан Райс, директор національної розвідки Джеймс Клеппер та заступник голови Комітету начальників штабів ВС США адмірал Джеймс Уіннефелд. Захід проходив в режимі телеконференції.

"Головна думка полягала в тім, що у них немає сумнівів, що саме урядові сили Асада застосували хімзброю", - сказав Енджел, старший із демократів у Комітеті у закордонних справах Палати представників.

Організатори брифінгу, зокрема, посилалися на перехоплені переговори високопоставлених сирійських чиновників, які нібито підтверджують причетність режиму президента Сирійської Арабської Республіки Башара Асада до використання хімзброї.

Крім того, було зафіксовано пересування урядових військ навколо Дамаска, яке свідчить, на думку Білого дому, про підготовку "до чогось значного, на зразок хіматаки". Разом з тим Енджел зауважив, що представлених доказів було недостатньо.

Республіканець: єдиного плану дій у відповідь на хіматаку немає

Як розповів у свою чергу сенатор республіканець Джеймс Інхоф, адміністрація ознайомила законодавців з великою кількістю варіантів відповіді на хіматаку в Сирії, проте якогось єдиного плану дій представлено не було. За його словами, також не були надані роз'яснення, за рахунок яких коштів буде фінансуватися можлива військова операція.

Раніше законодавці нагадали главі держави, що прерогативою оголошувати війну іншій державі, за Конституцією, наділений Конгрес США.

12 країн НАТО вже відмовилися нападати на Сирію

Як мінімум 12 країн НАТО вже відмовилися від участі у військовій операції проти Сирії, якщо на це не буде санкції Ради безпеки ООН , після того як британський парламент відхилив резолюцію уряду про "гуманітарної інтервенції" до Сирії, а міністр оборони Великобританії - однієї з провідних країн НАТО - заявив, що королівство не братиме участі у військовій операції проти Дамаска. Про це повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на обізнане джерело в Брюсселі.

"Країн, що вже відмовилися з усією визначеністю від будь-яких форм участі в бойових діях у Сирії без санкції РБ ООН, насправді набагато більше (ніж одна Великобританія) - йдеться як мінімум про 12 держав", - підкреслило джерело.

За його словами, наслідки військового втручання в Сирії "абсолютно непередбачувані", а перемога опозиції в її нинішньому складі "навряд чи поверне довготривалий мир на сирійську землю".

За словами дипломата, ймовірність проходження через Радбез ООН британського проекту резолюції, що відкриває можливості для військового втручання ву Сирії, практично дорівнює нулеві. У цьому зв'язку відмову країн НАТО воювати проти Дамаска фактично остаточний.

Зазначимо, що відбулося з ініціативи РФ у четвер засідання п'яти постійних членів Ради безпеки ООН - Росії, США, Китаю, Великобританії і Німеччини - завершилося без результату, як і те, що передувала йому у середу: сторони не досягли прогресу в переговорах, кожна сторона лишилася при своїй думці.

Дипломат також натякнув, що противники військового втручання апелюють, зокрема, до лівійського прикладу, коли в результаті надзвичайно дорогої дев'ятимісячної повітряної кампанії НАТО було ліквідовано режим Муаммара Каддафі, після чого країну охопили анархія та стан повільної громадянської війни.

За даними з інших джерел, крім Великобританії, до числа країн, що відмовилися воювати в Сирії, входять Італія і Греція, під сумнівом є потенційна участь у війні Німеччини. Ще перед тим, як повідомлялося, відмовилась Канада. Австрія відповіла відмовою на запит Альянсу надати повітряний простір для прольоту бойових літаків НАТО на випадок їхньої передислокації для завдання удару по Сирії.

На практиці відмова настільки значної кількості країн Альянсу підтримати війну в Сирії означає, що, як організація, НАТО з великою ймовірністю буде змушена лишатися осторонь будь-яких форм військових дій, відзначає коментатор.

Звісно, завжди може бути знайдено якийсь проміжний варіант надання Альянсом різних форм небойової, "технічної підтримки" військової акції США, якщо Вашингтон наважиться її розпочати, проте прямої участі Альянсу в бойових діях, мабуть, вдасться уникнути.

Проте якщо Вашингтон ухвалить рішення завдати ударів по Сирії в односторонньому порядку й за підтримки нечисленних союзників, ніяка європейська опозиція не зможе цьому перешкодити - прикладом цього слугує остання війна в Іраку, розпочати й вести яку США наважилися без підтримки НАТО.

Що стосується офіційної позиції Північноатлантичного альянсу, то його представники поки що взагалі відмовляються відповідати на запитання про участь чи неучасть НАТО в можливій операції США у Сирії.

Традиційною відповіддю на подібні запитання в НАТО є фраза, що в Альянсі "немає практики розглядати гіпотетичні сценарії".

Генсек ООН зустрівся з дипломатами Радбезу

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун зустрінеться сьогодні з дипломатами країн - постійних членів Ради Безпеки Об'єднаних Націй (Росія, Китай, Великобританія, США і Франція) - для обговорення ситуації в Сирії.

Заступник офіційного представника генсека ООН Фанхан Хак підтвердив, що нарада може відбутися, але не уточнив час його проведення. "Генеральний секретар збирається провести зустрічі з низкою країн - членів ООН, думаю, що серед них будуть і представники "п'ятірки", - сказав він.

Відзначається, що через загострення ситуації довкола Сирії Пан Гі Мун був у четвер змушений перервати своє європейське турне. У Нью-Йорку він чекатиме на прибуття інспекторів ООН, які розслідують твердження про застосування хімічної зброї в Сирії. Вони доповідатимуть йому про свої висновки, які він, у свою чергу, в найкоротші терміни доведе до відома Ради безпеки.

Тим часом у штаб-квартирі ООН висловлюється думка, що Білий дім може завдати ударів по Сирії, навіть не вдаючись до голосування в Радбезі. Для США може "виявитися досить підтвердження інспекторів ООН", що в Сирії було застосовано хімічну зброю, вважають деякі дипломати.

Сама ж інтервенція, найімовірніше, буде виправдана необхідністю жорсткого реагування на гуманітарну кризу, як це було зроблено в історії з Косово в 1999 році.

Нагдаємо, 20 серпня в результаті двох вибухів у передмісті Дамаска загинули понад 1188 осіб. Повідомлялося про застосування хімічної зброї.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 913 | Додав: adminA | Теги: воювати проти Сирії, Союзники США
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ