Ср, 2024-04-24, 05:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 2 » Спецназ США, Великої Британії і Франції вже висадився в Лівії і допомагає опозиції
13:52
Спецназ США, Великої Британії і Франції вже висадився в Лівії і допомагає опозиції
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Спеціальні підрозділи США, Великої Британії і Франції "вже перебувають на території східної Лівії в районах, які контролює опозиція". Про це повідомили європейські ЗМІ з посиланням на пакистанську газету Pakistan Observer, передає ИТАР-ТАСС.

Згідно з інформацією, отриманою нею з конфіденційних лівійських дипломатичних джерел, "23 і 24 лютого з військових кораблів США і Франції на швидкісних човнах у районі міст Бенгазі і Тобрук висадилися групи західних військових".

"Їхня загальна чисельність сягає кількох сотень. Завдання цих підрозділів - навчати особовий склад і сприяти збройним силам опозиції".

За даними видання, зараз на сході Лівії створюються тренувальні табори, де працюють західні інструктори. Ще одне завдання залишених груп спецназу - вивести з ладу у разі потреби систему ППО Лівії, а також "протидіяти" структурам "Аль-Каїди", якщо останні спробують активізувати свою діяльність у Лівії.

Тим часом, як передає сьогодні Бі-Бі-Сі, після консультацій "західні країни дійшли висновку, що у них на сьогодні немає в достатній кількості коштів, щоб запровадити в осяжному майбутньому режим заборони на польоти в повітряному просторі Лівії урядової авіації". Про це заявили, зокрема, президент США Барак Обама і прем'єр Великобританії Девід Кемерон. "У разі ухвалення подібного рішення, США і Великій Британії необхідно в екстреному порядку перекидати з Афганістану бойові авіаційні підрозділи, що зараз неможливо зробити", - зазначають журналісти.

Раніше повідомлялося, що США і Велика Британія проводять переговори про оголошення повітряного простору над Лівією зоною, закритою для польотів лівійської військової авіації. У такому разі авіація могла б збивати бойові літаки і вертольоти, що підіймаються в повітря за наказом Каддафі. Раніше такі заходи вживалися в Іраку і Боснії.

США і Велика Британія вже перекинули частину збройних сил ближче до Лівії.

США: наявність у Лівії хімічної зброї не є першочерговою проблемою

США поки що не вважають, що слід невідкладно взятися до розв'язання проблеми із запасами отруйного газу іприту, що залишилися в Лівії. Про це заявив у вівторок на прес-конференції в Пентагоні глава відомства Роберт Гейтс.

На запитання, чи становлять, на думку Вашингтона, ці запаси отруйливих речовин (ОР) шкіряно-наривної дії загрозу, міністр відповів: "Перш за все слід сказати, що ми уважно стежимо за ситуацією навколо ОР там. Згідно з отриманою нами інформацією, охорону на сховищах було посилено. І я вважаю, що це не є першочерговою проблемою для нас".

Лівія в січні 2004 року підписала Конвенцію про заборону і знищення хімзброї, офіційно визнала, що має ОР, і зобов'язалася позбавитися цього арсеналу. У березні того ж року вона представила в Організацію із заборони хімзброї декларацію, вказавши, що має у своєму розпорядженні 23 тонни іприту і великі обсяги хімічних речовин для виробництва нервово-паралітичного газу зарин. До знищення даних запасів Лівія взялася наприкінці 2008 року і мала завершити програму до 2012 року.

Журналісти також поцікавилися у Гейтса, чи може Пентагон підтвердити, що Муаммар Каддафі використовував для придушення народних протестів бойову авіацію. "Ми бачили повідомлення про це в пресі, але підтверджень тому не маємо", - сказав Гейтс.

Немає у Пентагону і даних "про кількість загиблих в Лівії, так само як і потенційні можливості опозиції", додав він. "Треба ще подивитися, наскільки ефективно воєначальники, що відмовилися служити Каддафі, зможуть організувати сили опозиції", - зазначив міністр.

Опозиція Лівії - проти збройної допомоги Заходу

Роберт Гейтс негативно відповів на запитання, чи зверталися до США лідери опозиції з проханням завдати ударів з повітря по Каддафі і його прихильниках.

Представник зарубіжної опозиції в Лондоні Джумаа аль-Куматі водночас заявив, що лідери повсталих вітають заходи, вжиті міжнародним співтовариством у зв'язку з революцією в Лівії, проте відкидають будь-яке військове втручання ззовні навіть в тому випадку, якщо виникне загроза застосування Каддафі хімічної зброї.

Джумаа аль-Куматі зазначив, що ситуація в Лівії може розв'язатися після капітуляції і еміграції Муаммара Каддафі. За словами опозиціонера, є відомості, що син лідера Джамахірії Сеїф Аль-Іслам обговорює із західними столицями можливість надання сім'ї Каддафі політичного притулку. Зокрема, Каддафі можуть поселити в Бєларусі, додав Джумаа аль-Куматі.

Водночас, за даними арабських джерел, у рядах лівійської опозиції ростуть побоювання, що затягування кризи може вилитися у розкол в рядах повсталих і виникнення розбіжностей між племенами, які відмовилися підтримувати режим Каддафі.

Син Каддафі: влада Лівії не боїться іноземного вторгнення

Влада Лівії не боїться вторгнення іноземних військових на територію країни. Про це заявив син Муаммара Каддафі Сеїф Аль-Іслам в інтерв'ю Sky News, передає NEWSru.com. Як він зазначив, водночас уряду Великої Британії варто перестати "з жадібністю думати про лівійську нафту".

"Ми не боїмося, що вони атакують нас", - заявив Сеїф Аль-Іслам Каддафі. Він додав, що використання сили проти режиму його батька "є неприйнятним". "Немає жодних причин для використання сили проти нас", - вважає син Каддафі.

Каддафі-молодший спростував інформацію про те, що лівійські військово-повітряні сили завдавали ударів по цивільному населенню в районах, контрольованих повстанцями. Запобігання таким атакам називається як мета запровадження зони, закритої для польотів.

Син Каддафі відмовився обговорювати можливість відставки його батька. "Головним зараз є питання не про те, хто править країною, а про відновлення порядку", - сказав він. Раніше Сеїф Аль-Іслам стверджував, що прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон, а також лідери інших західних держав прагнуть організувати зміну режимів у Лівії та інших арабських країнах. На його думку, Кемерон робить це тому, що "хоче бути героєм і посісти місце в історії".

У інтерв'ю син Каддафі вкотре спростував повідомлення західних і арабських засобів масової інформації, а також лівійської опозиції про те, що владний режим знищує мирне населення.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1035 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ