Чт, 2024-04-25, 02:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Грудень » 13 » Спрощена система оподаткування може зникнути за кілька місяців
16:14
Спрощена система оподаткування може зникнути за кілька місяців
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Спрощена система оподаткування, збереження якої стало головною причиною припинення акцій протесту підприємців, зникне вже за декілька місяців. Таку думку висловила заступник Сергія Тігіпка у партії "Сильна Україна" Олександра Кужель, яка каже, що також причетна до створення Податкового кодексу, передає Радіо "Свобода".

"Це є просто відстрочення смерті. Ліквідація Держкомпідприємництва ще більше мене в цьому впевнила. Останній тиждень всі політики Партії регіонів кажуть, що там тільки оптимізатори", - заявила Кужель.

У свою чергу, депутат від НУ-НС, член парламентського комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Ксенія Ляпіна вважає, що Податковий кодекс потрібно доопрацювати, адже у ньому є багато неузгодженостей і суперечностей.

На її думку, документ містить норми, що податківці зможуть трактувати на свою користь.

"В принципі має бути фіксований податок. Але однією з умов є сплата ринкового збору. Кодексом ринковий збір скасовано. Тоді питання: як трактувати для 400 тисяч суб’єктів, які понесли заяви на сплату фіксованого податку. Половина областей приймає ці заяви, половина каже, що немає фіксованого податку", - зазначила вона.

"Треба це питання однозначно вирішити. Інакше на січень ці суб’єкти залишаться без фіксованого і без єдиного, будуть на загальній системі оподаткування", - каже Ляпіна.

А юрист Олександра Федотенко вважає, що законодавці зберегли у Податковому кодексі всі можливості для тиску на підприємців з боку податківців.

"Значно розширені підстави для позапланових перевірок. Податкові органи, маючи лише припущення, можуть прийти на позапланову перевірку", - каже вона.

"Крім того, Податковим кодексом закріплено повноваження органів Державної податкової служби вимагати під час проведення перевірки не тільки фінансові документи, а й інші, а перелік цих документів не встановлений", - наголошує юрист.

Як повідомлялося, Податковий кодекс, ухвалений Верховною Радою і підписаний президентом України 4 грудня опубліковано в офіційному друкованому виданні Верховної Ради - газеті "Голос України". Повний текст ухваленого кодексу розміщується на 55 сторінках газети. Документ набуває чинності з 1 січня 2011 року.

Разом із Податковим кодексом було опубліковано і таким чином він набув чинності і Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ухваленням Податкового кодексу України", також підписаний главою держави в п'ятницю. Текст закону займає три сторінки в офіційному парламентському виданні.

За словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, передбачене в Податковому кодексі зниження ставок основних податків зробить податковий режим одним із найпривабливіших у Європі. Зокрема, ставку податку на прибуток, що становить на сьогодні 25%, буде знижено в 2011 році до 23%, у 2012 році - до 21%, у 2013 році - до 19% і з 2014 року - до 16%. Крім того, податок на додану вартість з 2014 року також буде зменшено до 17% з нинішніх 20%. У частині оподаткування доходів фізичних осіб нинішню єдину ставку 15% перетворено на малопрогресивну шкалу за рахунок додаткової ставки 17% для доходів, що перевищують десятиразовий розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (наразі мінімальна зарплата становить 922 грн на місяць).

Відповідно до Податкового кодексу, з 2015 року запроваджується оподаткування доходів за депозитами за ставкою 5%, але одночасно вже з 2011 року ставку оподаткування дивідендів буде знижено з 15% до 5%. Документ вперше в Україні запроваджує податок на нерухомість, однак звільняє від нього тих, у кого площа житлової нерухомості не перевищує 120 кв м при проживанні в квартирі і 250 кв м - в будинку.

Найбільші суперечки, які призвели до протестів на Майдані, викликали розділи Податкового кодексу про адміністрування податків і посилення режиму спрощеної системи оподаткування. У результати президент застосував право вето, і за його пропозицією найодіозніші норми в частині адміністрування (наприклад, порушення презумпції невинуватості платника податків або лазівки для затягування адміністративного арешту майна) було вилучено з Податкового закону разом з усім розділом про "спрощенців".

Утім, повної перемоги "спрощенцям" домогтися не вдалося: згідно з новим Податковим кодексом підприємствам заборонено зараховувати на валові витрати купівлю у "спрощенців" товарів і послуг, а це означає, що тепер їх обкладатимуть податком на прибуток.

Але в той самий час з кодексу було вилучено норму про ліквідацію в цілому спрощеної системи оподаткування для фізичних осіб-підприємців з 1 січня 2016 року.





За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 941 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ