Пт, 2024-03-29, 11:55


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Грудень » 13 » Спростили стеження і проникнення в чужі квартири українським силовикам - ЗМІ
15:03
Спростили стеження і проникнення в чужі квартири українським силовикам - ЗМІ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
З набранням чинності нового Кримінального процесуального кодексу України правоохоронні органи отримали право здійснювати негласні слідчі дії стосовно будь-якого громадянина. Порядок їхнього проведення затверджено спеціальною інструкцією.

Серед іншого документ регламентує негласне проникнення оперативників у житло, зняття даних з особистого комп'ютера та взяття біологічних зразків.

Експерти вважають, що такі дії силовиків порушують права людини, пише "КоммерсантЪ-Україна".

"Негласні слідчі дії проводяться щодо підозрюваного або іншої особи, якщо в результаті їх проведення є можливість отримати дані про злочин і особу, яка його вчинила", - вказується в документі.

Як повідомив один з розробників Кримінального процесуального кодексу (КПК) голова підкомітету з питань кримінально-процесуального законодавства Верховної Ради VI скликання Святослав Олійник, НСД можуть проводитися стосовно "необмеженого кола осіб, які не є підозрюваними, але, за даними слідства, володіють важливою інформацією.

"Оперативникам, зокрема, дозволяється проводити прихований аудіо- та відеоконтроль, перегляд, вилучення чи накладення арешту на кореспонденцію. Крім того, допускається контроль дзвінків, SMS, MMS, листування в Інтернеті; вилучення даних з комп'ютера без відома власника, а також негласне отримання "зразків матеріалів або сировини в публічно недоступних місцях для проведення порівняльного аналізу".

Інструкція дозволяє силовикам вести спостереження в публічно доступних місцях "без відома присутніх осіб", а також обстежувати житло чи іншу власність громадян.

"Це не обшук, а негласне проникнення, - уточнив пан Олійник. - Обшук, як і раніше, буде проводитися за рішенням суду в присутності понятих". Завершує інструкцію пункт про дотримання прав громадян. У ньому йдеться, що особи, щодо яких проводилися НСД, мають бути поінформовані про це протягом року з моменту їхнього завершення.

"Це нововведення КПК. Громадяни можуть навіть оскаржити проведення негласних слідчих дій у суді, якщо це завдало їм якоїсь шкоди, - пояснив Святослав Олійник. - НСД є законними, тому що обумовлені заходами безпеки. Для того щоб держава виконувала функції у боротьбі з злочинністю, необхідно мати інструментарій".

Генерал міліції у відставці народний депутат Геннадій Москаль (фракція "Батьківщина") вважає, що проведення НСД порушує конституційні права громадян.

"У Конституції не вказано, що в цілях національної безпеки можна проникнути в житло без дозволу суду і понятих. Закон про оперативно-розшукову діяльність не дозволяє обшук без понятих. КПК загалом не узгоджений з чинними законами, а все тому, що писали його теоретики, що поспішали видати продукт на-гора", - заявив Москаль.

Служба безпеки України, Міністерство внутрішніх справ, Генеральна прокуратура, Міністерство юстиції, Міністерство фінансів і Державна прикордонна служба України затвердили загальну інструкцію про організацію проведення негласних слідчих дій та використання їхніх результатів у кримінальному провадженні.

Зазначимо, новий Кримінально-процесуальний кодекс набув чинності 20 листопада. Документ було ухвалено Верховною Радою 13 квітня поточного року.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 991 | Додав: adminA | Теги: українським силовикам.чужі квартири
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ