Чт, 2024-04-25, 17:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 22 » Спів допомагає відновлювати функції мозку після інсульту
11:15
Спів допомагає відновлювати функції мозку після інсульту
Інші останні Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива на сайті holosUA.com/

Науковці рекомендують брати уроки співу пацієнтам, які позбулися дару мови в результаті перенесеного інсульту. На думку фахівців, спів дозволяє задіювати непошкоджені ділянки мозку, які потім беруть на себе мовні функції, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Це було підтверджено в ході клінічних експериментів, коли мозок пацієнтів примушували реагувати на "мелодійну терапію". Даними своїх досліджень науковці поділилися на щорічному засіданні Американської Асоціації з просування науки у Сан Дієго.

Медикам давно вже був відомий феномен, коли люди після перенесеного інсульту втрачали здатність говорити, але при цьому могли співати музичні фрази. Проте науковці давно хотіли зрозуміти механізм такого заміщення.

Автор дослідження, професор нейрології медичного центру "Бети ІзраельДіконіс" і медичного факультету Гарвардського університету Готтфрід Шлауг сумістив терапію зі скануванням "щоб розібратися, що ж насправді відбувається в мозку", коли пацієнт вчиться співати.

"За якимись причинами права півкуля мозку не так активна, як ліва, яке відповідає за мовні функції, - пояснює професор, - якщо ви пошкодите ліву частину, правій півкулі буде дуже важко перейняти ці функції". Проте коли пацієнти кладуть свої слова на мелодію, вони сильно полегшують роботу правої півкулі, де починають виникати необхідні зв'язки.

Вже після першого уроку люди, які перенесли інсульт і були не в змозі говорити, починають складати елементарні фрази, в яких кожному складу відводиться певна нота мелодії. Пацієнтам також пропонується відбивати кожен склад ударом долоні. За словами професора Шлауга, це "включає внутрішній метроном", який підвищує ефективність музичної терапії.

За словами доктора Анірудха Пателя з Інституту неврології в Сан Дієго, нове дослідження стало "справжнім проривом в області вивчення зв'язку між музикою і мозком". "Люди часто задаються питанням, який відділ мозку відповідає за сприйняття музики, а відповідь дуже проста: це будь-яке місце вище за шию", - заявляє доктор Патель.

Доктор Ніна Краус з Північно-західного університету в Чікаго також вивчала дію музики на мозок і реєструвала реакцію за допомогою електродів, імплантованих в голову. Доктор Краус змогла відтворити електричну активність клітин мозку у міру того, як вони приймали звукові сигнали. "Нейрони працюють на електриці, - пояснює вона, - тому якщо записати електричну активність мозку, її можна потім відтворити через динаміки і фізично почути, як співає мозок".

За словами доктора Краус, дія музики також покращує інші функції мозку, такі як здібність до читання, що ще раз підтверджує важливість занять музикою з раннього віку.

Раніше науковці виявили, що хворі, які перебувають у вегетативному стані, не втрачають здібності усвідомлювати себе і навколишній світ, як вважалося раніше. Одним з результатів дослідження може стати участь пацієнтів у вегетативному стані у виборі ліків.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива | Переглядів: 1385 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ