Ср, 2024-04-24, 19:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 20 » Спецназ жорстоко розігнав багатотисячний мітинг на головній площі Бєларусі. Сотні затриманих і поранених.Відео
13:11
Спецназ жорстоко розігнав багатотисячний мітинг на головній площі Бєларусі. Сотні затриманих і поранених.Відео
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

Десятки тисяч людей, за різними даними, від 20 до 100 тис, вийшли після закриття виборчих дільниць на акції протесту на Жовтневій площі і площі Незалежності в Мінську. Було оголошено про створення Народного руху за вільні вибори без Лукашенка.

Представники опозиції і деякі кандидати в президенти, які виступили на мітингу, заявили, що вибори, які пройшли щойно в Бєларусі, сфальсифіковано. За їхніми оцінками, Лукашенко не набрав 50% голосів, які б дозволили йому виграти вибори в першому турі.

"Лукашенку кінець!" "Луку на муку! Луку на муку!", - скандував натовп. Найчастіше чутні: "Живе, Бєларусь!" ("Хай живе Бєларусь!").

- ЦВК: Лукашенко вчетверте став президентом Бєларусі. Розгін акцій протесту в ЦВК назвали "захистом Вітчизни"
- Провідного опозиціонера побили і викрали з лікарні
- Затримано й побито опозиційних кандидатів у президенти. Обшуки проходять в опозиції і журналістів
- Глава МВС Бєларусі: "Свавільна" опозиція не залишиться непокараною
- У США і Європі обурені антиопозиційним насиллям у Бєларусі

Як пишуть бєларуські ЗМІ, Площа Незалежності була заповнена людьми. Приблизно о 23 годині на площі повністю вимкнули світло. Деякі учасники намагалися прорватися до Будинку уряду, після цього почалися сутички зі спецназівцями.

Перш ніж натовп на площі Незалежності в Мінську почав вибивати шибки і двері в Будинку уряду, співробітники спецназу, що чергували зовні, залишили площу, відкривши підходи до будівель органів держвлади. Услід спецназівцям з натовпу кричали: "Міліція з народом!", проте ті ніяк не реагували на привітання, повідомляє Росбалт.

Підпустивши найактивніших до дверей, спецназ зробив вигляд, що залишає площу, проте насправді долучився до її оточення. Коли лідери опозиції оголосили про створення уряду національного порятунку і почався штурм парламенту, зсередини будівлі вирвалися частини ЗМОПу і розрізали натовп на дві частини. Тим часом міліція, що розташувалася по периметру площі, почала стискати кільце оточення, витискуючи натовп коридорами до автозаків. Там найактивніших затримували.

На думку спостерігачів, шибки в Будинку уряду почали бити провокатори, щоб подальший жорстокий розгін натовпу на площі виглядав виправданим і логічним для стороннього глядача відеохроніки.

Люди в чорній формі жорстоко били всіх підряд - жінок, молодих людей, дівчат. Десятки людей лежали без руху на снігу, але лікарів швидкої допомоги не пускали.

В результаті сотні людей були затримані і побиті, зокрема відомі журналісти і кандидати в президенти Hекляєв, Санніков, Константинов, Статкевич, Римашевський.

Організатори заявили, що акція буде безстроковою і закликали всіх прийти на площу Незалежності в понеділок, 20 грудня, о 18 годині.

У неділю в Бєларусі пройшли президентські вибори. За даними exit-poll, чинний президент Олександр Лукашенко набрав на виборах президента 79,1%. У Мінську були вимкнені всі соціальні мережі, через які здійснювалася координація протестувальників проти фальсифікації виборів президента.

Провідного опозиціонера побили і викрали з лікарні

Кандидата у президенти Білорусі Володимира Некляєва, який посів друге місце на виборах, побили співробітники правоохоронних органів. За свідоцтвами очевидців, біля Некляєва зупинився чорний "воронок", з якого спочатку викинули вибуховий пакет, а потім вискочила група невідомих людей у чорному і почала бити Некляєва. Той знепритомнів. Перехожі викликали йому швидку допомогу.

З лікарняного ліжка Некляєва забрали. Його дружину Ольгу замкнули в кімнаті поряд, а самого політика забрали невідомі.

Дружина Володимира Некляєва повідомила в інтерв'ю "Єврорадіо", що невідомі без жодних пояснень прийшли в лікарню і потягли політика невідомо куди. Некляєв отримав черепно-мозкову травму, йому вводили седативні засоби, щоб понизити тиск. Що з ним може відбуватися зараз, Ольга не знає.

Некляєв - один з основних організаторів акцій протесту в Бєларусі. За даними ЦВК, він посів друге місце на виборах президента. Якби відбувся другий тур президентських виборів, якого вимагає опозиція, Некляєв брав би участь у ньому з Лукашенком.

Затримано й побито опозиційних кандидатів у президенти. Обшуки проходять в опозиції і у  журналістів

Серед затриманих у ніч проти 20 грудня - кандидати в президенти Андрій Санніков, Микола Статкевич, Григорій Костусєв. Костусєва, Саннікова і Статкевича міліціонери забрали на очах у журналістів. Віталія Римашевського було жорстоко побито й доставлено в лікарню. За деякими даними, пізніше його також перевели у СІЗО.

За словами Статкевича, спецназівці розбили скло приватного автомобіля, викинули з нього пасажирів і водія, і посадили туди Миколу Статкевича. Поряд з ним сіли два офіцери міліції, повідомив Статкевич.

Також у Мінську заарештували голову Об'єднаної громадянської партії Бєларусі, довірену особу кандидата в президенти Ярослава Романчука Анатолія Лебедька. Сам Романчук не ночував удома, щоб уникнути затримання. Крім того, співробітники КДБ Бєларусі затримали кандидата в президенти Дмитра Усса.

Отже, після сутичок у Мінську затримано всіх альтернативних кандидатів у президенти, окрім Ярослава Романчука і Віктора Терещенка. Романчук вже виступив проти соратників по опозиції.

Романчук, заступник голови Об'єднаної громадянської партії, засудив дії низки альтернативних кандидатів. "Через те, що вони, на мій погляд, вчили, м'яко кажучи, вкрай необдумано, то страждаємо ми всі, і влада сьогодні готова "загорнути в асфальт" всі паростки демократії, всі політичні партії. У нас є інформація, що готується рішення про закриття мало не всіх політичних партій через те, що відбулося 19 грудня", - заявив Романчук.

Незатриманий кандидат у президенти Бєларусі Віктор Терещенко також самоусунувся від будь-яких протестних акцій і заявив сьогодні журналістам, що штурм Будинку уряду Бєларусі на площі Незалежності в Мінську опозиційні кандидати готували ще 10 днів тому. "Приблизно 9-10 днів тому я не погодився з їхніми пропозиціями, зокрема на те, що треба готувати сценарій фізичної сили, зокрема штурму", - заявив Терещенко.

Дружину кандидата в президенти Бєларусі Андрія Саннікова, журналістку "Нової газети" Ірину Халіп, було побито після акції опозиції в Мінську в той момент, коли вона давала інтерв'ю телефоном радіостанції "Эхо Москвы".

"Наша акція була суто мирною і ненасильницькою. Проте до площі Незалежності були стягнуті війська спецназу, внутрішні війська... Нас зупиняє машина ДАІ, велять нам притиснутися до узбіччя... Ой, мене витягають!.. Ви що, що ви робите?! Стою, як в американському бойовику, мене притиснули до машини, до землі. Виродки! Мене б'ють по обличчю! Руки заламують!.." - прокричала в ефірі журналістка, і на цьому зв'язок з нею урвався.

На мітингу співробітники ЗМОПу побили редактора сайту "Хартія'97" Наталю Радіну. Якби її не відтягнули прямо по землі демонстранти, то її могли вбити. Журналістку вдарили кілька разів по голові ногами.

Спецназ о 4.40 ночі увірвався до редакції "Хартії'97". Усі, хто там перебував, були затримані. Останнє повідомлення, надіслане редактором сайту Наталією Радіною, - "Ми у КДБ усі". Подальша доля редакції невідома.

У офіс правозахисного центру "Весна" увірвалося 15 людей у цивільному, ймовірно співробітники КДБ. У офісі на цей момент проводилися прийом і обробка даних від спостерігачів з усієї країни. Дев'ять співробітників "Весни" доставлено в РУВС Першотравневого району. В офісі обшук.

Серед постраждалих - багато кореспондентів західних ЗМІ. Побито троє російських журналістів, польського і американського журналіста.

Оператори телеканалу Russia Today Антон Харченко і Віктор Філяєв постраждали під час сутичок опозиції з правоохоронними органами на площі Незалежності в Мінську, повідомила прес-служба каналу.

Глава МВС Бєларусі: "Свавільна" опозиція не залишиться непокараною

Міністр внутрішніх справ Бєларусі Анатолій Кулєшов повідомив, що за фактом сутичок у Мінську порушено кримінальну справу за ст.293 КК Бєларусі (масові безлади), термін за даною статтею передбачає позбавлення волі від 5 до 15 років, передає "Інтерфакс-Україна".

"Переконаний, що кожному відплатиться за заслугами з урахуванням їхньої ролі, їхніх дій і вчинків. Ніхто не залишиться безкарним, зло має бути покарано", - заявив глава МВС журналістам у понеділок.

Кулєшов повідомив, що в результаті несанкціонованої акції опозиції "постраждали більш як 30 співробітників міліції". "Вони доставлені до різних медичних установ з різними ступенями тяжкості тілесних ушкоджень, починаючи від переломів ніг, рук, є перебиті носи, у деяких співробітників серйозні черепно-мозкові травми", - сказав міністр.

Крім того, за його словами, "розбито чотири відеокамери (МВС - ред.), і що найганебніше - одну відеокамеру було викрадено цими особами". "Натовп мав егоїстичні цілі, натовп, який був некерований, змітав усе на своєму шляху. Крушив, бив, ламав, чинив опір законним представникам влади", - сказав глава МВС Бєларусі.

"Цей свавільний натовп, безумовно, прийшов сюди не зі своєї волі, він прийшов на заклик тих кандидатів у президенти, які, використовуючи інструмент натовпу, мали на меті свої цілі. Цілі - дестабілізувати ситуацію в країні, порушити спокій і громадську безпеку, яка зміцнювалася впродовж останніх 15 років. Їм це не вдалося. Сьогодні ми затримали достатню кількість учасників цього організованого натовпу, і даватимемо оцінку і організаторам, і учасникам", - сказав Кулєшов.







За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 1405 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ